Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: Πρώτη φορά στην ιστορία το τριπρόσωπο που θα πάει στο Φανάρι θα εκλεγεί από τους Μητροπολίτες

Κανένα σχόλιο

Στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης βρίσκονται πλέον οι διαδικασίες, με την Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει εκτός απροόπτου στις 28 Δεκεμβρίου για να καταρτίσει το “Τριπρόσωπο” , το οποίο θα στείλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, καθώς για πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία, το “τριπρόσωπο” θα εκλεγεί από τους μητροπολίτες του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι και την εκλογή του κ. Ειρηναίου, η ελληνική κυβέρνηση, με εισήγηση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, κατάρτιζε το “τριπρόσωπο των Μητροπολιτών” κατάλογο από τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε την τελική επιλογή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

"Sponsored links"

Το καθεστώς αυτό ίσχυε από το 1967 και μετά, οπότε και η Μητρόπολη Κρήτης αναβιβάστηκε σε Αρχιεπισκοπή και μαζί με τις τότε Μητροπόλεις αποτέλεσε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.

Το 2014 με τη σχετική τροπολογία του τότε υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα της τοπικής ημιαυτόνομης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο οποίο οργανικά και πνευματικά υπάγεται.

Ειδικότερα, καταργήθηκε η πρόβλεψη για πρόταση από τον υπουργό Παιδείας τριών εν ενεργεία μητροπολιτών της Κρήτης από τους οποίους εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος. Πλέον η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος καταρτίζει το τριπρόσωπο για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Έτσι λοιπόν στην παρούσα χρονική στιγμή, η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, και με βάσει το νέο τρόπο, θα προέλθει από τριπρόσωπο που θα καταρτίσουν οι 8 μητροπολίτες της Κρήτης και από το οποίο θα επιλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αναλυτικότερα στις 28 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, προκειμένου να αναδειχθούν, μέσα από μια μυστική ψηφοφορία, μεταξύ των 8 Ιεραρχών οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η πιθανή ημερομηνία έναρξης της συνεδρίασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, είναι η 11η Ιανουαρίου.

Η Σύνοδος θα εξετάσει τις τρεις υποψηφιότητες, σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου στην Κρήτη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ενδιαφέρον για το τριπρόσωπο έχουν εκδηλώσει,  ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Αρκαλοχωριου, Καστελίου και Βιάνου κ. Ανδρέας.

Οι καλά γνωρίζοντες περί των εκκλησιαστικών ζητημάτων, ορθώς υποστηρίζουν, πως μόνο εφόσον εκλεγεί το τριπρόσωπο θα μπορέσουμε να κάνουμε μια ασφαλή πρόβλεψη. Και το λένε αυτό, γιατί δεν θα είναι έκπληξη, αν ένα ή και παραπάνω από τα προαναφερθέντα ονόματα, δεν συμπεριληφθούν τελικά στο τριπρόσωπο.

"Sponsored links"

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live