17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Νέο “όχι” του ΣτΕ στην προσφυγή για το καλώδιο της Κρήτης

Ημερομηνία:

Απέτυχε, ως φαίνεται, και η δεύτερη νομική κίνηση που έκανε η κυπριακή εταιρεία EuroAsia κατά του διαγωνισμού της «Αριάδνης» για τους Σταθμούς Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης, μεταξύ Κρήτης και Αττικής, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρεται να απέρριψε τη σχετική προσφυγή της εταιρείας.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ανάλογης προσφυγής που αφορούσε τον ίδιο διαγωνισμό.

Την Παρασκευή, ωστόσο, συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο η Αίτηση Αναστολής που είχε καταθέσει η EuroAsia, με ημερομηνία 29 Ιουλίου, κατά τριών αποφάσεων της ΡΑΕ, οι οποίες απέρριπταν τις προσφυγές της και οδηγούσαν στην ανάδειξη της εταιρείας “Αριάδνη Interconnector” ως project promoter του έργου της διασύνδεσης.

Για την υπόθεση αυτή, η οποία είναι βεβαίως καθοριστική, καθώς θα κριθεί εάν θα σταματήσει ή όχι, κάθε διαγωνιστική διαδικασία μέχρι να ληφθεί απόφαση για την Αίτηση Ακύρωσης που έχει καταθέσει η EuroAsia, οι δύο πλευρές, η ΡΑΕ και η Κυπριακή εταιρεία, έχουν λ΄γες ημέρες περιθώριο για να καταθέσουν υπομνήματα.

Για να γίνει σαφής η αλληλουχία των κινήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 22 Μαρτίου του 2019 η εταιρεία EuroAsia είχε καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Αίτηση Ακύρωσης κατά των ίδιων τριών αποφάσεων της ΡΑΕ με τις οποίες ανατέθηκε το έργο στην “Αριάδνη”.

Η αίτηση αυτή δεν έχει καν πάρει ακόμα δικάσιμο. Εν τω μεταξύ κατατέθηκε στις 29 Ιουλίου και Αίτηση Αναστολής (έχει, κατά κάποιο τρόπο, χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων) η οποία συζητήθηκε την Παρασκευή.

Μετά και την απόρριψη της προσφυγής από το ΣτΕ, οι νομικές εκτιμήσεις δεν δίνουν πολλές πιθανότητες ευόδωσης για την Κυπριακή εταιρεία, ωστόσο παραμένει μια σημαντική εκκρεμότητα.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής πήρε παράταση ενός μηνός, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, με έντονο ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές-προμηθευτές αντίστοιχου εξοπλισμού.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ δεν έχει αποκλείσει την προοπτική να υπάρξει συνεννόηση με την Κυπριακή πλευρά, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με την Κομισιόν. Έχει ωστόσο καταστήσει σαφές ότι το βασικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η ταχύτατη υλοποίηση του έργου, για το οποίο έχει ενημέρωση και εποπτεία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπό αυτή την έννοια, η μόνη προοπτική συνεννόησης που μένει, φαίνεται ότι είναι να καταβάλλει τα απαιτούμενα χρήματα η Euroasia και να μπεί στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης». Αυτό όμως δεν δείχνει να θέλει ή να μπορεί να το κάνει η κυπριακή εταιρεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον μικρά. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η χώρα μας πρέπει να δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν για την νέα λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, εάν θα στηρίξει το έργο Αττική – Κρήτη ως μέρος του συνολικότερου PCI ή αν θα το προχωρήσει ως εθνικό έργο.

energypress.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...