17.8 C
Chania
Friday, December 1, 2023

Νόμο για ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς προωθεί η κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Τα επόμενα θεσμικά βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με ρυθμίσεις για τους πολίτες τρίτων χωρών και τον Κώδικα Ιθαγένειας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Μαρτίου.

Από το έγγραφο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τάχιστα νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες και η απόδοση ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και φοιτούν ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, τροποποιώντας τον Ν. 3838/2010 και λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του ΣτΕ του 2013 (σ.σ. πρόκειται για τη γνωστή απόφαση που είχε κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν. 3838/2010, γνωστού και ως «νόμου Ραγκούση»).

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει ότι θα προχωρήσει η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/98/ΕΕ. Πρόκειται για Οδηγία που αφορά στη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους.

«Ήδη οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου, μετά από κατάλληλη νομοτεχνική επεξεργασία, έχουν προωθηθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών, για να διαβιβασθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αναμένεται η ψήφισή τους με το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά σε θέματα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης», αναφέρει ο κ. Βούτσης.

Για τα θέματα που αφορούν σε τροποποιήσεις του Κώδικα Μετανάστευσης (προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εποχιακή εργασία, άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απόκτηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους κλπ), το υπουργείο Εσωτερικών επίσης επεξεργάζεται τις σχετικές διατάξεις που θα προωθήσει στη Βουλή.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ενσωμάτωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τη χορήγηση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, ο κ. Βούτσης τονίζει ότι «είναι γνωστή η βούληση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση των σχετικών διατάξεων».

Ο υπουργός χαρακτηρίζει δεδομένη επίσης τη «θέληση της κυβέρνησης για παροχή δυνατότητας επαναφοράς στη νομιμότητα όσων απώλεσαν την άδεια διαμονής τους κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και για την τακτοποίηση της διαμονής όσων βρίσκονται επί μακρόν στη χώρα και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτήν».

Ως προς τα ζητήματα της ιθαγένειας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, γίνεται γνωστό ότι θα τεθούν υπό επανεξέταση στο σύνολό τους οι διατάξεις περί απόδοσης ιθαγένειας για την τροποποίηση της νομοθεσίας.

Στο σημείο αυτό δε, ο κ. Βούτσης επισημαίνει εξαγγελία της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης η απόδοση της ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και φοιτούν ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, τροποποιώντας το σχετικό άρθρο 1Α του Ν. 3838/2010, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση 460/2013 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως κάνει γνωστό ο υπουργός, με την ίδια τροποποίηση θα καλυφθούν με μεταβατική διάταξη και περιπτώσεις απόδοσης ιθαγένειας που έχουν παραμείνει εκκρεμείς, μετά το πάγωμα των διαδικασιών από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενόψει αναμονής έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ επί του ζητήματος.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζητώντας να ενημερωθεί ποιες ρυθμίσεις θα προωθήσει η κυβέρνηση για πολίτες τρίτων χωρών και τον Κώδικα Ιθαγένειας.

Η βουλευτής θύμιζε στην ερώτησή της ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ετοιμάσει σχέδιο νόμου για να ρυθμίσει εκκρεμή και επείγοντα ζητήματα για τους πολίτες τρίτων χωρών και θα περιελάμβανε και σημαντικές διατάξεις για τον Κώδικα Ιθαγένειας.

Real.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προς κατάργηση οι ΔΕΥΑ – Πάμε για καθαρή ιδιωτικοποίηση του νερού – Αντιδράσεις Δημάρχων και ΠΕΔ στην Κρήτη

Στην κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, φαίνεται πως...

Οι Ουκρανοί παρακάμπτουν τον Ζελένσκι και άρχισαν μυστικές συνομιλίες με τον Πουτιν

Σε κεντρικό ρόλο ο Ουκρανός στρατηγός V.Zaluzhny - Αποκαλυπτικά...

Ζελένσκι: Η Δύση δεν μας έδωσε πολλά όπλα και η αντεπίθεση δεν πήγε καλά

ΟΟυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε, ότι η καλοκαιρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν...