Μήνυμα διεκδίκησης και ιστορικής ευθύνης για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο έστειλε ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τους Δήμους Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Κισάμου, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Η ημερίδα εστίασε στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της αποκατάστασης των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ιδιαίτερη έμφαση στη νομική και ηθική διάσταση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε:
«Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι ζημιές τις οποίες υπέστη η χώρα ήταν ασύλληπτου μεγέθους. Οι οφειλές τις οποίες έχει ακόμα η Γερμανία προς τη χώρα μας είναι ακόμα δυσθεώρητες και ανικανοποίητες».
Το κατοχικό δάνειο παραμένει ενεργή διεκδίκηση
Ο πρώην υπουργός ανέλυσε τη νομική βάση διεκδίκησης του κατοχικού δανείου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για υποχρέωση που επιβλήθηκε καταναγκαστικά από τη ναζιστική Γερμανία και δεν έχει αποπληρωθεί μέχρι σήμερα:
«Πιστεύω ότι αυτό είναι ακόμα διεκδικήσιμο με βάση τους τρέχοντες όρους χρηματοπιστωτικής συναλλαγής και τους κανόνες που εφαρμόζονται διεθνώς».
Όπως ανέφερε, η συστηματική υπενθύμιση του θέματος στα διεθνή φόρα και η ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών είναι απαραίτητες για την επιτυχία των ελληνικών διεκδικήσεων.
Συμμαχίες με Πολωνία και πρώην Γιουγκοσλαβία
Ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε συμμαχία με την Πολωνία, η οποία έχει ανάλογες και ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις, καθώς και με χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Όπως τόνισε:
«Μία τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μέτωπο τα επόμενα χρόνια».
«Η διαπραγμάτευση είναι πάντα προτιμότερη από τη νομική οδό»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός:
«Η προσφυγή στη Χάγη είναι μία νομική επιλογή, αλλά δεν πρέπει να προτρέχουμε. Η διαπραγμάτευση είναι πάντα το καλύτερο μέσο, όταν έχεις καλά θεμελιωμένες θέσεις».
Αναφορά στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις
Κλείνοντας, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις από την επιβολή δασμών σε διεθνές επίπεδο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις και πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων:
«Η χώρα μας θα μπορέσει να αντέξει. Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, πάντα αντέχει».
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης του ελληνικού αιτήματος για αποζημιώσεις, ενώ η συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές παραμένει ανοιχτή σε ηθικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο.