17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Νίκος Ηγουμενίδης για γερμανικές αποζημιώσεις: «Εκτός από τις διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρέπει να προσχωρήσει και σε πράξεις στο εξωτερικό»

Ημερομηνία:

Σχετικά με την τελευταία ανάρτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ανακοίνωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι εξόχως προκλητική:  Αντί της άσκησης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας επιλέγει να προχωρά σε καθιερωμένους λόγους στο εσωτερικό επαναλαμβάνοντας τα αυτονόητα και να τηρεί σιγή ιχθύος στο εξωτερικό.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας εμφανίζεται με «σταυρωμένα χέρια» τόσο πριν όσο και μετά την απόρριψη τον Μάρτιο του 2021 από τη Γερμανική Βουλή των ψηφισμάτων της Αριστεράς και των Πρασίνων για την αναγνώριση των επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από την τελευταία απόρριψη της ρηματικής διακοίνωσης από τη Γερμανία και μέχρι και σήμερα η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια.

Δεν αρκεί πλέον να διαβεβαιώνονται οι συγγενείς των θυμάτων στην χώρα μας ότι «η Ελλάδα ουδέποτε έχει παραιτηθεί από την καταβολή αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος». Οι καθιερωμένοι λόγοι για τις γερμανικές αποζημιώσεις στο εσωτερικό είναι απαίτηση πλέον να συνοδεύονται από συγκεκριμένες πράξεις στο εξωτερικό.

Σημειώνεται επίσης ότι στην πρόσφατη απάντηση του στην κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα, ο κ. Δένδιας περιορίστηκε απλώς να σημειώσει ότι «η θέση μας επαναλαμβάνεται στη γερμανική πλευρά με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο» χωρίς καμία διευκρίνιση για το ποια στάση τηρήθηκε όταν η Γερμανική Βουλή απέρριψε εκ νέου τα δίκαια της χώρας.

Δεν ξεφεύγει μάλιστα της προσοχής ότι όλο το τελευταίο διάστημα σειρά προκλητικών δηλώσεων επιδίδονται σε ένα κρεσέντο παραχάραξης της ιστορίας προκαλώντας την ιστορική μνήμη και με φανερό στόχο να «χαμηλώσουν» τον πήχη. Ήδη όμως οι τοπικές κοινωνίες και συλλογικοί φορείς έχουν δώσει μια ισχυρή απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής τον Απρίλιο του 2019 έχει ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο που απαιτεί από την Κυβέρνηση: 1. Να προχωρήσει στην κατεύθυνση διεθνοποίησης του ζητήματος με ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική 2. Να προχωρήσει στις απαραίτητες συμμαχίες αφού καμία Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να αποσπάσει κάτι από τη Γερμανία χωρίς συμμάχους 3. Να προχωρήσει στην απαραίτητη σύσταση ενός Ειδικού Γραφείου στο ΥΠΕΞ για τις γερμανικές αποζημιώσεις με στόχο να συγκεντρωθεί-αξιοποιηθεί το αρχειακό υλικό και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του Υπουργείου χωρίς τα λάθη του παρελθόντος 4. Να κινητοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας αναδεικνύοντας το ζήτημα 5. Και βεβαίως να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, δηλαδή να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την προετοιμασία της νομικής πλέον διεκδίκησης.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί πλέον πράξεις και συγκεκριμένες ενέργειες. Είναι, λοιπόν, καθήκον της Κυβέρνησης να ενεργοποιηθεί και να πορευτεί με όσα το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής έχει ρητά καθορίσει για την έμπρακτη διεκδίκηση των αποζημιώσεων μέχρι πράγματι την οριστική ικανοποίηση των αξιώσεων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...