27.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Νέα φοροκαταιγίδα από Φθινόπωρο στα Airbnb – Σπάνε τα κοντέρ οι προκρατήσεις

Ημερομηνία:

Νέα μέτρα φέρνει και πάλι η Κυβέρνηση από  το φθινόπωρο στην αγορά κατοικιών τύπου Airbnb.  Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του υπουργείου ο στόχος των μέτρων είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των κατοικιών και η μείωση των μισθωμάτων στις κατοικίες.

Για το λόγο αυτό και σχεδιάζει επιπλέον φόρους ενώ θα δώσει  και κίνητρα σε ιδιοκτήτες που θα διαθέτουν  τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση αντί για βραχυχρόνια.

Η νέα αυτή φόρο λαίλαπα που πρόκειται  να βρει τους ιδιοκτήτες τέτοιου είδους καταλυμάτων φαίνεται να μην είναι τυχαία αφού απο το  πρώτο τετράμηνο του 2024 … ο κλάδος αυτός σημειώνει νέο ρεκόρ σε κρατήσεις με τις κλίνες στη βραχυχρόνια μίσθωση να υπολογίζονται στο 55% του συνόλου, έναντι 45% στα ξενοδοχεία.

Οποτε η πορεία των καταλυμάτων τύπου Airbnb, αναμένεται να παίξει και φέτος καθοριστικό ρόλο αφού θα τονώσει για τα καλά τα  τουριστικά έσοδα στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, η πληρότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αirdna είναι στο 66%, περίπου 4% καλύτερη επίδοση από πέρσι, ενώ το ημερήσιο κόστος μίσθωσης έχει μέσο όρο 103,9 ευρώ, κατά 14% ακριβότερο από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Μάλιστα ο δείκτης «RevPAR», δηλαδή ο λόγος του συνολικού τζίρου προς το σύνολο των διαθέσιμων κλινών είναι στα 65,4 ευρώ, αυξημένος κατά 9%.

Για τον Μάιο οι κρατήσεις είναι 42,6% περισσότερες από το 2019 και 42,5% από το 2022.
Σε ότι αφορά το υπόλοιπο καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκρατήσεων σε σύγκριση με πέρυσι, αφού η αύξηση είναι 32,3% τον Ιούνιο, 33,7% τον Ιούλιο και 34,9% τον Αύγουστο.

Βέβαια από την άλλη πλευρά γεγονός  είναι ότι η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών.

Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι περίπου 700.000 κατοικίες δηλώνονται ως κενές από τους ιδιοκτήτες τους, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την προσφορά.

Υπολογίζεται δε ότι αν προσφέρονταν για ενοικίαση το 15-20% των κατοικιών αυτών ο αντίκτυπος θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στο μέτωπο της επάρκειας σπιτιών για ενοικίαση και συνολικά σε όλη την αγορά ακινήτων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πυρ ομαδόν» στην κυβέρνηση για οργανωμένο έγκλημα και υποκλοπές

Με το σκάνδαλο των υποκλοπών και των νέων αποκαλύψεων που ήρθαν...

Tροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Κινδυνεύει να χάσει το πόδι του δικυκλιστής

Να διωχθεί για κακούργημα ζητά η οικογένεια του θύματος τροχαίου ατυχήματος,...

Τι ανακοίνωσε για τον νέο δικαστικό χάρτη από τα Χανιά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα...