20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Να κερδίσει η Ρωσία επιθυμεί η πλειονότητα των Σλοβάκων, σύμφωνα με έρευνα

Ημερομηνία:

Πάνω από το 50% των Σλοβάκων θα καλωσόριζαν τη στρατιωτική νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η αντιπροσωπευτική έρευνα με την ονομασία «Πώς είσαι Σλοβακία;» διεξήχθη από τα πρακτορεία MNFORCE και Seesame και τη Σλοβακική Ακαδημία Επιστημών.

Στους ερωτηθέντες παρουσιάστηκε η 10βάθμια κλίμακα, στην οποία το 1 σημαίνει ξεκάθαρη νίκη της Ρωσίας και το 10 ξεκάθαρη νίκη της Ουκρανίας. Περίπου το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων επιθυμεί σαφή νίκη της Ρωσίας. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες τείνουν προς τη ρωσική νίκη. Το ένα τρίτο προς την Ουκρανία. Περίπου το 18% των ατόμων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Οι διαιρέσεις είναι σαφώς αισθητές σε κομματικό επίπεδο. Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του SMER-SD του πρώην πρωθυπουργού Robert Fico είναι με τη ρωσική πλευρά. Ο Fico είναι σθεναρός πολέμιος των αντιρωσικών κυρώσεων και μάλιστα γιόρτασε την επέτειο της εθνικής εξέγερσης της Σλοβακίας με τον Ρώσο πρέσβη. Το SMER-SD εξακολουθεί να είναι μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Όσον αφορά τις γεωγραφικές διαφορές, μόνο στον πληθυσμό της Μπρατισλάβα υπάρχει πλειοψηφία ανθρώπων που επιθυμούν τη νίκη της Ουκρανίας.

Η Σλοβακία είναι εδώ και καιρό μία από τις πιο φιλορωσικές χώρες της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία.

Το καλοκαίρι του 2021, μια έρευνα έδειξε ότι το 55% των Σλοβάκων είχε θετική γνώμη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μόνο οι Βούλγαροι από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είχαν καλύτερη γνώμη για τον Πούτιν (75%). Τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την εισβολή, το 44% των πολιτών κατηγορούσε το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ένταση στα ουκρανικά σύνορα, ενώ μόνο το 33% κατηγορούσε τη Ρωσία.

Όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόνο το 45% την υποστήριξε στην έρευνα του 2021. Αμέσως μετά την εισβολή, η υποστήριξη αυξήθηκε, αλλά άρχισε να μειώνεται και πάλι πρόσφατα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ