ΟΕΒΕΝΧ: Το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων που πλήγησαν από τον κορωνοϊό εμπεριέχει στρεβλώσεις και αδικίες

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση σχετικά με το κονδύλι των 50 εκ. ευρώ σε μορφή επιδότησης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό εξέδωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Χανίων, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα «στήθηκε πρόχειρα και κατευθυνόμενα» καθώς «επιχορηγεί μόνο συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας». “Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει άμεσα να βγούν νέα προγράμματα τα οποία θα είναι κατανεμημένα ανά κλάδο και με βάση την συνεισφορά του κάθε κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα σπάσουν τα κονδύλια σε πολλούς και θα επιδοτηθούν περισσότερες κατηγορίες επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα. “καταλήγει η ανακοίνωσηψ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

«Σαν  Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων  και σαν  Εμπορικός Σύλλογος Χανίων   είχαμε τοποθετηθεί εξ αρχής για τις τραγικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του covid-19 και έχουμε επανειλημμένως ζητήσει την συμβολή της πολιτείας ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.  Δυστυχώς για τα Χανιά και τη Κρήτη γενικότερα οι οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης είναι περισσότερο εμφανείς καθότι σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν που πλήγηκε σε τεράστιο βαθμό την φετινή χρονιά.

"Sponsored links"

Ένα μέτρο που ήρθε να προστεθεί τώρα τελευταία αφορά και το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης με τα 50 εκ ευρώ σε μορφή επιδότησης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Εκ πρώτης άποψης το πρόγραμμα δείχνει καλό, διαβάζοντας όμως τις λεπτομέρειες αναλαμβάνετε κάποιος πόσο πρόχειρα «στήθηκε» και πόσο κατευθυνόμενα δίνει και επιχορηγεί τους πόρους τους μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Έτσι λοιπόν η μοριοδότηση του προγράμματος ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές το δεύτερο Τρίμηνο του 2020 και είχαν 100% πτώση τζίρου σε σχέση πάντα με το 2019. Και εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το κράτος αποφάσιζε 5 μήνες πριν ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν. Άρα λοιπόν για παράδειγμα το λιανεμπόριο που άνοιξε 11 Μαΐου (με κρατική εντολή) σίγουρα θα έχει πολύ λιγότερα μόρια από ένα μικρομεσαίο ξενοδοχείο που άνοιξε (πάλι με κρατική εντολή) τον Ιούλιο.

Επίσης το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις περίπου 30.000 επιχειρήσεις της Κρήτης. Σε αυτό το κομμάτι είναι άμεση η ανάγκη να  τριπλασιαστεί το πρόγραμμα στα 150 εκατομμύρια ευρώ ώστε να επιδοτηθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις ακόμα και με μικρότερες βαθμολογίες. Ακόμα το ανώτατο ποσό επιδότησης (δηλαδή τα 40.000 ευρώ) είναι πολύ υψηλό και θα έπρεπε να μειωθεί ώστε να ενταχθούν περισσότεροι.

Επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που εμπεριέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών και επιχειρηματιών της πόλης μας. Το  παρών πρόγραμμα και ο τρόπος μοριοδότησης όπως επίσης και η γραφειοκρατία που απαιτεί σαν πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ένας τεράστιος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρηματιών θα μείνει απ’ έξω ενώ άλλοι θα επιδοτηθούν μέχρι και 40.000 ποσό υπερβολικά μεγάλο για μια επιχείρηση. Επί της ουσίας το πρόγραμμα είναι κυρίως στραμμένο στα μικρομεσαία ξενοδοχεία. Πολλοί συνάδελφοι θα πληρώσουν την υποβολή της πρότασης και μάλιστα ορθά καθότι χρειάζεται αρκετή δουλειά από τους μελετητές και τους λογιστές ενώ στην πραγματικότητα οι ελπίδες να επιδοτηθούν θα είναι ελάχιστες. Επίσης πρέπει άμεσα να γίνει εισαγωγή των ΚΑΔ που επλήγησαν όπως τα μικρά και πολύ μικρά mini markets ειδικά σε τουριστικές περιοχές που παρέμειναν κλειστά (λόγω έλλειψης τουρισμού και πελατών) και  παρ’όλα αυτά δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής. Όλα τα παραπάνω εντείνουν τον εκνευρισμό και την πίεση στους συναδέλφους που προγράμματα ακούνε αλλά χρήματα δεν βλέπουν.

Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει άμεσα να βγούν νέα προγράμματα τα οποία θα είναι κατανεμημένα ανά κλάδο και με βάση την συνεισφορά του κάθε κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα σπάσουν τα κονδύλια σε πολλούς και θα επιδοτηθούν περισσότερες κατηγορίες επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα. Επίσης ο βαθμός που πλήγηκε η κάθε περιοχή θα μπορούσε να είναι ένα κριτήριο για το πόσο που θα διανεμηθεί. Λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους είναι αυτό που πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση για να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι χαμένες θέσεις εργασίας.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος ΟΕΒΕΝΧ: Γιάννης Παυλάκης

Ο πρόεδρος ΕΣΧ: Γιώργος Τοπολιανάκης»

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live