12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Ξεσηκώνονται οι γιατροί – Μιλούν για κατάρρευση του νοσηλευτικού ιδρύματος

Ημερομηνία:

Σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζουν και οι γιατροί που εργάζονται  στο νοσοκομείο Ρεθύμνου καθώς όπως φαίνεται η τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ “μεταδίδεται” ραγδαία από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, προειδοποιεί για “κατάρρευση” του νοσηλευτικού ιδρύματος με τους γιατρούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις εφημερίες λόγω ελλείψης προσωπικού και πολλών ακόμη προβλημάτων.

Αναλυτικά, αναφέρουν:

“Ως εδώ!

Σήμερα 18/10/23 στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και μετά από έγγραφο της Ιατρικής Υπηρεσίας που εισηγείται εφημερία τομέα στο ΤΕΠ κατά τις ημέρες που δεν έχει ειδικευόμενο ή «έμπειρο» αγροτικό γιατρό.

Αποφασίσαμε ότι:

Δεν συναινούμε στην εφημερία τομέα, η οποία μάλιστα αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής γιατρών με απειλή για την βιωσιμότητα και λειτουργία κρίσιμων τμημάτων, όπως η Μονάδα αιμοκάθαρσης.

Αποτελεί αντιποίηση ειδικότητας η εφημερία τομέα στο ΤΕΠ και με οποιαδήποτε άλλη μορφή και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη σωστή διεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών αλλά και κίνδυνο να βρεθούν οι γιατροί σε δικαστική εμπλοκή ασχολούμενοι με ζητήματα υγείας που δεν αφορούν την ειδικότητα τους. Νομοτελειακά θα επιδεινώσει το ήδη εντατικοποιημένο πρόγραμμα εφημέρευσης με συνέπεια την επιπλέον εξάντληση του λιγοστού εναπομείναντος ιατρικού προσωπικού.

Τέλος θα υπονομεύσει τις ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς από τις επιμέρους ειδικότητες και τελικά θα επιδεινώσει τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου.
Από τις εφημερίες στην COVID κλινική όλων των ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα στις οποίες συνεισφέραμε στη συνέχεια εξαναγκαστήκαμε σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, χωρίς να είναι πάλι συναφές με την εκάστοτε ειδικότητα μας, και τώρα σε εφημερίες τομέα στο ΤΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποχώρησή μας διαχρονικά, στην ουσία υποβαθμίζει όλο και περισσότερο την εργασία μας και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, μονιμοποιείται και αφήνει περιθώρια για περαιτέρω υποβάθμιση, καθιστώντας σταδιακά τον ιδιωτικό τομέα ως μόνη διέξοδο για τους ασθενείς.

Υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται η συναίνεση του γιατρού για το πρόγραμμα εφημεριών και σε περίπτωση που δοθούν εντέλλεσθε για εκτέλεση εφημερίας τομέα η Ιατρική υπηρεσία και η διοίκηση του νοσοκομείου θα μας βρουν απέναντι. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση από τους γιατρούς για την εφημερία διακομιδής αλλά εξαναγκασμός με διοικητικές εντολές.

Το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει είναι εξουθενωμένο! Οι παραιτήσεις συναδέλφων και ειδικά των νέων γιατρών, λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας, έχουν σαν συνέπεια να ζούμε οριακές και επικίνδυνες καταστάσεις καθημερινά στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των ασθενών.

Χρειάζονται άμεσα κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ειδικά κίνητρα τόσο στο ΤΕΠ, όσο και σε όλα τα τμήματα πρώτης γραμμής του νοσοκομείου τα οποία είναι υποστελεχωμένα. Υπενθυμίζουμε οτι η Παθολογική κλινική ”λειτουργεί” με ένα μόνιμο γιατρό, τα τακτικά χειρουργεία είναι ελάχιστα, ενώ σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, γεγονός που συνεπάγεται συνεχείς μετακινήσεις των πολιτών σε άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν τις αντίστοιχες ειδικότητες.

Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας σε διαμετακομιστικό κέντρο – Κέντρο Υγείας.

Ενημερώνουμε ότι θα προβούμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις με συμπαραστάτη και σύμμαχο τον κόσμο, ο οποίος δικαιούται ένα ποιοτικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Η κατάρρευση των δημόσιων Νοσοκομείων είναι φαινόμενο Πανελλαδικό και δεν αφορά πια μόνο τα Περιφερικά Νοσοκομεία.

Αποφασίζουμε στάση εργασίας την Παρασκευή 20-10-23 και συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου στις 10πμ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ