35.8 C
Chania
Thursday, June 13, 2024

Νέο βίντεο δείχνει «ατρόμητους» Λαγοκέφαλους σε παραλία της Κρήτης

Ημερομηνία:

Οι λαγοκέφαλοι, ένα είδος ψαριού που έχει εισβάλει στο Κρητικό Πέλαγος, έχουν γίνει ο εφιάλτης των λουόμενων και των ψαράδων στην Κρήτη αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Οι λαγοκέφαλοι όχι μόνο δεν τρώγονται, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνοι για τους ανθρώπους που κολυμπούν, έχοντας προκαλέσει τραυματισμούς.

Ένα νέο βίντεο που τραβήχτηκε χτες σε παραλία της Κρήτης, δείχνει ένα κοπάδι λαγοκέφαλους να μη φοβάται να βγει έξω, μετά από πέτρες που πέταξαν στη θάλασσα λουόμενοι. Δυστυχώς οι λαγοκέφαλοι πολλαπλασιάζονται και δείχνουν να μη φοβούνται από την ανθρώπινη παρουσία.

Απειλή για τους Λουόμενους

Οι επιθέσεις των λαγοκέφαλων σε λουόμενους έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα. «Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά και μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε ρηχά νερά,» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα από τα πιο σοκαριστικά περιστατικά συνέβη στη Σητεία, όπου ένα παιδάκι δέχτηκε επίθεση από λαγοκέφαλο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κάλυμνο, με συνολικά 6-8 γνωστά ατυχήματα. «Και αυτά είναι τα γνωστά περιστατικά. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα, αλλά δεν δημοσιοποιούνται για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό,» προσθέτει ο Ανδρουλάκης.

Οι Εκκλήσεις των Ψαράδων

Οι ψαράδες της Κρήτης είναι σε απόγνωση, καθώς οι λαγοκέφαλοι έχουν καταστρέψει τα εργαλεία τους και έχουν μειώσει σημαντικά τα αλιεύματά τους. Καλούν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να δράσουν άμεσα. «Ο λαγοκέφαλος έχει καταστρέψει κυριολεκτικά τους ψαράδες και το θαλάσσιο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή,» τονίζει ο Ανδρουλάκης.

Οι Προειδοποιήσεις των Ειδικών

Ο Γιώργος Τσερπές, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των λαγοκέφαλων. «Έχουν δημοσιοποιηθεί επιθέσεις σε ανθρώπους που έχουν καταλήξει ακόμη και σε ακρωτηριασμούς. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να επιτεθεί αν δει κάτι να γυαλίζει ή να κινείται,» προειδοποιεί. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο λαγοκέφαλος δεν τρώγεται και ότι πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις για να ενημερωθεί το κοινό και οι ερασιτέχνες ψαράδες.

Έκκληση για Προσοχή

Οι λαγοκέφαλοι είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για τους λουόμενους και το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης. Οι ειδικοί και οι ψαράδες καλούν το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν κολυμπά και να αποφεύγει τα ψάρια που δεν αναγνωρίζει. «Ας αποφεύγουν να κολυμπήσουν όταν βλέπουν ψάρια που δεν γνωρίζουν, μέχρι να φύγουν αυτά από κοντά τους,» συνιστά ο Ανδρουλάκης.

Οι αρχές πρέπει να δράσουν άμεσα για να ενημερώσουν το κοινό και να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της απειλής, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κρήτης.

boatfishing.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ – Μια σημαντική πρώτη νίκη

H Πρωτοβουλία Σφακιανών ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ στα...

Ο φωτογράφος που τα έβαλε με το AI και κέρδισε

Από τότε που εμφανίστηκε η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, η διαχρονική μάχη...