Αντίθετος δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στο σημερινό άνοιγμα των σχολείων καθώς, όπως έδειξε με διάγραμμα, η έξαρση των κρουσμάτων συνδέεται με τη σχολική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο ΟPEN εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον τονίζοντας ότι «αυξήθηκε η συμμετοχή των κρουσμάτων των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Και από Οκτώβρη που άρχισαν οι εκδρομές αυξήθηκε το ποσοστό».
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας «αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Κάποια, τα περισσότερα δεν μεταδίδουν. Μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη για αυτό δεν θα έπρεπε να ανοίξουν αύριο», ανέφερε ο καθηγητής.
«Είναι πολύ καθοριστική αυτή η εβδομάδα. Θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος. Κάτι που θεωρώ δύσκολο. Πιστεύω 23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα και μετά έρχεται εκτόνωση. Αν και ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Θα δούμε αυτή την εβδομάδα τι θα γίνει στα σχολεία», σχολίασε. Κατέληξε λέγοντας πως «δεν μου αρέσει η επικοινωνιακή πολιτική κάποιων ότι η Όμικρον είναι ήπια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως το «50%+1 φάνηκε ότι ήταν αποτελεσματικό στα προηγούμενα ανοίγματα».
«Και τώρα επεκτάθηκε ο έλεγχος σε όλη την τάξη – όχι μόνο στο σταυρό. Στην πρώτη εβδομάδα θα φανεί αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα και μετά θα δούμε αν χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος και εξήγησε πως «είναι ισορροπημένη η απόφαση».