Ξεκινούν οι μελέτες κόστους – οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Κανένα σχόλιο

Τη χρηματοδότηση των αρχικών μελετών κόστους-οφέλους για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου από τον νεοσύστατο χρηματοδοτικό μηχανισμό REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν σε χθεσινή συνάντηση εργασίας στο Κάιρο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Μάνος Μανουσάκης και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διαχειριστή της Αιγύπτου, Egyptian Electricity Transmission Company (EETC) Sabah Mohamed Mashaly.

Σε συνέχεια της προόδου που σημειώθηκε ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος της νέας διεθνούς διασύνδεσης, οι Διοικήσεις των δύο Διαχειριστών, που συναντήθηκαν σε άριστο κλίμα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, εκτίμησαν από κοινού ότι είναι ρεαλιστικός ο σχεδιασμός για εκκίνηση του έργου σε λιγότερο από έναν χρόνο. Στην αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει άμεση πρόσβαση στα κονδύλια του REPowerEU, το οποίο έχει ως στόχο να στηρίξει χρηματοδοτικά έργα που συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και προωθούν έμπρακτα την πράσινη μετάβαση.

  • Συζήτησαν εκτενώς τα σχέδια και τον χρονικό προγραμματισμό για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αίγυπτο και διαπίστωσαν από κοινού ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει παραγωγή πράσινης ενέργειας που θα διοχετεύεται αποκλειστικά στην Ευρώπη, μέσω της νέας διασύνδεσης.
  • Συμφώνησαν ότι τα συνοδά έργα ανάπτυξης των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Ελλάδα και Αίγυπτο θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του έργου της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης.
  • Ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας «πράσινων διαδρόμων» τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε διάφορα σημεία της Ευρώπης προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το παραγόμενο ανανεώσιμο δυναμικό της Αιγύπτου και η χώρα να καταστεί μία αξιόπιστη, εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

ADMIE EETC 1 1

"Sponsored links"

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε:

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό των διεθνών μας διασυνδέσεων μέσω των οποίων η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε έναν κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στόχος μας είναι η εκκίνηση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, σε άριστη συνεργασία με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του Ομίλου, Grid Telecom, υπέγραψαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα νέα συμφωνία με την Telecom Egypt, με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των δύο χωρών, μέσω της Κρήτης.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live