25.8 C
Chania
Tuesday, June 6, 2023

“Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού”: Κοινή Δήλωση των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και σε Δήμους των Χανίων

Ημερομηνία:

Με κοινή Δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εγκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και σε Δήμους των Χανίων ζητούν την απόσυρση αυτού που χαρακτηρίζουν ως “απαράδεκτο νομοσχέδιο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού”.

Αναφέρουν στη δήλωση:

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την  ένταξη του νερού και των απορριμμάτων στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας,  ενισχύει το υπάρχον αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, με σκοπό την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και των σκουπιδιών, την παράδοση με γρηγορότερους ρυθμούς νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ένταξη του νερού στη Νέα Ρυθμιστική Αρχή αποτελεί κοινοτική υποχρέωση, αφού αυτό συνδέεται σε κάθε οικονομική δραστηριότητα που συνιστά αγορά απελευθερωμένης δημόσιας υπηρεσίας π.χ. Ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ρυθμιστική αρχή λιμένων, ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων κ.α. Ενσωματώνει πιο βαθιά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60 για το νερό, ακρογωνιαίο λίθο της εμπορευματοποίησης του νερού στην ΕΕ. Είναι ταυτόχρονα απαίτηση και προαπαιτούμενο του Υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης,  που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων,  η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

Οι διαδικασίες αυτές είναι συνέχεια του νομικού πλαισίου που έχει μέχρι τώρα διαμορφωθεί, συνέχεια της πολιτικής ξεπουλήματος του νερού.  Έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια απ’ τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΔΥΑΘ στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων.  Όπως έγινε και με τη ΔΕΗ, με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, με τα 14 αεροδρόμια κ.λπ..

Τα σπασμένα θα τα πληρώσουν για ακόμα μια φορά τα λαϊκά νοικοκυριά που θα πουν το νερό νεράκι και οι βιοπαλαιστές αγρότες. Επιπλέον, θα χειροτερέψουν οι σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης.

Η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται τα σημερινά προβλήματα στη διαχείριση του νερού από τις ΔΕΥΑ, κρύβοντας συνειδητά ότι για την κατάσταση δεν φταίει η έλλειψη ρυθμιστικής, δήθεν ανεξάρτητης,  αρχής, αλλά η συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών, με την έλλειψη προσωπικού και μέσων, που οδηγεί αντικειμενικά τους «ακριβοπληρωμένους» εργολάβους να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερους τομείς των ΔΕΥΑ. Δεν φταίει η έλλειψη ορθής τιμολογιακής πολιτικής,  αλλά η ίδια η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων που μέσω της ανταποδοτικότητας μεταβιβάζει το αυξημένο κόστος λειτουργίας στα λαϊκά στρώματα μέσω των λογαριασμών.

Η «απελευθέρωση» και του νερού βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους που με ένα στόμα λένε πως αυτό που σήμερα προωθείται με το νομοσχέδιο – τερατούργημα για το νερό είναι τα «καλά» του ΟΣΕ που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία, είναι τα «καλά» της Ενέργειας που οδήγησαν στην ενεργειακή ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα τεράστια κέρδη των ομίλων.

Οι περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων των ΔΕΥΑ και καταγγέλλουμε την απαξίωση, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις,  των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Ένα κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να τζογάρεται στο χρηματιστήριο. Ενώ κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό, αυτό να έχει υψηλότατα τέλη σύνδεσης ύδρευσης – αποχέτευσης. Να κινδυνεύουν οι λαϊκές οικογένειες με διακοπή ύδρευσης αν δεν έχει να πληρώσουν. Να μπαίνει η ύδρευση – αποχέτευση στη λογική της κερδοφορίας, των μερισμάτων και της ανταποδοτικότητας, αλλά να λέγεται ότι είναι «δημόσιο αγαθό» και όχι εμπόρευμα.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος, προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

 

"google ad"

Διεκδικούμε :

  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού.
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και τα υπόλοιπα χαράτσια. Όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας. 
  • Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
  • Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.
  • Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ, με πλήρη δικαιώματα, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες και να φύγουν όλοι οι εργολάβοι
  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της Κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του. Αποκλειστικά κρατική διαχείριση των υδατικών πόρων, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση υδατικής επάρκειας σε κάθε υδατικό διαμέρισμα.

 

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης :

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος: Μαρινάκης Αλέκος

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

 

XANIΩΝ :                                  Βουρλάκης Νίκος

                                                    Λουτσέτης Μπάμπης

 

-ΠΛΑΤΑΝΙΑ :                               Ανθούσης Δημήτριος

                                                   Κουμάκη Αλεξία

                                                   Μαριανάκης Στυλιανός

-ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ:                        Μελισσάκης Νικήτας     

                                                   Zώης  Σταύρος

 

-ΚΙΣΣΑΜΟΥ :                               Φραγκιουδάκης Γεώργιος

 

-ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ :             Γεωργιλάκης Γεώργιος

                                                   Μαράκης Bαρδης

                                                   Λιτσαρδάκης Νίκος

                                                   Παπαδάκη Χαριτίνη

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία η 2η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η 2η Γιορτή Αθλητισμού...

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή και χαμηλή πίεση του νερού σε διάφορες περιοχές

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...