Αυστηρότατη κριτική στον Γιάννη Πανούση, για συγκεκριμένα σημεία της συνέντευξής του στο «Βήμα», άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο “Βήμα”, ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον κ. Πανούση «λεκτικές ακρότητες, οι οποίες όμως εμπεριέχουν και νοήματα εξαιρετικά αμφίσημα, που δημιουργούν προβληματισμό με αρνητικό πρόσημο».
Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» ειδικά τους περί «εσχάτης προδοσίας» υπαινιγμούς που έκανε σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης πως ο ίδιος ο κ. Πανούσης γνώριζε καλά ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνα για την αντιμετώπιση συνεπειών πρωτόγνωρων καταστάσεων (πχ capital control). Είπε, επίσης:
«Έχει κανένα νόημα, τώρα (…), να τα βαφτίζουμε όλα αυτά, να τα περιχαρακώνουμε ή να τα πασπαλίζουμε από πάνω με εκδοχές ή υπαινιγμούς περί εσχάτης προδοσίας; (…). Αυτά είναι απίστευτα πράγματα, όταν μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε στη Βουλή – και πολύ καλά έκανε – όλη την ευθύνη, όχι μόνο για το ότι υφίστανται εκθέσεις επί των συνεπειών, αλλά και για το ότι υπάρχουν – κατ’ ελάχιστο- προετοιμασίες, για να αντιμετωπισθούν οι ασφυκτικές πιέσεις. (…).Δεν έχει κανένα νόημα. Μόνο διχασμό μπορούν να προκαλέσουν όλα αυτά».
Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι είναι υποχρέωση των κυβερνητικών στελεχών «να κάνουν τέτοιου τύπου προετοιμασίες», αλλά και «να μην τις εξηγούν δημοσίως».
«Αν έχω να προσάψω κάτι στον Γιάνη Βαρουφάκη», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών, «είναι ακριβώς ότι δεν χρειάζονταν όλες αυτές οι εξηγήσεις».
Τόνισε ακόμη:
«Στην περίοδο που ζούμε, αλίμονο εάν διχοτομούμε και διαιρούμε. Χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε δυνάμεις, ιδίως όταν βλέπουμε απέναντί μας ένα κατεστημένο με τεράστια συμφέροντά να ορθώνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στις εγχώριες διαστάσεις του. Εκεί θα κριθούμε όλοι (…). Ειδάλλως θα βοηθήσουμε το σχέδιο του Σόιμπλε για την Αριστερά στην Ελλάδα».
Ο κ. Βούτσης μίλησε διεξοδικά και για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, για τις προτεραιότητες και τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης. Επίσης, για την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα όσα συζητήθηκαν – και αναδείχθηκαν- σε διεθνές επίπεδο αυτούς τους έξι μήνες, καθιστώντας ευκολότερο να φανεί ότι στην ελληνική περίπτωση το «φάρμακο της λιτότητας ήταν πολύ χειρότερο από την ασθένεια»
Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι πιστωτές κατά κανόνα αποφεύγουν να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών που επί πέντε χρόνια εφαρμόστηκαν (ανέφερε ως παράδειγμα τους Παιδικούς Σταθμούς και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι).
Πρόσθεσε πάντως ότι ενίοτε διοχετεύονται και «πληροφορίες» για τις διαπραγματεύσεις που περισσότερο απηχούν επιδιώξεις εγχώριων ελίτ. «Πολλά τα δίνουν ‘οι εδώ’, με το ταξικό τους πρόσημο», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα:
«Όταν διαβάζω ότι οι δανειστές επαναφέρουν ζήτημα αλλαγής του νόμου για τις προσλήψεις, ε, τότε μου μυρίζει κάτι».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ως προς τις προοπτικές εξόδου από την κρίση πολλά θα κριθούν όταν φανεί το όλο «επενδυτικό κάδρο». Εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός ως προς το «πακέτο Γιούνκερ» (των 35 δισ. ευρώ) και εξήγησε τον λόγο:
«Προβλέπει ως προϋπόθεση μεγάλες μοχλεύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν. Ξέρετε, δεν είναι όπως πχ το ΕΣΠΑ. Δεν πρόκειται για καθαρή εισροή χρημάτων, αλλά για επιχειρηματικά σχέδια».