20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ξενοδοχοϋπάλληλοι Χανίων: Πλούσια τα μέτρα στήριξης στους ξενοδόχους, φτωχά για τους εργαζόμενους – Καλούμαστε να ζήσουμε επί μήνες χωρίς κανένα εισόδημα

Ημερομηνία:

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων νομού Χανίων ζητά αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση σχετικά με τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό.

Όπως σημειώνει σε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού:

Δυστυχώς, μία τουριστική σεζόν έφτασε στο τέλος της, αφήνοντας πίσω πολύ λίγους συναδέλφους που κλήθηκαν να εργαστούν κάτω από συνθήκες δύσκολες λόγω της πανδημίας,- η οποία μαστίζει όλο τον κόσμο και την χώρα μας,- για ελάχιστους μήνες ή λίγες ημέρες και κάτω από τον φόβο μην τυχόν αρρωστήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Αυτοί ήταν και οι «τυχεροί» σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν εργάστηκαν  οι οποίοι  κλήθηκαν να ζήσουν με την αναστολή εργασίας και τα 534 ευρώ που δυστυχώς όμως δεν φτάνουν  για μία αξιοπρεπή διαβίωση αυτών και των οικογενειών τους, γιατί δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Αντιθέτως, τα μέτρα στήριξης για τους ξενοδόχους ήταν και είναι πολύ πιο πλούσια (επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών-επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής-απόφαση Ευρωπαϊκής επιτροπής για δημιουργία διακριτού προσωρινού πλαισίου στήριξης 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση) από εμάς τους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε επίσημα από τον ΟΑΕΔ ότι σχετικά με το μέτρο αναστολής σύμβασης για τους εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, από 1 Νοεμβρίου θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως και πλέον θα καταγράφονται στα μητρώα του για ταμείο ανεργίας (Νοέμβριος- Δεκέμβριος – Ιανουάριος) θέτοντας στην ουσία τέλος στο μέτρο στήριξης.

Αυτό σημαίνει ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ή και μέχρι να επαναπροσληφθούμε καλούμαστε να ζήσουμε χωρίς εισόδημα οδηγώντας μας περαιτέρω στην φτώχεια,  την πείνα και την εξαθλίωση

Ζητάμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και τη συνέχιση μονομερούς δήλωσης για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο,  για τη διασφάλιση εισοδήματος 2 μηνών τουλάχιστον που είναι πολύ σημαντικό αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ξεκαθαρίζοντας ότι στήριξη εμείς θεωρούμε εισόδημα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δυστυχώς, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ξενοδόχοι που ζητούν να υπογράψουν μείωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον τουρισμό κατά 20% για το 2021.Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ενώ έχουν πάρει τόσα από τα μέτρα στήριξης  να ζητούν μειώσεις. Θα έχουν ξεχάσει τα προηγούμενα χρόνια που ο τουρισμός ανθούσε ποιοι έβαζαν πλάτη για να κρατιούνται αυτοί ψηλά και να οικονομούν. Πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την κρίση της πανδημίας. ΩΣ ΕΔΩ.

Καλούμε τους ξενοδόχους να εγκαταλείψουν τις παράλογες απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και να επαναυπογράψουμε για έναν χρόνο τις Συμβάσεις στα επίπεδα του 2020.

Τέλος, καλούμε τους κυρίους Υπουργό και Υφυπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και κ. Κόνσολα, καθώς και τους τοπικούς Βουλευτές, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το αν συμφωνούν με τις πρακτικές που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, πως δεν δεχόμαστε καμία μείωση στους μισθούς μας, δεν κάνουμε εκπτώσεις στη ζωή μας , με τις δικές σας πολιτικές λιτότητας, φτωχοποίησης και εξαθλίωσης δήθεν λόγω της πανδημίας.

Δεν θα την πληρώσουν πάλι οι συνάδελφοι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Σας γνωρίζουμε ότι τους πεινασμένους και  εξαθλιωμένους συναδέλφους δεν θα τους σταματήσει τίποτα. Θα έρθει η ώρα  και τότε θα μετρηθούμε στους δρόμους και όπου αλλού χρειαστεί. Δεν θα παίξει κανένας παιχνίδι πάνω στις πλάτες μας (το έχουμε αποδείξει ήδη) και των οικογενειών μας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...