“Να φύγουν τα σεκιούριτι κανένας δεν τα θέλει”: Με παλμό η διαδήλωση για το άνοιγμα της πρόσβασης της αυλής των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Με αίτημα της αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Λόφο Καστέλι και το άνοιγμα της πρόσβασης στην αυλή των κτιρίων για τους πολίτες πραγματοποιήθηκε σήμερα πορεία στα Χανιά με συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε λιγο μετά τις 12 το μεσημέρι με εκφώνηση ανακοινώσεων ενώ η πορεία ξεκίνησε περιπου στις 1 το μεσημέρι με αρκετά μεγάλη συμμετοχή.

Η πορεια διέσχισε τους κεντρικούς δρομους της πόλης των Χανίων για να καταλήξει ξανά στη δημοτική αγορά. Από εκεί προχώρησε προς τη Χάληδων, διέσχισε το παλιό λιμάνι, ανεβηκε απο το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης για να καταλήξει λίγο πριν την εισοδο των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι όπου φυλασσόταν από διμοιρία των ΜΑΤ.

"Sponsored links"

Σημειώνουμε ότι υπήρχε και δεύτερη διμοιρία των ΜΑΤ στον κεντρικό δρόμο.

Η πορεία είχε έντονο παλμό, γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους κυριως για εργασιακά ζητήματα, ακουστηκαν πολλά συνθήματα μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Στο λόφο, στο λόφο, στο λόφο στο Καστέλι, να φύγουν τα σεκιούριτι κανένας δεν τα θέλει
  • Εναντια στο κράτος και την πρυτανεία, να πάρουμε την ρόζα και την πρυτανεία
  • 10 100 χιλιάδες καταλήψεις ενάντια σε έναν κοσμο οργανωμένης σήψης
  • Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, κατάληψη σε ρόζα και ευαγγελισμό

"Sponsored links"

  • Όλα ειναι δικά μας γιατι όλα είναι κλεμμένα, κατάληψη σε βίλες και εγκατελλειμμένα
  • Θέλουμε καταληψη σε όλες τις γειτονιές και όχι τουριστάκια να κάνουν διακοπές
  • Το κίνημα στο Λόφο θα μπει όποτε θέλει, έξω τα λαμόγια από το Καστέλι

Η πορεία διαλύθηκε δίχως να υπάρξει κάποιο επεισόδιο περα από κάποιες λεκτικές αντιμαχίες με αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Υπενθυμίζουμε οτι στο κειμενο του καλέσματος μεταξύ αλλων αναφέρονταν και τα εξής:

Στην τωρινή συγκυρία, η αστυνομική παρουσία στο Λόφο πέρα από κρατική εγγύηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, συμπίπτει και με την συνολικότερη αστυνομική διαχείριση της covid- 19 στην πόλη των Χανίων.

Αυτό γιατί οι κοινωνικές δυναμικές που ανθίζουν όταν οι άνθρωποι συναποφασίζουν και αυτοοργανώνονται, μπορούν να αποτελέσουν αγκάθι στην κυβερνητική επιδίωξη για αύξηση της επιτήρησης και της υποτίμησης της εργασίας και της ζωής.

Σε μία πόλη ολοένα και πιο αφιλόξενη για τις κοινωνικές ομάδες που ζουν και εργάζονται σε αυτήν, ο κατεξοχήν ελεύθερος σε πρόσβαση και ανοιχτός σε ανησυχίες χώρος περιφράσσεται με γνώμονα την κερδοφορία κάποιων λίγων λαμόγιων.

Απέναντι σε αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες, το αίτημα της ανοιχτής αυλής αφορά τη διεκδίκηση ενός δημόσιου χώρου, ενός χώρου ουσιαστικής κοινωνικοποίησης που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής μίας πόλης. Και βέβαια, μίας αυλής για την ελεύθερη και αμεσοδημοκρατική πολιτική και πολιτιστική ζύμωση και δημιουργία. Μιας αυλής φιλόξενης και ασφαλούς στην πολιτική συμμετοχή των μειονοτήτων, ενάντια σε κάθε κοινωνικό και ταξικό αποκλεισμό.

Το άνοιγμα της αυλής της Rosa Nera λοιπόν, συνδέει τις αγωνίες για την καθημερινότητα στην ζωή της πόλης με την μέριμνα για το πως θα οργανωθεί το τοπικό κίνημα, οι διεκδικήσεις και οι απαντήσεις κοινωνικής λογοδοσίας ενάντια στα εγκλήματα της δολοφονικής, αντεργατικής και αντικοινωνικής ακροδεξιάς διαχείρισης της πανδημίας.

Η πρόσκληση είναι, όπως πάντα ήταν στην παράδοση της Κατάληψης Rosa Nera, ανοιχτή σε όλους και όλες. Να ανοίξουμε την αυλή και τον δημόσιο χώρο, να δημιουργήσουμε χώρους ισότητας, δημιουργίας, αγώνα για δικαιοσύνη.

Να βαδίσουμε, να συζητήσουμε και να αγωνιστούμε για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Για τα ζητήματα της αυτοδιαχείρισης όλων των πολιτικών ζητημάτων, για τους ελεύθερους χώρους, για το άσυλο και την αντίσταση του φοιτητικού κινήματος, για την μάχη ενάντια στην εργαλειακή αντιμετώπιση της ζωής και της πανδημίας για τα κέρδη των λίγων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live