14.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Ξανά στα Χανιά οι “Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές” – Θέλουν να μεταφέρουν το Γερμανικό Πουλί στο Γερμανικό Νεκροταφείο

Ημερομηνία:

Δεν το βάζουν κάτω οι Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές. Σχεδόν κάθε χρόνο επισκέπτονται τον τόπο μας και ζητούν επιτακτικά την αναστήλωση του Γερμανικού Πουλιού.

Φέτος, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα“, μέλη της “Ομοσπονδιακής Ένωσης Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών” κατέθεσαν στεφάνι στο Γερμανικό Νεκροταφείο. Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενη έτη η ίδια η Γερμανική πρεσβεία δε συμφωνούσε με την παρουσία τους ενώ πέρυσι δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν σε κατάθεση στεφανιού.

Για ακόμη μία φορά μέλη της Ένωσης ζήτησαν από τον Δήμαρχο Πλατανιά να συμβάλλει στη μεταφορά του “Γερμανικού Πουλιού” από το Δαράτσο σε οικόπεδο κοντά στο Γερμανικό Νεκροταφείο με τον κ. Μαλανδράκη να αρνείται κάθε συμβολή σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Κύκλος Φίλων για τη διατήρηση του Κενοτάφειου των Αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη

Για την αποκατάσταση του μνημείου υπάρχει στη Γερμανία μία οργάνωση που έχει δημιουργηθεί από βετεράνους ναζί και της Μάχης της Κρήτης με την επωνυμία “Circle of Friends  for the Maintenance of the Paratrooper-Cenotaph in Crete” (Κύκλος Φίλων για τη διατήρηση του Κενοτάφειου των Αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη).

Επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης ήταν ένας βετεράνος αλεξιπτωτιστής του ναζιστικού στρατού κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης και μετά τον πόλεμο καθολικός ιερέας, ο Hermann Voelck ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών στις 19 Δεκεμβρίου του 2020.

Το προεδρείο της οργάνωσης που έχει ιδρυθεί για την αποκατάσταση του Γερμανικού Πουλιού. Πρόεδρός του, ήταν ένας πρώην αξιωματικός του ναζιστικού στρατού, αλεξιπτωτιστής και μετά τον πόλεμο, ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, ο Hermann Voelck που είναι και στο κέντρο της φωτογραφίας

Μεταξύ του 1939 και του 1945 πάνω από 17.000 Καθολικοί ιερείς εντάχθηκαν στο στρατό της Βέρμαχτ.

Στο βιβλίο Wermacht Priests περιγράφεται ο ψυχισμός ανθρώπων που υπηρέτησαν τον Θεό και τον Γερμανικό Εθνικισμό. Μετά τον πόλεμο, σε κείμενά τους, αυτοί οι στρατιώτες του ναζιστικού στρατού, περιγράφουν με ειλικρίνια ότι πήγαν στον πόλεμο οικειοθελώς, γιατί ήταν το πνευματικό τους καθήκον να σταθούν δίπλα στους συμπατριώτες τους που φορούσαν στολή. Και αν και αρκετοι ιερείς υπηρέτησαν σε στρατιωτικές εκκλησίες, κάνοντας εργασίες σύμφωνα με την ιδιότητά τους ως ιερείς, άλλοι ανέλαβαν ρόλους ακόμα και ως στρατιώτες στο πεζικό.

Οι πεποιθήσεις πολλών εξ αυτών γινόταν ακόμα πιο δυνατές καθώς ο πόλεμος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν και ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, που στο βλέμμα τους αποτελούσε εξαιρετικά σημαντικό κίνδυνο για την Καθολική Εκκλησία και τον Γερμανικό πολιτισμό.

Ομως, ο επίτιμος πρόεδρος της συγκεκριμένης οργάνωσης υπήρξε αξιωματικός της Βέρμαχτ και αλεξιπτωτιστής κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης. Ιερέας, έγινε μετά το τέλος του πολέμου.

Σχετικά με το κενοτάφειο, η οργάνωση αφού περιγράφει το “εντυπωσιακό” μνημείο κοντά στα Χανιά αναφέρει ότι ο πληθυσμός του νησιού ονόμασε το μνημείο “Γερμανικό πουλί”.

Το “ευχαριστώ” στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Η οργάνωση είχε ευχαριστήσει θερμά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, επειδή εξαιτίας των κινήσεών του, το μνημείο γλίτωσε την κατεδάφιση, σημειώνοντας ότι ήταν ενεργό μέλος της αντίστασης ενάντια στη Γερμανική Κατοχή.

Το 2001 έληξε η 30ετής συμφωνία μεταξύ του Γερμανικού Προξενείου, που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Αλεξιπτωτιστών και των ιδιοκτητών της γης, και το μέλλον του κενοτάφειου έγινε αβέβαιο.

Λίγους μήνες μετά, η μύτη του αετού στο μνημείο, έσπασε ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στη μαρμάρινη βάση του μνημείου.

Εν τω μεταξύ, το 2002 ιδρύθηκε στη Γερμανία ο Σύλλογος για την αποκατάσταση του μνημείου στην Κρήτη.

Με πρωτοβουλίες ξανά του Γερμανικού Προξενείου και πιέσεις που ασκήθηκαν και συζητήσεις με φορείς της αυτοδιοίκησης και πολιτικούς των Χανίων, έγιναν προσπάθειες να επισκευαστεί το μνημείο, όμως συνάντησαν την αντίσταση ενός εκ των δύο ιδιοκτητών του χώρου.

Το 2006 αποφασίστηκε το κενοτάφειο να απομακρυνθεί από το σημείο και να δημιουργηθεί χώρος πάρκινγκ.

Γίνεται αναφορά στον τότε νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, στον αντινομάρχη κ. Κωνσταντίνο Γύπαρη και στον Δήμαρχο Νέας Κυδωνίας κ. Μανώλη Σταματάκη ενώ τονίζεται ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας των Αλεξιπτωτιστών και του προεδρείου του “Κύκλου των Φίλων” στον νομάρχη έγινε ξεκάθαρο ότι είναι υπέρ της αποκατάστασης του μνημείου.

Σύμφωνα με την οργάνωση το “Γερμανικό πουλί”, έχει υποφέρει τόσο εκτεταμμένες ζημιές που δε μπορεί πλέον να επισκευαστεί στην πρότερη κατάστασή του ενώ τονίζεται ότι χάθηκε η ευκαιρία για αγορά του χώρου όπου βρίσκεται. Πλέον λοιπόν, αυτό που μένει είναι η μεταφορά σε άλλο σημείο και τη συντήρησή του.

Σε αυτό το αίτημα διαρκώς επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια, όπως και φέτος.

IMG_0019
Ο ιερέας Hermann Voelck, σε εκδήλωση μνήμης στη Γερμανία

Το “Γερμανικό Πουλί” μέσα στα 5 πιο σημαντικά μνημεία των Χανίων;

Ο “κύκλος των φίλων” συγκεντρώνει χρήματα για να προχωρήσει προς τους σκοπούς του, κυρίως απευθυνόμενος σε πρώην και νυν μέλη των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

Για τον σκοπό της αποκατάστασης μέλη της οργάνωσης ταξίδεψαν στην Κρήτη το 2009 για να συζητήσουν με αξιωματούχους πάντα με την ενεργό υποστήριξη του Γερμανικού Προξενείου ενώ γίνεται αναφορά και σε αρχιτέκτονα στα Χανιά που υποστηρίζει το αίτημά τους.

Ο τότε δήμαρχος Νέας Κυδωνίας βρισκόταν σε συζητήσεις για να προσφέρει αποζημίωση στους ιδιοκτήτες της γης για να παραχωρήσουν τον χώρο. Μάλιστα, ζητήθηκε από αρχιτέκτονα στα Χανιά να παρουσιάσει σχέδιο για την αποκατάσταση ενώ αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την ανάδειξή του, όπως η κοπή δέντρων που αποκρύπτουν τη θέση του κ.ο.κ.

Μέλη του συλλόγου συναντήθηκαν και με τον αντι-νομάρχη κ. Κωνσταντίνο Γύπαρη ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της νομαρχίας Χανίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, ο κ. Γύπαρης ετοίμαζε δελτίο τύπου για την ανάγκη προστασίας των 5 πιο σημαντικών μνημείων των Χανίων, μεταξύ των οποίων ήταν και το “Γερμανικό Πουλί”!

Να υπενθυμίσουμε ότι στην επιγραφή του κενοταφείου είναι ξεκάθαρες οι αναφορές στον γερμανικό μεγαλοϊδεατισμό που έσπειρε την καταστροφή του ναζισμού στην Ευρώπη, αφού όπως και στο μνημείο στα Φλώρια γίνεται αναφορά στη “Μεγάλη Γερμανία”.

Kretakarte neu-05c92def

Πιο συγκεκριμένα το κενοτάφειο αναφέρει:

“Σε σας ανήκει η ευγνωμοσύνη μας, νεκροί στρατιώτες

που μακρυά από την πατρίδα

πιστοί στους όρκους σας

δώσατε τις ζωές σας

για τη Μεγάλη μας Γερμανία”

Όπως μας είχε πει ο Γερμανός αντιφασίστας,  ενεργός στο κίνημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και νομικός κ. Stephan Schrage σε παλιότερη συνέντευξή του, τέτοιες αναφορές δεν είναι αθώες γιατί:

“Στη “Μεγάλη Γερμανία”  εντάσσονται τμήματα της Γαλλίας, το Βέλγιο, η Πολωνία, τμήμα της Ρωσίας. Η Μεγάλη Γερμανία είναι όλος ο κόσμος να γίνει Γερμανία”.

Τιμούν τους νεκρούς ναζί προβάλλοντας προκλητικές θέσεις για τη Μάχη της Κρήτης

Η Ενωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών και αλλες ομάδες βετεράνων εδω και χρονια πραγματοποιούν τελετές μνήμης και τιμής των στρατιωτών των ναζί με αναθεωρητικές και προκλητικές θέσεις σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης, δίχως να αντιδρούν οι επίσημες αρχές. Χαρακτηριστικό είναι και το κειμενο ομιλίας που είχε δοθεί στο ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια, στα 75 χρονια από τη Μάχη της Κρήτης, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, οχι όμως στην Ελλάδα και στην Κρήτη.

Ο ομιλητής αντιστράτηγος ε.α. των ορεινών καταδρομών Ράινερ Γιούνγκ δεν είχε μείνει στους ύμνους για τη γενναιοτητα των ναζί αλλά προχώρησε και στην αποτύπωση μίας αναθεωρητικής, φιλοναζιστικής οπτικής της ιστοριας της Μάχης της Κρήτης, σύμφωνα με την οποία, οι Κρητικοί αντιστάθηκαν επειδή τους ξεσήκωσαν οι Βρετανοί “οδηγώντας τους σε πράξεις που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται από το δίκαιο του πολέμου”.

Για να σημειώσει ότι:

“Ως αποτέλεσμα της ύπουλης επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 39 σύντροφοι στις 3 Ιουνίου 1941 καταστράφηκε η Κάντανος ολοσχερώς και σκοτώθηκαν μερικοί άντρες”.

Με άλλα λόγια, η κατστροφή της Καντάνου προκλήθηκε λόγω των παράνομων ενεργειών αυτών που αντιστάθηκαν που προχώρησαν σε πράξεις πέρα απο το δικαιο του πολέμου.

Για τις συγκεκριμένες φιλοναζιστικές εκδηλώσεις έχει ασχοληθεί και η Γερμανικη Βουλη καταδικάζοντάς τις και σημειώνοντας ότι ο σύλλογος ο οποιος της διοργανωνει “δε λαμβάνει πολύ στα σοβαρά την πίστη σε μια ελεύθερη δημοκρατική λειτουργία”.

Την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» ίδρυσε το 1951 ο Kurt Student και ήταν πρόεδρος της από 1952 – 1954. Μέχρι το 1988 προέδρευαν στην ένωση πρώην στρατιωτικοί της Βέρμαχτ.

O Γερμανός στρατηγός, Kurt Student, μιλώντας σε αλεξιπτωτιστές στην περιοχή Ρεθύμνου

Ποιος ήταν ο Κουρτ Στούντεντ, για όσους έχουν ξεχάσει;

Είναι ο πτέραρχος, δημιουργός της μεραρχίας αλεξιπτωτιστών και διοικητής του 11ου Αεροπορικού Σώματος ο οποίος έκανε την πρόταση για εισβολή από αέρος στην Κρήτη στον αρχηγό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, Χέρμαν Γκαίρινγκ. Είναι επίσης ο ενορχηστρωτής της Σφαγής στο Κοντομαρι με την εκτέλεση των χωρικών ως αντίποινα για την αντίσταση στους ναζί.

Είναι επίσης ο άνθρωπος που έδωσε τη διαταγή για την καταστροφή της Καντάνου, ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις Δυνάμεις του Άξονα κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κρήτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επισημαίνουμε ότι ο γνωστός σε όλους, πλέον, ιστορικός, Χάιντς Ρίχτερ, είναι αρθρογράφος στο όργανο της Ένωσης, «Der deutsche Fallschirmjäger», («Ο Γερμανός Αλεξιπτωτιστής»).

Πότε και γιατί στήθηκε το Γερμανικό Πουλί

Το μνημείο που ανεγέρθηκε το 1941 από τις κατοχικές δυνάμεις, είναι γνωστό  στους Κρητικούς ως το “Γερμανικό  Πουλί” ή το “κακό  πουλί”.

Η εισβολή των ναζί στην Κρήτη το Μάιο του 1941 ήταν η πρώτη μεγάλη εναέρια επίθεση στην ιστορία. Παρά τη νίκη τους, η ελίτ των Γερμανών αλεξιπτωτιστών υπέστη μεγάλες απώλειες με αποτέλεσμα ο Αδόλφος Χίτλερ να απαγορεύσει την σε τέτοια μεγάλη κλίμακα χρήση αλεξιπτωτιστών για το υπόλοιπο του πολέμου.

Chania_Fallschirmjäger_Memorial_1940s

Το μνημείο ανεγέρθηκε στο τέλος μιας πέτρινης  κλίμακας που οδηγεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Αποτελούνταν από ένα ψηλό πετρόχτιστο  βάθρο όπου πάνω του στήθηκε ένας τσιμεντένιος αετός  σε στάση εφόρμησης προς τη γή, να κρατάει έναν αγκυλωτό σταυρό στα νύχια του.

Η συγκεκριμένη εικόνα ανταποκρίνεται στο έμβλημα – διακριτικό των αλεξιπτωτιστών κομάντος που απονεμόταν στους στρατιώτες της Luftwaffe μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στα άλματα.

Fallschirmschützenabzeichen_der_Luftwaffe Το γερμανικό πουλί ήταν αντίγραφο εμβλήματος των αλεξιπτωτιστών που απονεμόταν στους στρατιώτες της Luftwaffe μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στα άλματα

 

Τον Αύγουστο του 1942 ο – διορισμένος από τους Ναζί – κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου επισκέφθηκε την Κρήτη. Πρώτη του ενέργεια ήταν να επισκεφθεί το μνημείο που είχαν ανεγείρει οι Γερμανοί στα Χανιά και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η αρχική καταστροφή του «γερμανικού πουλιού» συνέβη κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε την πόλη στις 28 Νοεμβρίου 2000. Για φθορά του από τον αέρα («είχαν διαβρωθεί τα σίδερα του σκελετού») έκανε λόγο, ο τότε αρμόδιος δήμαρχος Νέας Κυδωνίας, Νίκος Αποστολάκης.

Οσο κι αν οι σχετικές φωτογραφίες μάς επιτρέπουν να διατηρήσουμε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο κάποιας μικρής ανθρώπινης βοήθειας προς τα στοιχεία της φύσης, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως η χαριστική βολή στο μνημείο δόθηκε τις επόμενες μέρες από ανθρώπινα χέρια: δύο μόλις μέρες μετά την καταιγίδα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Κυδωνίας αποφάσισε, με ψήφους 12-2 και ύστερα από σχετική εισήγηση του δημάρχου, να αξιοποιηθεί η «ευκαιρία της καταστροφής που υπέστη» για την απομάκρυνση του μνημείου απ’ την περιοχή, «εφόσον αυτό αναστηλωθεί», και τη μεταφορά του «σε ανάλογο προς τούτο χώρο, όπως αυτός του Γερμανικού Νεκροταφείου» του Μάλεμε.

cf84cf83cebfcebbceaccebacebfceb3cebbcebfcf85

Σκεπτικό της εισήγησης του κ. Αποστολάκη, που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των συμβούλων, ήταν ότι το Γερμανικό Πουλί «προκαλεί το λαϊκό αίσθημα, αφού επαναφέρει άσχημες μνήμες στον Λαό της Κρήτης», ενώ διατυπώνεται και ο ισχυρισμός ότι «η απομάκρυνσή του είναι λαϊκό αίτημα πολλών χρόνων» (Δήμος Ν.Κυδωνίας, πρακτικό συνεδριάσεως Δ.Σ. 10/2000). Οι μειοψηφήσαντες σύμβουλοι Ν. Κυριακάκης και Δ. Καλαϊτζής, απ’ την πλευρά τους, διαφώνησαν με την απομάκρυνση του μνημείου και πρότειναν «την αναστήλωση και διατήρησή του στον ίδιο χώρο που βρίσκεται σήμερα».

Πάντως, από ότι φαίνεται, οι θέσεις που εκφράζονταν στις τοπικές εφημερίδες εκείνης της εποχής ήταν υπέρ της διατήρησης του μνημείου για λόγους ιστορικούς.

Μάλιστα, σε εκτενή ιστορική αναδρομή στον «Κήρυκα» (10/12/2000), ο Νίκος Αγγελής θυμίζει στους αναγνώστες πως η καθοριστική συζήτηση για την τύχη του μνημείου, την επαύριο κιόλας της Κατοχής, είχε λήξει με απόφαση για διατήρησή του, και πως καθοριστική επ’ αυτού υπήρξε η γνώμη των τοπικών καπεταναίων της Αντίστασης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ξαναστήσιμο του Γερμανικού Πουλιού από σύλλογο βετεράνων του ναζιστικού πολέμου ώστε να γίνονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους νεκρούς αλεξιπτωτιστές είναι σίγουρα μία πρόκληση μεγατόνων.

Το ενδιαφέρον των Γερμανών βετεράνων ναζί για τα ναζιστικά μνημεία στην Κρήτη

Να υπενθυμίσουμε ότι η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» μαζί με την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» επισκέπτονται πάνω από 25 χρόνια την Κρήτη και ιδιαίτερα την Κάνδανο και τα Φλώρια όπου πραγματοποιούν εκδήλωση σε καλοσυντηρημένο ναζιστικό μνημείο με την επιγραφή “Έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία”.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι τέτοιου είδους συναθροίσεις στη Γερμανία για την τιμή των νεκρών ναζί αντιμετωπίζονται με αντισυγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενώ Γερμανοί αντιφασίστες διοργανώνουν μεγάλες αντιεκδηλώσεις για να τιμήσουν την κρητική αντίσταση απέναντι στον κατακτητή.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι Γερμανοί αντιφασίστες βρέθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2016 στα Χανιά για να διαμαρτυρηθούν για την ύπαρξη του ναζιστικού μνημείου στα Φλώρια και να καταδικάσουν τη διενέργεια εκδηλώσεων μνήμης των νεκρών.

flwria
Από τη δράση των Γερμανών αντιφασιστών στο ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια

“Ενα τέτοιο μνημείο με τηνεπιγραφή «έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία» απεικονίζοντας μάλιστα τρεις επιτιθέμενους Γερμανούς στρατιώτες με το σύμβολο της γνωστής μεραρχίας «Έντελβαϊς» στο μανίκι και χειροβομβίδες στα χέρια, δεν θα έπαιρνε έγκριση σε καμία πόλη της Γερμανίας. Πολύ περισσότερο μας εξέπληξε το ότι αυτό το μνημείο, το οποίο δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια καθαρή ναζιστική προπαγάνδα,μπόρεσε να στηθεί ειδικά εδώ, στα μαρτυρικά Φλώρια, από υποστηρικτές και θιασώτες των τότε δολοφόνων, και μάλιστα απέναντι από το μνημείο των σφαγιασθέντων από τους Ναζί.”, έγραφαν σε σχετικό κείμενο που μοίρασαν σε πολίτες.

Τώρα, οι σύλλογοι γερμανών βετεράνων ναζί του πολέμου θέλουν να ξαναστήσουν και το Γερμανικό Πουλί. Για να τιμούν και εκεί τη μνήμη των στρατιωτών ναζί που πέθαναν για τη “Μεγάλη Γερμανία”.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ