21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος «Στο Κέντρο» του ΕΡΤNews: Τι είπαν για πολιτική επικαιρότητα και ελληνοτουρκικά

Ημερομηνία:

Για τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό έργο αλλά και για την εξωτερική πολιτική με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, μίλησαν η κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά. Τα παραπάνω θέματα σχολίασε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας.

«Ευχή όλων μας είναι η σοβαρή αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση όταν ελέγχεται απο μία σοβάρη αντιπολίτευση θα είναι καλύτερη» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο, χρειάζεται να επιταχύνουμε, κατά τη γνώμη μου. Δεν είναι πολύ εύκολο (…) Για να γίνει ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θεσσαλία χρειάζεται χρόνος». Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αν είχαμε αύριο εκλογές η ΝΔ θα έβγαινε και πάλι κυβέρνηση».

Στην ερώτηση εάν θα έμπαινε στην πολιτική στην περίπτωση που ήταν 25-30 ετών τώρα, ο κ. Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, είπε: «Αυτή είναι μια ερώτηση υποθετικής ιστορίας, η οποία επιστημονικά δεν είναι παραδεκτή. (…) Όχι, ένας με τα χαρακτηριστικά αυτά (σ.σ. του κ. Βενιζέλου) δεν θα έμπαινε, διότι θα είχε πολύ πιο πρόσφορα και γοητευτικά πεδία να ασχοληθεί και όχι την πολιτική. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω κάτι πιο παράδοξο. Ακόμη μάς καταδιώκει η οικονομική κρίση. Όλα τα κόμματα πληρώνουν την οικονομική κρίση, το καθένα με τον τρόπο του. Η ασυμμετρία του κομματικού συστήματος έχει γεννηθεί μέσα στην κρίση».

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική η κα Μπακογιάννη ανέφερ εμεταξύ άλλων: «Στα βασικά θέματα υπάρχει συναίνεση, μεταξύ των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει. (…) Εγώ τους έχω ζήσει και τους έχω ζήσει επί του πεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι λένε οι συνάδελφοι για τα ελληνοτουρκικά, τι λένε για το Κυπριακό. Τι λένε για την ιστορία την καινούργια της Βόρειας Μακεδονίας και ούτω καθεξής. Ουσία: Λέμε τα ίδια».

«Κατ αρχάς, η αντίθεση στην εξωτερική πολιτική πηγάζει από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος. και συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και νομίζω ότι η κα Μπακογιάννη έχει το σθένος να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Οι διαφορές πηγάζουν και μέσα από την κυβέρνηση και το βλέπουμε αυτό. (…) Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αμηχανία, μια στρατηγική αμηχανία».

«Ακόμη και στην εξωτερική πολιτική, αν υπάρξει επεισόδιο, θερμό επεισόδιο τη στιγμή εκείνη κανείς δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε για τη θεωρία των θερμών επεισοδίων, τι σημαίνουν και πού οδηγούν. Όμως εάν υπάρξει διολίσθηση σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα και περάσαμε φάσεις με διολισθήσεις. Τα τελευταία 22 χρόνια, δεν έχουμε μεγάλη διολίσθηση που συμπίπτουν με την περίοδο Ερντογάν στην Τουρκία, ας το κρατήσουμε αυτό. Εάν υπάρξει διολίσθηση, μετά καταλογίζονται ευθύνες» σημείωσσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στη συνέχεια: «Δεν έχει γίνει προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συναντίληψης ώστε να καταλήξουμε σε κάποιους χειρισμούς που δεν είναι διαχειριστικοί του χρόνου που περνάει, γιατί ο χρόνος περνάει.

Δηλαδή μετά από 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, θα έλεγα από το πραξικόπημα της χούντας κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, (…) υπάρχουν και θετικά, υπάρχουν και αρνητικά, αλλά το να λέει κανείς ότι μας ευνοεί η πάροδος του χρόνου, ο χρόνος δουλεύει υπέρ ημών, είναι λάθος».

Η κα Μπακογιάννη για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μία συνεργασία και υπάρχει μία συνεργασία η οποία έχει αποτελέσματα. Ακόμα και σήμερα άκουσα τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έλεγε ότι είχε μία συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του και με τον οποίο συζητούσαν ακριβώς την πάταξη αυτού του οργανωμένου εγκλήματος που λέγεται μεταφορά ανθρώπων κατά τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται και κινδυνεύουν κτλ στο Αιγαίο. Άρα, ναι, είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι σημαντικό».

«Το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δείχνει να αντέχει» εξήγησε ο κα Μπακογιάννη και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «είμαστε δύο χώρες με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, οι οποίες προσέρχονται, εάν δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, εάν φανεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, ναι, θα το πάρουμε, αλλά αυτό το παράθυρο ευκαιρίας ούτε ξέρουμε πότε θα υπάρξει, ούτε ξέρουμε αν θα υπάρξει. Θα το δούμε πηγαίνοντας αργά και σταθερά σε μία φάση καταρχήν ομαλοποίησης. Και η ομαλοποίηση έχει μόνο καλά. Διότι το να συζητάς και να έχεις ανοιχτές διαύλους είναι θετικό».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς...

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές,...

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...