21.8 C
Chania
Wednesday, June 7, 2023

Νέα πρόταση για μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.), συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τον Δήμο Ηρακλείου και τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π. ημερίδα με θέμα: Μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη – Θέσεις, Αντιθέσεις, Συγκλήσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτώβρη ημέρα Παρασκευή στις 09:30 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αίθουσα Καστελάκη και θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως.

Με το βλέμμα στο μέλλον και την ανάγκη της πολυτροπικότητας στην κυκλοφορία, επιστήμονες και πολιτειακοί παράγοντες θα αναπτύξουν την ανάγκη κατασκευής μέσων σταθερής τροχιάς στην Κρήτη ως βασικό σημείο αναφοράς των προσπαθειών για ασφαλείς μετακινήσεις και διαμόρφωση σύγχρονου χαρακτήρα στο νησί.

Μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Αν και η κατασκευή σιδηροδρόμου στην Κρήτη έχει προταθεί από το 1900, πρέπει να μπει τώρα πιο δυναμικά στην ατζέντα των έργων για το νησί. Συζητάμε πια για σύγχρονο τραίνο που μαζί με τραμ στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, θα δώσουν απάντηση στις απειλές από την κλιματική κρίση.

Η κατασκευή και λειτουργία σε λίγα χρόνια του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος στο Ηράκλειο, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα εξυπηρετεί ετήσια 12.000.000 επιβάτες, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την προώθηση ενός σιδηροδρομικού έργου που θα διατρέχει την Κρήτη από το ανατολικό στο δυτικό της άκρο.

Με τον τουρισμό και τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι πόλεις στο νησί αδυνατούν να συνεχίσουν να εξαρτώνται από το αυτοκίνητο. Πρόκειται για στόχους ικανούς να κινητοποιήσουν τους πολίτες της Κρήτης. Πρώτοι οι τοπικοί παράγοντες οφείλουν να τους αναδείξουν, ώστε η ελληνική πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

09:00-09:30 Καλωσόρισμα – Σύντομοι Χαιρετισμοί

09:30 – 09:45 Σύγχρονη Κινητικότητα και μέσα σταθερής τροχιάς

09:45 – 10:00 Αεροδρόμιο Καστελίου η αναγκαιότητα σύνδεσης σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς.

Μανώλης Φραγκάκης δήμαρχος Δήμου Μινώα Πεδιάδος

10:00 – 10:15 Τρένο, μια ασφαλής αξιόπιστη και «πράσινη» επιλογή για την Κρήτη

Τάσος Βάμβουκας, πρώην δήμαρχος Χανίων:

"google ad"

10:15 – 10:30 Οδική ασφάλεια και μέσα σταθερής τροχιάς

Λευτέρης Μιχελάκης, Γεν. Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης (Π.Σ.Ε.Ο.)

10:30-10:45 Χωρικός Σχεδιασμός και βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς

Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος, επίκ. Καθηγητής του Ε.Μ.Π.

10:45-11:00 Τρένο, τραμ και ποδήλατο. Συνδυασμένες μεταφορές στην Κρήτη του 21ου αιώνα, Θάνος Βλαστός, Ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγκοινωνιολόγος – Πολεοδόμος

11:00-11:15 Οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία, χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα μέσων σταθερής τροχιάς ταχύτητα, ασφάλεια, άνεση, συγκριτικό κόστος , πάγιο κατασκευής και ετήσιο λειτουργίας, ατυχήματα

Γεώργιος Σαρηγιάννης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π. (πρώην μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ, 1989-1991)

11:15-11:30 Πράσινες μεταφορές σε τουριστικούς προορισμούς και μέσα σταθερής τροχιάς, Θεοχάρης Τσούτσος, Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης

11:30-11:45 Η σημασία των διατροπικών μετακινήσεων. Η ευρωπαϊκή εμπειρία και οι προοπτικές ανάπτυξης τους στην Κρήτη, Δέσποινα Διμέλλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολή, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης

11:45-12:00 Μέσα σταθερής τροχιάς ως στοιχείο αστικής αναζωογόνησης και ανάπτυξης, Καλλιόπη Παπαδάκη Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Μηχανικός, Εθνική Συντονίστρια για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

12:00 – 12:15 Διάλειμμα

12:15-12:30 Παρατηρήσεις και Κατευθύνσεις σχεδιασμού δικτύου Μέσων Σταθερής Τροχιάς (Τραμ / Προαστιακός) στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου Κρήτης Γιώργος Νάθενας, Μαθηματικός, Συγκοινωνιολόγος πρώην ειδικός σύμβουλος του Ο.Σ.Ε.

12:30 – 12:45 Τα Σχεδία Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των μεγάλων πόλεων της Κρήτης και η δυνητική συμπληρωματικότητα τους με ένα μέσο σταθερής τροχιάς, Μαρία Σίτη, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός- Συγκοινωνιολόγος, MSc Πολεοδόμος, Ερευνήτρια Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ.

12:45 – 13:00 Αρχές 20ου αιώνα: Όταν ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα αποτελούσε «εμπνευσμένο» έργο της πολιτικής. Η κατάσταση στην ελληνική επαρχία τότε και τώρα, Καλούσης Π. Δημήτριος, Δ.Π.Μ.Σ. “Πολεοδομία και Χωροταξία” (με έμφαση σε Γεωπληροφορική)

13:00 – 14:00 Εργαστήριο ιδεών. Συζήτηση και παρεμβάσεις

14:00 – 14:30 Συμπεράσματα – επόμενα βήματα – ομάδες εργασίας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος

Σε ηλικία 92 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο...

Έβρος: Με τη συνεργασία της Τουρκίας η απομάκρυνση των περισσότερων μεταναστών από τη νησίδα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, δήλωσε σήμερα από...

«Ουκρανοί σαμποτέρ» ανατίναξαν τον μεγαλύτερο αγωγό αμμωνίας στον κόσμο

Ουκρανοί σαμποτέρ ανατίναξαν τον μεγαλύτερο αγωγό αμμωνίας στον κόσμο...

Κρήτη: Πάλεψε ο πατέρας για να μην κάνει «χαρακίρι» ο 36χρονος γιος του

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στην ασφυκτική πίεση της δουλειάς αλλά και...