Με συγκλονιστική συμμετοχή και βαθιά συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η επίκαιρη εκδήλωση του 3ου Φεστιβάλ «Ημέρες Μνήμης», αφιερωμένη στον φασισμό και τον ναζισμό, με αφορμή την ιστορική μνήμη της μαζικής εκτέλεσης αμάχων στο Κοντομαρί από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 2 Ιουνίου 1941.
Πρωταγωνίστριες της εκδήλωσης, η Μάγδα Φύσσα και η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, οι οποίες ανέδειξαν με συγκλονιστικά λόγια τον διαρκή κίνδυνο του φασισμού, τονίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και ενεργής αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή ναζιστικής ιδεολογίας.
Σεμίνα Διγενή: «Ο ναζισμός γεννιέται από τα σπλάχνα της καθημερινής ζωής»
Η κ. Διγενή ξεκίνησε την ομιλία της δηλώνοντας συγκινημένη που βρίσκεται στον τόπο της θυσίας:
«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η συγκίνησή μου που είμαι σε αυτόν τον τόπο… Να θυμηθούμε εκείνη τη μέρα της 2ας Ιουνίου του ’41, τότε που σ’ αυτά εδώ τα χώματα χύθηκε το αίμα των ανθρώπων σας στην πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη από τους ναζί».
Αναφερόμενη στο έγκλημα πολέμου του Κοντομαρί, η κ. Διγενή σημείωσε ότι οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και ανεξίτηλες, με σφαίρες των ναζί να εντοπίζονται ακόμη στους κορμούς των ελαιόδεντρων του τόπου της εκτέλεσης.
Επεσήμανε πως η Μάχη της Κρήτης αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για τις γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες αντέδρασαν με εκδικητική αγριότητα απέναντι στον άμαχο πληθυσμό:
«Οι ναζιστικές δυνάμεις συνέλαβαν 24 άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας πίσω χήρες, ορφανά, χωριά ρημαγμένα και μνήμες βαθιά ριζωμένες».
«Το αυγό του φιδιού επωάζεται ακόμη»
Αναλύοντας τη ρίζα του ναζισμού, η Σεμίνα Διγενή υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα στιγμιαίο ιστορικό φαινόμενο, αλλά για προϊόν συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών:
«Ο Χίτλερ δεν ανέβηκε στην εξουσία επειδή εξαπατήθηκαν οι εργατικές μάζες, αλλά με τη στήριξη των βιομηχάνων και τραπεζιτών. Ο ναζισμός γεννήθηκε από τα σπλάχνα του καπιταλισμού και ενισχύθηκε από την ίδια την αστική δημοκρατία της Βαϊμάρης».
Προειδοποίησε για τον κίνδυνο αναβίωσης ναζιστικών ιδεών στην εποχή μας, εστιάζοντας στην κοινωνική αδιαφορία που επιτρέπει στους «χιτλερίσκους» να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος:
«Ο ναζισμός δεν έπεσε μαζί με τον Χίτλερ. Δεν υπήρξε μόνο στη Γερμανία. Υπάρχει όπου υπάρχουν συνθήκες που τον θρέφουν – κοινωνικά προβλήματα, ρατσισμός, μισαλλοδοξία».
Τόνισε επίσης ότι η απάθεια και η ανοχή είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις δημοκρατίες, καθώς επιτρέπουν στον φασισμό να διεισδύει ακόμη και στις πιο οικείες δομές της κοινωνίας: από τις γειτονιές και τα σχολεία, μέχρι τις οικογένειες και τους χώρους εργασίας.
«Η μνήμη είναι αντίσταση – το “ποτέ ξανά” δεν είναι σχήμα λόγου»
Η κ. Διγενή, με πολυετή δημοσιογραφική ενασχόληση με τον φασισμό, αναφέρθηκε και στις δεκαετίες έρευνας και καταγραφής που έχει αφιερώσει στο θέμα:
«Εδώ και 35 χρόνια ερευνώ δημοσιογραφικά τον ναζισμό, την άνοδο του φασισμού και τους μηχανισμούς του. Κάποτε με έλεγαν υπερβολική. Σήμερα, οι εξελίξεις με δικαιώνουν».
Αναφερόμενη στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, έκανε έκκληση για συνεχή επαγρύπνηση και δράση:
«Το “ποτέ ξανά” δεν αρκεί να το λέμε. Πρέπει να το εννοούμε. Και το εννοούμε όταν αντιστεκόμαστε, όταν τιμούμε τις θυσίες και όταν δεν ξεχνάμε τις αιτίες που γεννούν τον φασισμό».
Ολόκληρη η τοποθέτηση της Σεμίνας Διγενή στα πλαίσια του φεστιβάλ στο Κοντομαρί:
Είναι πάρα πολύ μεγάλη η συγκίνησή μου που είμαι σε αυτόν τον τόπο. Διάβασα με πολύ προσοχή την ιστορία του και πραγματικά αισθάνομαι περήφανη που μπορώ σήμερα και είμαι εδώ και είμαι μαζί σας και θα μιλήσω, θα ‘χω την τύχη να μιλήσω με απογόνους εκείνων των παλικαριών. Ευχαριστώ λοιπόν για την τιμή της πρόσκλησης και να μιλήσουμε για αυτό το ίσως το πιο σοβαρό θέμα των δύο τελευταίων αιώνων, για τον ναζισμό. Να θυμηθούμε εκείνη τη μέρα της 2ας Ιουνίου του ’41, τότε που σ’ αυτά εδώ τα χώματα χύθηκε το αίμα των ανθρώπων σας στην πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη από τους ναζί. Θέλω να ξέρετε ότι η ανταπόκρισή μου στην πρόσκληση, όταν με πήρε τηλέφωνο ο Δημήτρης Ανθούσης για να μου το προτείνει, σχεδόν δεν ολοκλήρωσε την πρόσκληση. Εννοείται ότι πρέπει να είμαι εδώ. Εννοείται ότι όλοι πρέπει να είμαστε εδώ και να μιλάμε για αυτό το θέμα. Να ανησυχούμε για αυτό το θέμα. Να θυμόμαστε, να οργιζόμαστε και να αντιδρούμε.
Οι μεγάλοι πόλεμοι, έλεγε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, δεν αρχίζουν στα πεδία των μαχών, ούτε στις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και ιδεολογίες. Αρχίζουν εντελώς ανύποπτα στους χώρους της καθημερινής μας ζωής. Ξεκινούν ακόμα και μέσα από το ίδιο μας το σπίτι. Εκεί φωλιάζουν όλα. Γι’ αυτό μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή που να μας χωράει όλους, απροκατάληπτοι και δίκαιοι προς όλους, μπορούμε, έστω και καθυστερημένα, να πετύχουμε αυτό που τόσο προσδοκούσαμε, έλεγε ο Καμπανέλλης τον Μάιο του ’45: ένα πραγματικό “ποτέ πια”. Το θέμα είναι πως σήμερα, Ιούνιο του 2025, δεν φτάνουν ούτε τα λόγια, ούτε ο θυμός, ούτε η οργή, ούτε η αγανάκτηση, ούτε τα ξόρκια για να αντιμετωπιστεί η επέλαση των βαρβάρων. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει όταν μένουν ανέπαφες οι κοινωνικές αιτίες που γεννούν και τρέφουν τον ναζισμό και τον φασισμό.
Δεν έχει κανένα νόημα να περιγράψω τις λεπτομέρειες της σφαγής εδώ στο Κοντομαρί, αυτού του εγκλήματος πολέμου που κατέχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλι της περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γιατί εσείς τις γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει σπίτι χωρίς θυσία, χωρίς ήρωα, χωρίς πληγές και χωρίς πένθος, αλλά και μνήμες. Μνήμες που δεν πρόκειται να σβήσουν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ακόμα και σήμερα, μετά από 84 χρόνια, όσοι πηγαίνουν σε αυτόν εδώ τον ελαιώνα της εκτέλεσης, βρίσκουν μέσα στους κορμούς των δέντρων τις σφαίρες των ναζί. Και ο εφιάλτης ζωντανεύει. Ζωντανεύει το άγριο φονικό για το οποίο είχε δώσει εντολή ο ίδιος ο Ρίν.
Η αλήθεια είναι βέβαια πως η μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν βαριές και σύμμετρες απώλειες, με σημαντικότερη την αχρήστευση του πιο δυνατού τους εργαλείου, των αλεξιπτωτιστών. Αυτό το απρόσμενο πλήγμα στο πανίσχυρο τότε Τρίτο Ράιχ, λίγο πριν την επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, έφερε οργή στα γερμανικά επιτελεία που απάντησαν με συστηματικά αντίποινα κατά του πληθυσμού. Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους. Συνέλαβαν 24 άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών και τους εκτέλεσαν εδώ εν ψυχρώ αφήνοντας να ζήσουν μόνο οι ηλικιωμένοι. Αυτή η εκτέλεση των ανδρών εδώ στο Κοντομαρί άφησε παιδιά ορφανά, γυναίκες χήρες, οικογένειες που για χρόνια δεν κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς τους άνδρες, τους γιους, τους αδελφούς και τα στηρίγματά τους. Σε αυτό το αιματοβαμμένο χωριό πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια για να περπατήσουν ξανά νέοι άνθρωποι. Κυκλοφορούσαν μόνο ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.
Θα ‘θελα να σας πω ότι ασχολούμαι δημοσιογραφικά με τον ναζισμό και τον φασισμό πάνω από 35 χρόνια, με έρευνες, άρθρα, ρεπορτάζ, εκπομπές, podcast. Θεωρούσα πάντα πάρα πολύ σημαντική τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης που είναι βασική παράμετρος της ταυτότητας ενός τόπου. Θεωρούσα απολύτως απαραίτητη τη συνειδητοποίηση των κινδύνων, του φασισμού και του πολέμου. Και ας έλεγαν τότε κάποιοι, σχολιάζοντας αυτές τις εκπομπές, ότι “αυτά όλα είναι υπερβολές και ότι τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν”. Ο χρόνος τους διέψευσε. Το αυγό του φιδιού όντως επωαζόταν. Και εδώ, αν μου επιτρέπεται να πω, αγαπητοί φίλοι, ότι είναι και μια απάντηση σε κάποιους ανθρώπους που είπαν “τι δουλειά μπορεί να έχω εγώ εδώ” και κυρίως “τι δουλειά θα μπορούσε να έχει η Φωλιά”; Η Φωλιά δεν έχει δουλειά; Υπάρχει περίπτωση η Φωλιά να μην έχει δουλειά με το θέμα του ναζισμού ή να μην είναι πλέον κατάλληλη για να μιλήσει;
Δυστυχώς, φαίνεται πως πολλοί έχουν ξεχάσει πως ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία όχι ελέω των πλανεμένων εργατικών μαζών, θυμάτων της κρίσης, ούτε λόγω κάποιας αδυναμίας της δημοκρατίας, ούτε βεβαίως λόγω κάποιας αδυναμίας συγκρότησης ενός αντιφασιστικού μετώπου. Οι ναζί ανέλαβαν την εξουσία ελέω των Γερμανών βιομηχάνων και τραπεζιτών. Από τα σπλάχνα του καπιταλισμού γεννήθηκε και της αντεπανάστασης που γέννησαν την ίδια την αστική δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το θέμα είναι ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός απέναντι σε όσους ξεμυτίζουν από τους βούρκους και διατάσσονται υπό το βλέμμα των δήθεν ανησυχούντων των κομμάτων. Δηλαδή, του κεφαλαίου που τους χρησιμοποιούν πάλι όπως πάντα ως πολυεργαλείο μέσα στην υποκριτική αγωνία του συστήματος που τους γεννά και τους τρέφει.
Ο Χίτλερ δεν έπεσε απ’ το διάστημα ούτε ήταν ένας και μόνος. Ήταν το διαμόρφωμα δεκάδων χιλιάδων αφανών χιτλερίσκων στη Γερμανία και στην Αυστρία. Και όχι μόνο εκεί. Χιτλερίσκοι υπήρχαν και υπάρχουν διάσπαρτοι σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε χώρους εργασίας, σε γειτονιές, σε συντροφιές, σε οικογένειες. Και ο ναζισμός δεν ήταν ιδέα ενός και μόνο διεστραμμένου εγκεφάλου. Ήταν η συμπύκνωση της νοσηρής πολιτικής αντίληψης εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, φορέων του μικροβίου, του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, της τελικής λύσης όλων των προβλημάτων με τη βία, τη φωτιά και το τσεκούρι. Ο ναζισμός δεν άρχισε με τον Χίτλερ, γι’ αυτό και δεν τον πήρε μαζί του φεύγοντας. Δεν εμφανίστηκε μόνο στη Γερμανία. Γι’ αυτό και δεν επανεμφανίζεται μόνο εκεί. Υπάρχει παντού όπου ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα τον τρέφουν. Ο κίνδυνος είναι ένας και μοναδικός: η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση. Σήμερα εδώ σε αυτόν το μαρτυρικό τόπο εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε απ’ την ηρωική στάση όλων όσοι όρθωσαν ανάστημα, κράτησαν παλικαρίσια στάση δίνοντας και τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική φασιστική πολεμική μηχανή.
Με λόγια βαθιάς συγκίνησης και πολιτικής ευθύνης, η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση μνήμης για τη ναζιστική θηριωδία στο Κοντομαρί, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Ημέρες Μνήμης», στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: «Μόνο ο πολιτισμός μπορεί να είναι απάντηση στη βαρβαρότητα».
Μάγδα Φύσσα στο Κοντομαρί: «Μόνο ο πολιτισμός μπορεί να είναι απάντηση στη βαρβαρότητα»
Η κα Φύσσα ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τόνισε την κομβική σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης:
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν σύλλογοι που επιμένουν να κρατούν ζωντανή τη μνήμη και να θυμίζουν τα εγκλήματα των ναζί, ώστε να μην τα ξαναζήσουμε».
Αναφερόμενη στη σφαγή του Κοντομαρί, μίλησε για τη φρίκη της πρώτης μαζικής εκτέλεσης αμάχων στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο:
«Ο λαός της Κρήτης αντιστάθηκε στους ναζί και πλήρωσε βαρύ τίμημα. Το Κοντομαρί, ο Κάνδανος και τόσοι ακόμη τόποι έγιναν σύμβολα της αγριότητας του φασισμού. Κάποτε πιστεύαμε πως όλα αυτά είχαν μείνει στο παρελθόν».
Η δολοφονία του Παύλου και η ανοχή απέναντι στον ναζισμό
Η κ. Φύσσα περιέγραψε τη θλιβερή πραγματικότητα της αναβίωσης του ναζισμού στην Ελλάδα, μέσα από τη δράση της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για συστημική ανοχή και συνενοχή:
«Είδαμε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση να γιγαντώνεται με τις πλάτες του συστήματος. Αντί να αντιμετωπιστεί, ανεχόταν και χρησιμοποιούνταν μέχρι εκείνη τη νύχτα που ο Παύλος έδωσε τη ζωή του, όρθιος, για να τους νικήσει».
Μιλώντας για τον διαρκή της αγώνα, υπογράμμισε πως συνεχίζει να βρίσκεται σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για να κρατήσει τη μνήμη του γιου της ζωντανή, αλλά για να μην υπάρξει άλλος νεκρός από χέρι φασίστα:
«Από το πρώτο δικαστήριο μέχρι το εφετείο, από κάθε πορεία στις 18 του Σεπτέμβρη μέχρι κάθε ανάσα μου, κουβαλάω τον Παύλο και το χρέος που μας άφησε: να πολεμήσουμε τον ναζισμό ανυποχώρητα».
«Ο μόνος δρόμος είναι ο πολιτισμός της αλληλεγγύης»
Η Μάγδα Φύσσα έκλεισε με σαφές μήνυμα ελπίδας και αντίστασης, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα είναι ο πολιτισμός:
«Χρειαζόμαστε έναν πολιτισμό της ανθρωπιάς, της αγάπης, της ελευθερίας. Μόνο αυτός ο κόσμος μπορεί να απαντήσει στο σκοτάδι που απλώνεται ξανά – είτε αυτό λέγεται φασισμός, είτε καταστροφή από πόλεμο, είτε ό,τι ζούμε σήμερα στην Παλαιστίνη».
Μιλώντας από την καρδιά της, μοιράστηκε και ένα συγκλονιστικό προσωπικό ερώτημα:
«Προσπαθώ να φανταστώ τι ένιωσαν εκείνοι οι νέοι στο Κοντομαρί. Κατάλαβαν πως ήταν η τελευταία τους μέρα; Αναρωτιέμαι το ίδιο και για τον Παύλο. Ήξερε; Από τη στάση του, από το ότι άντεξε τέσσερα λεπτά, πιστεύω πως ναι. Δεν ξέρω αν κατάλαβε πως μας άφηνε. Αυτό είναι που με πονάει».
Η Μάγδα Φύσσα έκλεισε τη συγκλονιστική της ομιλία με λόγια που άγγιξαν κάθε παρευρισκόμενο:
«Δεν πίστευα πως θα ζούσα εν έτει 2013, και μάλιστα σε καιρό ειρήνης, να χάσω το παιδί μου από χέρια φασιστών. Πίστευα πως όλα είχαν τελειώσει τότε, όταν ο πατέρας μου ήταν στα βουνά, όταν εκτελέστηκαν τόσοι άνθρωποι. Αλλά δεν τελείωσαν. Είναι ακόμα εκεί έξω. Και αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη σήμερα, είναι το ίδιο. Ό,τι έκανε ο Χίτλερ εδώ, γίνεται τώρα εκεί».
Πιο αναλυτικά η Μάγδα Φύσσα είπε:
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνετε. Θέλω πρώτα απ’ όλα να πω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σύλλογοι σαν αυτόν και πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τη μνήμη. Να μην ξεχνάμε ποτέ τα εγκλήματα των ναζιστών ώστε να μην τα ξαναζήσουμε. Παρά τις δυσκολίες που έχουν αυτές οι προσπάθειες, αξίζει να μην το βάζετε κάτω.
Βρίσκομαι σήμερα σε έναν τόπο που έζησε μία θηριωδία, την πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη, επειδή ο λαός της Κρήτης αντιστάθηκε στην κατάκτησή του από τους ναζί. Το Κοντομαρί, ο Κάνδαρος, και τόσοι ακόμη τόποι που έγιναν σύμβολα των φρικιαστικών εγκλημάτων, κάποτε θεωρούσαμε ότι ήταν τραγικά ιστορικά γεγονότα που είχαν μείνει οριστικά στο παρελθόν.
Είδαμε όμως στην ίδια μας τη χώρα, που υπέφερε τόσα από τους ναζί, να γιγαντώνεται με τις πλάτες του συστήματος μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Να παρουσιάζεται ως αντισυστημική, να δηλητηριάζει τη νεολαία, να κάνει όσα εγκληματικά έκανε χωρίς να κουνιέται φύλλο από πλευράς της πολιτείας. Αντίθετα, ισχυρά κομμάτια του κράτους και του συστήματος είτε ανέχονταν, είτε συνεργάζονταν, είτε χρησιμοποιούσαν τους φασίστες, μέχρι εκείνο το καταραμένο βράδυ που ο Παύλος έδωσε τη ζωή του για να υπερασπιστεί τις αξίες του. Το παιδί μου έδωσε τη μάχη μένοντας όρθιος για να τους νικήσει.
Βρίσκομαι διαρκώς σε εκδηλώσεις αντιφασιστικές σε όλη την Ελλάδα για να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτό που έκανε ο Παύλος. Για να μην υπάρξει άλλος νεκρός από τους φασίστες. Για να μην αφήσουμε να οργανωθούν ξανά τάγματα εφόδου. Από το πρώτο δικαστήριο μέχρι το τωρινό εφετείο, από κάθε εκδήλωση μέχρι κάθε πορεία στις 18 του Σεπτέμβρη, σε κάθε μου ανάσα κουβαλάω τον Παύλο και το χρέος που άφησε σε όλους μας: να πολεμήσουμε τον ναζισμό ανυποχώρητα.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα. Έναν αγώνα στον οποίο δεν περισσεύει κανείς και χρειάζεται απ’ όλους τους τρόπους, με πρώτο απ’ όλους τον πολιτισμό της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, της αγάπης και της ελευθερίας. Μόνο ένας τέτοιος κόσμος μπορεί να είναι απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε και που όλο και χειροτερεύει, είτε στην Παλαιστίνη και στα μέρη που καταστρέφονται από τον πόλεμο, είτε στα μέρη που υποφέρουν από τους φασίστες με τα διάφορα προσωπείο. Η μόνη απάντηση που μπορούμε να έχουμε είναι ο πολιτισμός μας και ο αγώνας μας.
Σας ευχαριστώ ξανά και σας εύχομαι καλούς αγώνες. Θέλω να πω κάτι σε κάποιον που με ρωτήσατε πώς αισθάνομαι που είμαι σήμερα εδώ. Προσπαθώ να φτιάξω την εικόνα εκείνης της μέρας που εκτελέστηκαν οι νέοι άνθρωποι αυτοί. Το ένιωσαν. Κατάλαβαν ότι ήταν η τελευταία τους στιγμή. Είναι ερώτημα που έχω και για το δικό μου το παιδί: Τι ένιωσε την ώρα εκείνη; Κατάλαβε ότι φεύγει; Κατάλαβε ότι ήταν σίγουρα η παρέα του και ο ίδιος σε κίνδυνο. Αυτό είναι σίγουρο. Από τη στάση του, από τον τρόπο που το χειρίστηκε, από το ότι άντεξε 4 λεπτά, σίγουρα τα κατάλαβε. Δεν ξέρω όμως εάν μπόρεσε να καταλάβει ότι έφευγε και ότι μας άφηνε. Και αυτό προσπαθώ να καταλάβω σήμερα εδώ, αν οι άνθρωποι αυτοί κατάλαβαν ότι εκείνη ήταν η τελευταία τους μέρα και ότι δεν θα ξανάβλεπαν τους δικούς τους. Αυτή είναι η απάντηση σε αυτούς.
Τι αισθάνομαι; Το αισθάνομαι στο πετσί μου μέσα. Είναι σε κάθε κύτταρό μου τι σημαίνει φασισμός, τι σημαίνει ναζισμός. Δεν πίστευα και εγώ με τίποτα ότι θα ζούσα εν έτει 2013, και εν καιρώ ειρήνης, να χάσω αυτό το πλάσμα μου, το δικό μου, το σπλάχνο μου, από χέρια φασιστών. Δεν το περίμενα με τίποτα. Πίστευα ότι είχαν τελειώσει τότε όλα. Τότε που ο πατέρας μου ήταν στα βουνά, τότε που οι θείοι μου όλοι, τότε που εκτελέστηκαν τόσοι άνθρωποι, τόσα χωριά αιματοβαμμένα, νόμιζα ότι είχε τελειώσει. Δυστυχώς, δεν τελείωσε, και είναι ακόμα εκεί έξω και το βλέπουμε εξάλλου. Αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη είναι ακριβώς το ίδιο. Ό,τι έκανε ο Χίτλερ εδώ, κάνουν αυτοί εκεί. Ό,τι έκανε ο Χίτλερ σε όλη την Ευρώπη, γίνεται αυτή τη στιγμή εκεί. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που είμαι σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.