Είμαστε ακόμη στην αρχή της τουριστικής σαιζόν και ήδη στο νοσοκομείο Χανίων παρουσιάζονται προβλήματα.
Η αλήθεια είναι ότι αν και τα Χανιά είναι ένας τουριστικός νομός δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενεί τοσο κόσμο.
Δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός σπιτιών, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι δρόμοι για την κυκλοφορία τέτοιου όγκου αμαξιών, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι στάθμευσης, και βεβαίως δεν υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο νοσοκομείο, εξοπλισμένο και με το απαραίτητο προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις συξημένες ανάγκες που υπάρχουν το καλοκαίρι.
Το αποτέλεσμα είναι σε όλες τις περιπτώσεις να εξωθείτε στο περιθώριο ο μόνιμος πληθυσμός των Χανίων.
Βεβαίως, όλο αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο αίσθημα αδικίας λαμβάνοντας υπόψη ότι οι όποιες υπηρεσίες απολαμβάνει ο τουρίστας στα Χανιά δεν έρχονται από το ξενοδοχειακό κεφάλαιο, αλλά από τις τσέπες του Χανιώτη φορολογούμενου που πληρώνει υπέρμετρα υψηλούς φόρους για να απολαμβάνει μέτριες έως κακές υπηρεσίες που το καλοκαίρι γίνονται ακόμη χειρότερες λόγω της έλευσης ενός τεράστιου αριθμού τουριστών.
Ίσως λοιπόν θα πρέπει να τεθούν κάποια όρια. Ένα πρώτο όριο θα ήταν η απαγόρευση χρήσης δημόσιων υπηρεσιών υγείας εκ μέρους των τουριστών ή εφόσον επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του δημοσιου συστήματος να γίνεται αυτό επί πληρωμή.
Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι τουρίστες εκτός Ευρώπης καλούνται να πληρώνουν ένα συμβολικό αντίτιμο των 20 ευρώ για τη χρήση ιατρικών υπηρεσιών. Όμως οι Ευρωπαίοι τουρίστες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών στα Χανιά, δεν πληρώνουν ούτε καν αυτό το συμβολικό ποσό.
Δεν είναι δυνατόν μόλις μπαίνει λίγο το καλοκαίρι ο Χανιώτης να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί σε ζητήματα υγείας και να εξωθείται στον ιδιωτικό τομέα επειδή ο τουρίστας πηγαίνει για το παραμικρό στο δημόσιο νοσοκομείο.
Δεν γίνεται να δημιουργείται αυτός ο φόρτος εργασίας στο δημόσιο νοσοκομείο όταν η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτη το δημόσιο τομέα της υγείας, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και κυρίως χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.
Ας μπούνε λοιπόν όρια τώρα. Και αν οι τουρίστες δε θέλουν να πληρώνουν το έξτρα κόστος, τότε ας το πληρώσουν οι ξενοδόχοι που έχουν και τα σημαντικότερα οφέλη από την παρουσία τους.
Σημείωση σχετικά με ευρωπαϊκή κάρτα υγείας:
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται δωρεάν και επιτρέπει σε οποιονδήποτε είναι ασφαλισμένος ή καλύπτεται ασφαλιστικά από δεύτερο πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ελβετίας να λαμβάνει δωρεάν σε άλλο κράτος εφόσον η νοσηλεία κριθεί απαραίτητη ή υφίσταται χρόνια πάθηση που απαιτεί φροντίδα, όπως αιμοκάθαρση.
Το πρόβλημα με τo συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι δεν έχει την ίδια βαρύτητα για όλους. Η απλή αλήθεια είναι ότι οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ πιο ισχυρά συστήματα υγείας και πολύ μικρότερο αριθμό τουριστών αναλογικά με τον πληθυσμό τους και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις στα συστήματα υγείας είναι πολύ μικρότερες. Αντιθέτως στην Ελλάδα του συστήματος υγείας που υποφέρει από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, ο αριθμός των τουριστών είναι τεράστιος και είναι τουρίστες κυρίως από χώρες του πλούσιου Βορρά. Την ίδια στιγμή αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων και των expats. Η επιβάρρυνση λοιπόν του αδύνατου συστήματος υγείας στην Ελλάδα είναι δυσανάλογη σε σχέση με την επιβάρρυνση συστημάτων υγείας στις πλούσιες χώρες του Βορρά. Και το κόστος το πληρώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας που πληρώνουν και δυσθεώρατους φόρους.