15.8 C
Chania
Τετάρτη, 4 Μαρτίου, 2026

Νίκος Μανουσάκης: «Η ανάγκη του λαού της Κρήτης για ασφαλείς μεταφορές θυσιάζεται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους»

Ημερομηνία:

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το οδικό δίκτυο της Κρήτης άσκησε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Μανουσάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη των δημάρχων της Νότιας Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου στο Σπήλι.

Ο κ. Μανουσάκης παραβρέθηκε στη σύσκεψη επικεφαλής αντιπροσωπείας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Αγίου Βασιλείου Θανάση Χαριτάκη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα χρόνια προβλήματα του οδικού δικτύου της Κρήτης και ιδιαίτερα του νότιου τμήματος του νησιού.

«Η συζήτηση που γίνεται σήμερα εδώ με αντικείμενο το οδικό δίκτυο της Κρήτης και ειδικά το νότιο τμήμα του νησιού, αφορά προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί πριν πολλές δεκαετίες και να έχουμε ήδη ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών της Κρήτης», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος.

Ο κ. Μανουσάκης κατηγόρησε το κράτος ότι αντιμετωπίζει την ανάγκη του κρητικού λαού για ασφαλείς μεταφορές ως κόστος, ενώ υποστήριξε ότι ο τεράστιος αριθμός θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα οφείλεται στο «άθλιο οδικό δίκτυο». Όπως ανέφερε, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα «καταδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες κεντρικού και τοπικού κράτους που δεν έχουν προτεραιότητα την οδική ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Ειδική αναφορά έκανε στα δύο φαράγγια, το Κουρταλιώτικο και το Κοτσιφού, που αποτελούν τις μοναδικές πύλες σύνδεσης του βορρά με τον νότο στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. «Δρόμοι που άνοιξαν οι παππούδες μας με τους κασμάδες πριν 80 χρόνια και εξυπηρετούσαν τις τότε ανάγκες ασύγκριτα μικρότερες από τις σημερινές. Τότε περνούσαν μερικές δεκάδες αυτοκίνητα και σήμερα περνούν χιλιάδες κάθε μέρα», σημείωσε.

Ο κ. Μανουσάκης συνέδεσε την κατάσταση του οδικού δικτύου με την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ, τον οποίο χαρακτήρισε «απαραίτητο στοιχείο για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κερδοφορία στον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού και των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή». Όπως υποστήριξε, «το τραπέζι αρχίζει σιγά-σιγά να στρώνεται για τη συμμετοχή όλων των καλεσμένων επιχειρηματικών ομίλων για το μεγάλο φαγοπότι».

Ο περιφερειακός σύμβουλος υπογράμμισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός «αντανακλά τις ανάγκες της ανάπτυξης μιας περιοχής, η οποία θα έχει στο επίκεντρο ή τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή τις λαϊκές ανάγκες». Σε αυτό το πλαίσιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου της Νότιας Κρήτης, με προϋπόθεση «ασφαλές, σύγχρονο, δωρεάν, χωρίς διόδια και παραχωρήσεις σε ιδιώτες οδικό δίκτυο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μανουσάκης κάλεσε τον λαό της περιοχής να μην επαναπαυθεί, θέτοντας ως αίτημα πάλης την οδική ασφάλεια με σύγχρονο και δωρεάν οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη, καθώς και την ανάπτυξη δημόσιων μαζικών μεταφορών, «συμπεριλαμβανομένου και μέσου σταθερής τροχιάς, που θα λύσει πολλά θέματα εύκολης, γρήγορης φθηνής και ασφαλούς μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ