15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μετά και τις νέες διώξεις, τι συμβαίνει επιτέλους στα Χανιά;

Ημερομηνία:

Τι συμβαίνει στα Χανιά; Τι συμβαίνει, επιτέλους, στα Χανιά; Αυτή η ερώτηση δημιουργήθηκε στο μυαλό μου στην πληροφορία ότι νέες διώξεις ξεκίνησαν στο  νομό μας, αυτή τη φορά για την επεισοδιακή διαδήλωση της 28ης Ιούνη του 2011.

Ας τα βάλουμε όμως όλα κάτω για να δούμε το μέγεθος του κυνηγητού που έχει ξεκινήσει.

Για την παρέλαση του Οκτώβρη του 2011 διώκονται 11 άτομα. Για την παρέλαση του  Μάρτη του 2012 διώκονται 3 άτομα. Για τον Φεβρουάριο του 2012 – όταν ψηφιζόταν το δεύτερο Μνημόνιο – διώκονται 9 άτομα, για το Αποπηγάδι στα γεγονότα της 8ης Απριλίου του 2010 διώκονται 5 άτομα. Και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, 8 νέες διώξεις έρχονται να προστεθούν αυτή τη φορά για τα επεισόδια κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στις 28 Ιούνη του 2011!

Σε όλες τις περιπτώσεις – με εξαίρεση το Αποπηγάδι – οι άνθρωποι οδηγούνται στα δικαστήρια με τις μαρτυρίες 2-3 ατόμων που πολλές φορές είναι και τα ίδια άτομα, αστυνομικοί στην υπηρεσία της Ασφάλειας Χανίων. Όλες οι διώξεις ξεκινούν καθώς έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τα γεγονότα.  Τι συμβαίνει λοιπόν στα Χανιά; Φτάσαμε ήδη τις 31 κλητεύσεις! Μαζί με το Αποπηγάδι 36! Σε μερικές βδομάδες! Για γεγονότα που έχουν συμβεί πολλούς μήνες ή χρόνια πριν!

Τι το ξεχωριστό έχουν τα Χανιά όταν σε όλη την Ελλάδα εκείνες τις περιόδους οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν σε αναβρασμό; Τι θα έπρεπε, λ.χ., να έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη όταν απόκλεισαν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πόσες διώξεις θα έπρεπε να έχουν γίνει εκεί; 5.000; 10.000; Ξεκίνησαν κάποιες διώξεις στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο μήνα, μετά από 1 και πλέον χρόνο, για τα γεγονότα της παρέλασης και δεν το πήραμε χαμπάρι; Μήπως στο Ηράκλειο ή στο Ρέθυμνο; Εκεί οι πολίτες όλοι χειροκροτούσαν τους κυβερνήτες μας; Ενημερώστε μας! Ίσως απλά δε γνωρίζουμε τι συμβαίνει.

Η αλήθεια – απ’ όσα γνωρίζουμε  – είναι ότι οι διώξεις στα Χανιά αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση. Σε καμία άλλη επαρχιακή πόλη, ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Θεσσαλονίκη δεν ξεκίνησαν διώξεις, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τα γεγονότα. Η φάμπρικα διώξεων έχει στηθεί αποκλειστικά για τα Χανιά και κανείς δε μένει απ’ έξω. Στοχοποιούνται στην πλειοψηφία  των περιπτώσεων άνθρωποι που είναι δραστήριοι εδώ και χρόνια στα κινήματα του νομού.

Τι συμβαίνει λοιπόν στα Χανιά; Τι διαφορετικό έχουν τα Χανιά από την υπόλοιπη χώρα;

Κάποιος ας δώσει μία πειστική απάντηση στο εξής ερώτημα: Ισχύει κάτι διαφορετικό για τα Χανιά ή είναι γενικευμένη η πρακτική της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα στην προσπάθεια υποταγής στον μνημονιακό «νόμο» δια της επιβολής της «τάξης» απέναντί του; Δε θα έπρεπε λοιπόν να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα; Στοχοποιούνται μόνο στα Χανιά όσοι αντιδρούν στην κυβέρνηση, όσοι αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή της ζωής τους ή διώκονται σε όλη την Ελλάδα; Δε θα έπρεπε να διευκρινιστεί αυτό το θέμα;

Κι εφόσον πράγματι στοχοποιούνται άνθρωποι μόνο στα Χανιά, τότε το ζήτημα δε θα έπρεπε να αφορά όλους τους βουλευτές και τις αρχές του τόπου; Εφόσον ισχύει, γιατί θα έπρεπε να αφορά μονάχα τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, ή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά κ. Γιώργο Σταθάκη. Άλλωστε, και ο κ. Σταθάκης δεν έχει δείξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γι’ αυτό λοιπόν, ανεξαρτήτως αν τάσσονται υπέρ ή κατά του μνημονίου, οι αρχές του τόπου, οι βουλευτές του νομού, δηλαδή εξίσου οι 3 βουλευτές της Ν.Δ. και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να θέσουν το ερώτημα: τι συμβαίνει στα Χανιά; Γιατί αυτή η ξεχωριστή μεταχείριση των ανθρώπων του νομού; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Ως εκπρόσωποι του νομού, ανεξαρτήτως τι πρεσβεύουν πρέπει να θέσουν το ερώτημα.

Ποιος έχει βάλει στο στόχαστρο ανθρώπους συγκεκριμένων πολιτικών αντιλήψεων και θέσεων στον τόπο μας; Γιατί στοχοποιούνται συγκεκριμένα στα Χανιά; Επιτέλους, τι συμβαίνει σε αυτό τον τόπο; Τι ιδιαίτερο έχουν οι αντιδράσεις των πολιτών στα Χανιά από τις αντιδράσεις σε όλη τη χώρα; Μυρίζουν διαφορετικά τα χνώτα μας; Είμαστε πιο αγωνιστές; Μήπως επειδή η πόλη μας είναι όμορφη; Φταίνε τα βούνα μας και οι χιονισμένες κορφές τους; Τι είναι, τέλος πάντων, που μας ξεχωρίζει απ’ τους υπόλοιπους νομούς της χώρας; Οι όμορφες παραλίες μας; Οι καλοσυνάτοι γέροι μας; Δεν ανθίζουν τα λουλούδια την άνοιξη εδώ; Είναι απλά η εντύπωσή μας και τίποτα απ’ αυτά δε συμβαίνει. Μήπως δεν διώκονται άνθρωποι στα Χανιά; Διώκονται παντού; Ας μας εξηγήσει κάποιος.


Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ