Το «πράσινο φως» από τον αρμόδιο Δήμο Πλατανιά αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης έλαβε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της σύνθετης τουριστικής επένδυσης Costa Nopia, του κυπριακού Ομίλου Leptos. Το project, που θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Κολυμβαρίου θέση Ραβδούχα, έχει προϋπολογισμό 303 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται από την εταιρεία Cretan Sun and Sea Developments, 100% θυγατρική του Ομίλου Leptos.
Η προτεινόμενη επένδυση εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις του Δεκέμβριου του 2019 από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 γειτονιών με 830 περίπου κατοικίες, στις οποίες χωροθετούνται και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Επιπλέον, περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών, ένα μικρό γκολφ 9 οπών και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές φιλοξενίας, όπως τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις (π.χ. Μουσείο Ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων) κ.λπ.
Στη φάση αδειοδότησης η επένδυση Φωτιάδη στο Ρέθυμνο
Μια ακόμα μεγάλη επένδυση σχεδιάζεται στην Κρήτη, αυτήν τη φορά στην περιοχή Τριόπετρα, στη νότια πλευρά του νομού Ρεθύμνης, από τον κυπριακό όμιλο Φώτος Φωτιάδης, που δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των ποτών.
Το επενδυτικό σχέδιο της θυγατρικής εταιρείας Emerald Developments του Ομίλου περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 155 δωματίων και 23 πολυτελών τουριστικών κατοικιών, καθώς και spa, γηπέδου γκολφ και συνεδριακού κέντρου. Σε δεύτερη φάση, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός τουριστικού χωριού, που θα αναπτυχθεί γύρω από μια παραδοσιακή πλατεία, με καταστήματα και εκκλησία, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις, θεματικό πάρκο αναψυχής για παιδιά κ.λπ. Στόχος, σύμφωνα με την Emerald Development, είναι το τουριστικό χωριό να μετατραπεί σε προορισμό για όλο τον χρόνο, προσφέροντας δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αγροτουρισμό, την ορειβασία, τις υποβρύχιες καταδύσεις, το σέρφινγκ και το ψάρεμα.
Η επένδυση βρίσκεται στη φάση απόκτησης πολεοδομικής άδειας, αφού έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους δήμους και τις κοινότητες στις οποίες εμπίπτει η έκταση σχεδόν 1.700 στρεμμάτων. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη μεγάλη αυτή επένδυση, που ανέρχεται σε πλήρη ανάπτυξη σε βάθος πλέον της 10ετίας στα 500 εκατομμύρια, με βάση όσα είχε αναφέρει πέρυσι τον Μάιο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Παύλος Φωτιάδης, σε εκδήλωση για την εξαγορά της μικροζυθοποιίας Siris.
Η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει πριν από δέκα και πλέον χρόνια, με την πρώτη εξαγορά έκτασης στην εμβληματική παραλία της Νότιας Κρήτης. «Θέλαμε από την αρχή να προχωρήσουμε όπως πρέπει, τηρώντας απαρέγκλιτα τις διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Φωτιάδης, τονίζοντας ότι επρόκειτο από την αρχή για ένα χρονοβόρο σχέδιο, καθώς η έλλειψη ΣΧΟΑΠ και καθορισμένων χρήσεων γης σε μια σειρά στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούσε προσκόμματα και καθυστερήσεις, παρά τη θετική, όπως ανέφερε, διάθεση της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά την επένδυση.