20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Νέα «κραυγή αγωνίας» από τους γιατρούς για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ημερομηνία:

Την περασμένη Τετάρτη, το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου, στην οποία παρέστη και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπανικολάου.

Όπως επισημάνθηκε, η έλλειψη των αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο δημιουργεί προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση πολλών τμημάτων του, ενώ υπογράμμισε ότι εδώ και κάποιο καιρό δεν διενεργούνται τακτικά χειρουργεία, ειδικευόμενοι δεν έρχονται στο Νοσοκομείο και ο τομέας γενικώς υπολειτουργεί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο κόσμος πλέον ψάχνει να χειρουργηθεί σε νοσοκομεία άλλων νομών, ή στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν είναι δελεαστικό ούτε στους ασθενείς αλλά ούτε και στους ίδιους τους γιατρούς καθώς στις προκηρύξεις του, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Επίσης τονίστηκε ότι ο τομέας της χειρουργικής κλινικής στο Ρέθυμνο, αποτελείται από 5 χειρούργους, οι οποίοι τελούν και χρέη ΤΕΠ. Η έλλειψη αναισθησιολόγων προσθέτει κι άλλα προβλήματα στον κλάδο, και ο κύριος Γιώργος Βρανάκης, χειρουργός του τμήματος βρίσκει ως μοναδική λύση το κλείσιμο της.

Ελλιπές προσωπικό, παραπάνω χρήση κλινών από την επιτρεπτή, είναι μερικά από τα προβλήματα που συνεχίζουν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν.

Επίσης, το ορθοπεδικό τμήμα του Νοσοκομείου μας δεν εκτελεί εδώ και δύο χρόνια τακτικά χειρουργεία αλλά και τα έκτακτα που τελούνται έχουν αναμονή 5 με 18 μέρες.

Όσον αφορά τις διακομιδές ασθενών, υπογραμμίστηκε ότι η κατάσταση του νόμου είναι επικίνδυνη και ανήθικη καθώς πριν από δύο χρόνια η ανάθεση διακομιδής από ανειδίκευτο στο ζήτημα γιατρό, τιμωρούνταν μέχρι και με φυλάκιση.

Λειτουργικό black out

Με αφορμή την συνέντευξη Τύπου των γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, σε δήλωση του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζει ότι η κατάσταση δεν αφήνει κανένα περιθώριο ωραιοποίησης της κατάστασης ή υποτίμησης του τεράστιου κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία στον τόπο μας.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο δεν πραγματοποιούνται εδώ και 2,5 χρόνια τακτικά χειρουργεία και  μάλιστα αυτή την περίοδο υπάρχει πρόβλημα έγκαιρης αντιμετώπισης ακόμα και έκτακτων χειρουργικών περιστατικών. Σύμφωνα με τον Α. Ξανθός έχουμε μεγάλη κρίση που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση. Σημειώνοντας ότι «το δράμα είναι ότι η εικόνα του νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν είναι πιά εξαίρεση αλλά ο κανόνας για τα περισσότερα νοσοκομεία της επαρχίας».

Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκης, της οποίος όπως τονίζει τ αντανακλαστικά της είναι τραγικά ανεπαρκή. «Αντί για δράσεις έκτακτης ανάγκης με στόχο την επιβίωση και ενδυνάμωση του ΕΣΥ, ψάχνει δικαιολογίες  και αναζητά ματαίως τη λύση στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό κυβερνητικό σχέδιο. Και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι μετά από 3 χρόνια υποτιθέμενης «θωράκισης» του ΕΣΥ, έχει μετατραπεί σε «άγονη ζώνη» όλη η χώρα.

Ο Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζει στη δήλωση του ότι είναι αναγκαίο, χωρίς άλλη καθυστέρηση «ένα νέο «σήμα» βιωσιμότητας, ανάπτυξης και προοπτικής για το δημόσιο σύστημα υγείας. Και ένα νέο πλαίσιο κινήτρων άμεσης εφαρμογής για δομές του ΕΣΥ που είναι υπό κατάρρευση, όπως το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Γιατί προφανώς, με τα σημερινά εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα, δεν αρκεί η προκήρυξη μόνιμων ιατρικών θέσεων».

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...