26.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Νοσοκομειακοί γιατροί: Γιατί η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι χειρότερη από ποτέ

Ημερομηνία:

Ονευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών ΕλλάδοςΠαναγιώτης Παπανικολάου εξηγεί στο tvxs γιατί ο κλάδος προχώρησε στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταία 10 ετών. Αναδεικνύει τα αίτια που οδήγησαν με ταχείς ρυθμούς στην απονεύρωση ολόκληρων νοσοκομείων τόσο ώστε να μιλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί για μια πρωτοφανή κατάρρευση του ΕΣΥ. «Καταρρέει το ΕΣΥ γιατί δίνουν τα χρήματα των πολιτών σε ιδιώτες ενώ θα μπορούσαν με πολύ λιγότερα να έχουμε ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας. Αν δεν εισακουστούμε θα κλείσουν τα περισσότερα νοσοκομεία, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα είναι αργά» λέει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση του κλάδου σας τα τελευταία 10 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό;

Κάναμε 48ωρη απεργία -προειδοποιητική τονίζω-, όχι για να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω από αυτά που είχαμε το 2009, αλλά για να μην καταρρεύσει εντελώς το ΕΣΥ. Γιατί δεν πάρθηκε ένα μέτρο, παρά τις προειδοποιήσεις μας εδώ και ενάμιση χρόνο για το που θα οδηγούσε η πολιτική μη προσλήψεων. Έχουμε καταιγίδα παραιτήσεων, κατάρρευση ολόκληρων τμημάτων και νοσοκομείων. Άρα στο ερώτημα γιατί τώρα τόσο μεγάλη απεργία, απαντώ πως τα αιτήματα μας δεν είναι συνήθη. Δεν βρισκόμασταν ποτέ στον κίνδυνο να καταρρεύσει εντελώς το σύστημα. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ.

Ακούσαμε από την κυβερνητική πλευρά πως τα αιτήματά σας είναι μαξιμαλιστικά…

Ζητάμε δέσμη έκτακτων μέτρων για να ενισχυθεί επειγόντως το ΕΣΥ οπότε δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για μαξιμαλισμό.

Γιατί ζητάμε διπλασιασμό του προσωπικού σε δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πολυδύναμα και ΕΚΑΒ; Γιατί συμπεριλαμβάνουμε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων; Γιατί, οι επικουρικοί συμβασιούχοι νοσοκομειακοί γιατροί είναι 2300 και οι κενές θέσεις μόνιμων πάνω από 5.500! Το αίτημα για προσλήψεις, δεν είναι απλά ώριμο, έχει σαπίσει.

Υπάρχουν επικουρικοί συμβασιούχοι για 2,2….κάποιοι 6 χρόνια και είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης εδώ και 3.5 χρόνια ότι θα τους μονιμοποιήσει. Το ίδιο συμβαίνει με τους επικουρικούς νοσηλευτές, το ίδιο συμβαίνει και με τους τραυματιοφορείς. Είναι παντού λιγότεροι οι εργαζόμενοι από τις ανάγκες και συχνά και από τις τυπικές οργανικές θέσεις.

Ζητάτε και διπλασιασμό των καθαρών ετήσιων αποδοχών. Είχατε δικαιωθεί και στο δικαστήριο σωστά; Η πολιτεία σας έχει πει αν και πότε θα εφαρμόσει την απόφαση;

Είναι έκνομη η στάση της πολιτείας που δεν εφαρμόζει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που λένε ότι ο νόμος του ’12 είναι αντισυνταγματικός. Θυμίζω πως με αυτόν έγιναν οι οριζόντιες περικοπές με το 2ο μνημόνιο. Άρα εμείς τι ζητάμε; Να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου και να επανέλθουν οι μισθοί μας εκεί που ήταν το 2009. Αυτός είναι ο μαξιμαλισμός μας. Να διορθωθεί η αδικία σε βάρος νοσοκομειακών γιατρών που έχουν τους πιο εξευτελιστικούς μισθούς σε όλη την ΕΕ.

Οι μισθοί μας -που είναι εξευτελιστικοί και αναντίστοιχοι με τους όρους ζωής- πρέπει να επανέλθουν για να ανασχεθεί ρεύμα παραιτήσεων κάτι που ισχύει και για τους άλλους κλάδους.

Παρατηρούμε άρνηση ανάληψης καθηκόντων εργασίας και σε άλλους τομείς του κλάδου σας. Για παράδειγμα δεν δέχονται οι διασώστες να πάνε στα νησιά.

Μιλάτε για το σάλο που έγινε το καλοκαίρι που δεν είχαν διασώστες στα νησιά. Το κράτος είπε ζητήσαμε αλλά δεν ήρθε κανένας. Ποιος θα έρθει; Με 800 ευρώ που δίνουν δεν βρίσκεις να μείνεις ούτε σε ομπρελοξαπλώστρα!

Το ύψος του προϋπολογισμού για την υγεία που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, πώς το σχολιάζετε;

Ζητάμε διπλασιασμό της χρηματοδότησης και υπολογίζουν 2.86 δις στον νέο προϋπολογισμό. Είναι ανεπαρκέστατο και θα σας εξηγήσω γιατί.

Πρώτον, ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ποτέ αυτά που χρωστάει στα νοσοκομεία κι αυτό σημειώστε το, γιατί κάποιοι λένε ότι οι ανασφάλιστοι επιβαρύνουν τα νοσοκομεία. Εδώ ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τα νοσοκομεία ούτε για τους ασφαλισμένους!

Ο ΕΟΠΥΥ είχε χρέη προς νοσοκομεία κατά την τριετία 2012-2014 4.5 δις και τα διέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Κατά την επόμενη τριετία λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (2015-2017) είχε 3.5 δις χρέη διαγράφτηκαν από τη ΝΔ Δεκέμβριο του ’19 παραμονή Χριστουγέννων, επίτηδες για να μην πάρει έκταση το θέμα. Έχουμε την 3η τριετία (2018-2020) που τα χρέη θα είναι μεγαλύτερα γιατί είχαμε αύξηση των νοσηλείων, άρα θα πάνε τουλάχιστον στα 6 δις.

Αυτό συμβαίνει γιατί διαχρονικά οι ανάγκες του ΕΣΥ είναι μεγαλύτερες από αυτές που καλύπτει το κράτος; Πού πάνε τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ;

Όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και γιατί, τα χρήματα ΕΟΠΥΥ πάνε σε επιτήδιους . Εκτός από διαγνωστικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα κέντρα τα άλλα πάνε σε επιτήδειους.

Δηλαδή;

Παραδείγματος χάρη εξακολουθεί και υπάρχει ρύθμιση στη Θεσσαλία, οι ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία να χειρουργούνται σε ιδιωτικό κέντρο με λεφτά του ΕΟΠΥΥ. Τα λεφτά του ΕΟΠΥΥ φτάνουν, για να αποζημιώνει κάποια κέντρα και να πηγαίνουν τα υπόλοιπα σε λαμόγια. Άρα καταλαβαίνετε ότι δεν είναι οι ανασφάλιστοι που επιβαρύνουν τα νοσοκομεία.

Φέτος τα λεφτά στα νοσοκομεία τελειώσανε από Ιούνιο- Ιούλιο και οι διοικήσεις βρίσκουν τερτίπια για να καλύψουν τα κενά.

Για παράδειγμα, στη Νίκαια οι υπεύθυνοι γραφείου προμηθειών κάνουν ότι μπορούν με εντολή της διοίκησης ώστε να καθυστερούν οι προμήθειες και η αποπληρωμή προμηθευτών. Το Ασκληπιείο βρήκε άλλο κόλπο. Έχουν βάλει από Ιούνιο διευθυντή να κάνει μπούλινγκ σε γιατρούς να μη χειρουργούν. Σε κάθε νοσοκομείο επινοείται ένα τερτίπι.

Κι εκεί που δεν επινοείται, απολύεται ο διοικητής, όπως πρόσφατα καρατόμησε ο Χρυσοχοϊδης διοικήτρια νοσοκομείου γιατί δεν είχε λεφτά για θέρμανση. Με όλα αυτά που ακούτε σας φαίνεται μαξιμαλιστικό να ζητάμε διπλασιασμό του κονδυλίου ή να ενταχθούμε σε καθεστώς βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας; Είναι στοιχειώδη πράγματα για να αποφευχθεί η κατάρρευση και να μην επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης.

Ποιος είναι αυτό ο στόχος κατά τη γνώμη σας;

Αυτός που έχει ομολογήσει από το καλοκαίρι του ’21 ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη είχε πει ότι το σχέδιο σε κάθε περιοχή είναι να υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο κόμβος και όλα τα άλλα να υποβαθμιστούν σε κέντρα υγείας. Πχ. Σε όλη την Κρήτη να υπάρχει μόνο το πανεπιστημιακό και όλα τα άλλα νοσοκομεία να πάνε για φούντο. Ομοίως και στις άλλες περιοχές.

Αυτό ουσιαστικά το λένε, επειδή δεν ήθελαν να πουν όπως το 2012-13 ότι «τα κλείνουμε». Το αφήνουν λοιπόν να γίνει από μόνο του.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου το είχε αποκαλύψει το ’21 ο Πλεύρης που είχε πει: όταν λέμε δημόσια υγεία, δεν εννοούμε κρατική, φυσικά θα πληρώνουμε τον ιδιωτικό τομέα για «δημόσια υγεία». Θα σας εξηγήσω πως με ένα παράδειγμα πως δίνουν τα υπερδιπλάσια σε ιδιώτες ενώ θα στοίχιζαν λιγότερο οι προσλήψεις.

Αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο Νίκαιας είναι το εξής: Τους ικετεύουμε να προκηρύξουν πέντε θέσεις γιατρών επιμελητών Α. Τμήμα έχει μείνει με 2 γιατρούς για εννέα οργανικές θέσεις. Δεν εξετάζω ότι από πέρσι οι ανασφάλιστοι μπορούν μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο να κάνουν αξονικές. Αυτοί είναι αποκλεισμένοι λοιπόν, λόγω υποστελέχωσης του τμήματος αξονικής και μαγνητικής.

Στη γενική εφημερία κάνουμε 200 εξετάσεις αξονικές, προσέξτε όχι σε 200 άτομα. Μπορεί να έρθει πολυτραυματίες και να χρειαστεί 5 αξονικές.

Αν είχαν προκηρύξει θέσεις, θα είχαμε στην εφημερία 2 επιμελητές Α. Τα μικτά της εφημερίας του επιμελητή που πληρώνει το κράτος είναι 176 ευρώ, άρα 352 θα κόστιζε η εφημερία των δύο γιατρών. Αντί για τις προσλήψεις όμως, βρήκε κι έκανε σύνδεση με εταιρεία που κάνει ιντερνετική διάγνωση. Θα πηγαίνει η εικόνα στην ιδιωτική με ίντερνετ και θα στέλνει γνωματεύσεις με μέιλ.

Μιλάμε για εταιρείες που μπορεί να μην έχουν καν εγκαταστάσεις έτσι; Που δίνουν φασόν εξετάσεις σε γιατρούς για 10 ευρώ. Υπολογίστε 18.90 ευρώ ανά εξέταση επί 200 κάνει 3.780. Άρα δεν δίνουν 352 για τις προσλήψεις και δίνουν τα υπερδεκαπλάσια στον ιδιώτη. Ταΐζουν με κρατικό χρήμα κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.

Ποια είναι η τελευταία απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματά σας;

Μιλήσαμε με το υπουργείο Υγείας στις 7 Νοεμβρίου, εκεί είχαν τεθεί όλα. Απάντησαν ότι δεσμεύονται να παρατείνουν τη σύμβαση στους επικουρικούς συμβασιούχους. Όλα τα άλλα θα τα μελετήσει ο υπουργός. Χθες είχαμε συνάντηση με εκπρόσωπο υπ. οικονομικών στις 3.30 και χθες το πρωί την ακύρωσαν. Θα ζητήσουμε συναντήσεις με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, είδαμε ήδη την αξιωματική αντιπολίτευση και δήλωσαν ότι στηρίζουν τα αιτήματα μας.

Η ανταπόκριση στην απεργία ήταν μεγάλη από ότι είδαμε. Πώς συνεχίζετε τώρα;

Η ανταπόκριση πολύ καλή. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τμήματα και νοσοκομεία με ελλείψεις που το προσωπικό ασφαλείας που είχαμε το 48ωρο, είναι όσοι είναι στην κανονική βάρδια. Κάναμε μοτοπορεία που πέρασε Νίκαια, Ευαγγελισμό, Αιγινήτειο, Παίδων κ.α. Η πρόταση της Ενωτικής Κίνησης είναι η κλιμάκωση.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ