22.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

Να γιατί οι τιμές των σπιτιών προς ενοικίαση και στα Χανιά θα πέσουν το επόμενο διάστημα

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκάλεσε η είδηση που δημοσιεύτηκε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για την αύξηση στις τιμές των ενοικίων σε σπίτια που νοικιάζουν φοιτητές εν μέσω πανδημίας αλλά και μεγάλης πτώσης της κίνησης μέσω πλατφόρμων τύπου airbnb. Παρά την προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση που είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές, σύμφωνα με τη σχετική είδηση, οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν σε περιοχές όπως στα Χανιά να φτάνουν στο +14,4% για γκαρσονιέρες και +22,2% για δυάρια.

Η σχετική έρευνα έγινε από το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates με αφορμή την έναρξη της περιόδου όπου οι φοιτητές αναζητούν σπίτια όμως αποτυπώνει μόνο την παρούσα συγκυρία, όχι τις τιμές στις οποίες θα καταλήξουν τα ακίνητα.

Γιατί είναι την παρούσα στιγμή υψηλές οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση ενώ η προσφορά έχει μεγαλώσει ενώ η ζήτηση είναι μικρότερη; Αρχικά, πολλά από τα νέα σπίτια που έχουν εισέλθει στην αγορά είναι σπίτια, γκαρσονιέρες και δυάρια που νοικιάζονταν μέσω των πλατφόρμων τύπου airbnb. Είναι σπίτια για τα οποία έχουν γίνει αρκετά έξοδα για ανακαινίσεις και οι ιδιοκτήτες δε φαίνονται διατεθειμένοι κατευθείαν να ρίξουν χαμηλά τις τιμές.

Επίσης, πολλοί τηρούν μία στάση αναμονής. Ενώ έχουν δώσει τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση, προσπαθώντας να καλύψουν τη χασούρα και να αποσβέσουν κάποιο τμήμα της επένδυσης που έχουν κάνει, δε διαγράφουν την εγγραφή των ακινήτων τους από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας σε πιθανά οφέλη από έστω και λίγες βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η είσοδος αυτών των σπιτιών με τις ανεβασμένες – προς το παρόν – τιμές τους ανεβάζει συνολικά τα μέσο όρων των τιμών για τα σπίτια προς ενοικίαση.

Όμως, όσο πλησιάζουμε στον Σεπτέμβρη και η καλοκαιρινή περίοδος θα τελειώνει, και με τον αριθμό των ακινήτων να αυξάνεται αφού περισσότερο ακίνητα θα προστεθούν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες, και καθώς οι προσδοκίες για αυξημένα έσοδα δε θα υπάρχουν πια, οι τιμές θα πέσουν και θα πέσουν αρκετά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη στο Ηράκλειο, η αύξηση προσφοράς σε ακίνητα προς ενοικίαση είναι αυξημένη άνω του 20% και το ποσοστό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μεγαλώνει καθώς θα πλησιάζουμε στο τέλος του καλοκαιριού.

Οπότε, ναι, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία τάση σύμφωνα με την οποία οι τιμές ανεβαίνουν. Όμως η πραγματικότητα θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Και σχεδόν βέβαια, οι φετινές τιμές στα σπίτια προς ενοικίαση θα ειναι αρκετά πιο χαμηλές. Άλλωστε, δε γίνεται κι αλλιώς, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάρρευση του εισοδήματος και στην Κρήτη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ