Ξανθός: Το Γενάρη του 2022 ο ΕΟΦ αποφάσισε εν μέσω ελλείψεων την άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων

Κανένα σχόλιο

Σε σημερινή του παρουσία στο web-tv της Ναυτεμπορικής, στην εκπομπή της κας Λιβαδάρη και του κ. Καλέτσιου, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ A. Ξανθός, αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων και στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας κ.Πλεύρη για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού για τη Δημόσια Υγεία προβλήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, “τα προβλήματα δεν οφείλονται σε διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά στη νεοφιλελεύθερη σε ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται και δεν απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να υπάρχει ανοχή στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών μέσω των φαρμακαποθηκών και έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο στην αγορά φαρμάκου”.

Ο κ. Ξανθός κατήγγειλε ότι τον Ιανουάριο του 2022, εν μέσω πάλι σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων στη αγορά, ο ΕΟΦ αποφάσισε την πλήρη άρση της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών που ήταν μέχρι τότε σε ισχύ. Το θέμα είχαν αναδείξει ήδη οι βουλευτές της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση στη Βουλή η οποία ποτέ δεν απαντήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας.

"Sponsored links"

Επίσης ο κ.Ξανθός αναφέρθηκε στην αναφορά που κατέθεσε μαζί με την αν.Τομεάρχη Υγείας κα Αυγέρη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη που ο ρόλος της είναι η εισαγωγή φαρμάκων για να καλυφθεί η χώρα), κάνει παρανόμως εξαγωγές φαρμάκων.

Θέτει το ερώτημα “ποια αξιοπιστία έχει η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας στις εξαγγελίες περί ελέγχου της αγοράς, όταν οι βασικοί μηχανισμοί του Κράτους (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ) συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο;”

Τέλος, ο Α.Ξανθός αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του προβλήματος και στη χρεωκοπία του παγκόσμιου μοντέλου παραγωγής, τιμολόγησης και διάθεσης φαρμάκων. Τόνισε ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή πλαισίου και απαιτούνται διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας για μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. Η «Συμμαχία της Βαλέττα» των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για κοινό μέτωπο απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες με στόχο δίκαιες και βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα, στην οποία. όπως είπε ο κ. Ξανθός, είχε πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει το δρόμο.

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live