16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Νέα μέτρα: Μάσκα παντού, διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, ακυρώνονται δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις

Ημερομηνία:

Νέα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης με φόντο την επέλαση της Όμικρον και ειδικά την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για νέους περιορισμούς. Σημειωτέον ότι η επιτροπή εισηγήθηκε μέτρα σε δύο στάδια, από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6:00 πμ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και από τις 3 Ιανουαρίου και για ένα 15νθήμερο. Η επιτροπή όμως θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου και εάν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει και για την εστίαση και τα γυμναστήρια, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η απουσία της για τη διασκέδαση ή άθληση. Οι πολίτες όμως θα πρέπει πχ να φοράνε μάσκα όταν μπαίνουν στο χώρο και πηγαίνουν στο τραπέζι τους.
  • Στους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται, όπως και ιδιωτικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς δημοσιους χώρους. Τα θεματικα πάρκα θα λειτουργήσουν με μέτρα.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR test 72 ωρών ή το Rapid test 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την είσοδό τους. Πρόκειται όμως για συσταση καθώς ο έλεγχος είναι δυσκολος.
  • Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και άρα εκτιμάται ότι σχετίζονται με τη διασκέδαση. Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τους νέους να βγουν και να διασκεδάσουν, αλλά να κάνουν τεστ πριν και μετά και να αποφύγουν στενές επαφές με γονείς και παππουδες.

Για το 15νθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή γενικά lockdown και θα αφορούν:

  • τη διασκέδαση
  • τις αθλητικές εκδηλώσεις
  • την τηλεργασία
  • γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και αναλόγως να κάνει την τελική της εισήγηση. Ο κ. Πλεύρης πάντως εκτίμησε ότι τα μέτρα έως τις 3 Ιανουαρίου επαρκούν, εφόσον τηρηθούν αυστηρά από όλους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα μέτρα αφορούν και την Εκκλησία, επισημαίνοντας ότι το πως θα εορτασθούν τα Χριστούγεννα θα είναι κριτήριο στις εισηγήσεις των ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου για την επόμενη φάση των περιορισμών. Ανέφερε δε ότι τα διοικητικά πρόστιμα πάντα ισχύουν για τις παραβάσεις των μέτρων και προανήγγειλε αυστηρους ελέγχους την περίοδο των εορτών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη για επιστροφή των SMS, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άφησε ανοιχτό να υπάρξει αλλαγή των πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά. Διευκρίνισε επισης ότι δεν υπάρχει εισήγηση ή πρόθεση για λήψη μέτρων όσον αφορά στο λιανεμπόριο.

“Η χώρα μας βίωσε την ένταση του 4ου κύματος της Δέλτα και τις τελευταίας εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση αλλά παράλληλα υπήρξε η εξάπλωση της Όμικρον που βρίσκεται στη χώρα μας. Τις τελευταίες δύο μέρες παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά στο σκέλος της νοσηρότητας υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες ενδείξεις. Είναι υποχρεωτικό να ληφθούν μέτρα. Ήμασταν η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες πάρα πολύ νωρίς με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί συνολικά ο εμβολιασμός στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι εμβολιαστικά θωρακιζόμαστε”, είπε αρχικά ο Υπουργός Υγείας για να προσθέσει:

“Τα μέτρα θα ισχύσουν σε δύο φάσεις, από αύριο ως και τις 2 Ιανουαρίου και το άλλο από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα και εκεί θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων για το αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα”.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου σημείωσε:

“Καταρχάς υπάρχει δικαιολογημένη κόπωση στην κοινωνία, μια κόπωση που επιτείνεται, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» δημιουργεί νέα δεδομένα. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να συνεχίσουμε μέχρι να εξουδετερώσουμε πλήρως τον ιό και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό σημαίνει να μη σταματάμε ποτέ την προσπάθεια. Η παραλλαγή «Όμικρον» θα εξαπλωθεί και στη χώρα μας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι τι κάνεις, πως αντιδράς απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις.

Η δική μας αντίδραση χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία. Χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση της γνώσης που μας προσφέρουν οι ειδικοί και φυσικά από την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποφασίζουμε με συνέπεια και με αξιοπιστία που βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών, με του οποίους συμπορευτήκαμε από την αρχή της πανδημίας. Έτσι θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα.

Θα κάνουμε και για την μετάλλαξη «Όμικρον» ό,τι απαιτείται προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ακούγοντας τις εισηγήσεις, αλλά και χωρίς εφησυχασμούς.

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς. Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος, που τηρεί τα μέτρα, θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του, θα μπορέσει να βγει στην αγορά, θα μπορέσει να διασκεδάσει, αξιοποιώντας πάντοτε το πλαίσιο μέτρων που έχουμε -τα μέτρα που θα κουβεντιάσουμε και σήμερα- βασιζόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για τα τεστ και τον έλεγχο, τον οποίον συστήνουμε πριν να επισκεφτεί και κάνει δραστηριότητες σε χώρους συνωστισμού  και αμέσως μετά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στην κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται. Με τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα”.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ