22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Νεώρια: Πλησιάζει η ώρα της αναγέννησης

Ημερομηνία:

Σε θετικό κλίμα κινείται το μέλλον των Ενετικών Νεωρίων, καθώς πλησιάζει η έναρξη του χρηματοδοτικού προγράμματος «Διατηρώ». Ήδη, ο Δήμος Χανίων προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή της πρότασης, με στόχο την εξασφάλιση των 22 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού μνημείου.

Όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο σύμβουλο η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, ώστε να είναι έτοιμος άμεσα μόλις ανοίξει η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων. Ο Δήμος εκτιμά ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, καθώς ο φάκελος είναι πλήρης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την στήριξη του έργου κατά την επίσκεψή του στα Χανιά τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα Ενετικά Νεώρια θα ανοίξουν τις πύλες τους στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας ένα σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού και δημιουργίας. Η επανάχρηση του μνημείου θα γίνει με σεβασμό στην ιστορία του και θα τονίσει τη σύνδεσή του με το λιμάνι και τη θάλασσα.

Η διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του συγκροτήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί ο αρχικός σκοπός κατασκευής των Νεωρίων. Οι νέες χρήσεις θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και θα ενισχύσουν τον πολιτιστικό πλούτο των Χανίων.

Το μέγεθος του συγκροτήματος και η δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τους κοντινούς χώρους πολιτισμού, όπως το Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Η αποκατάσταση και επανάχρηση των Ενετικών Νεωρίων αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την πόλη των Χανίων και αναμένεται να αναδείξει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...