19.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

ΟΗΕ: Αξιόπιστα τα στοιχεία των παλαιστινιακών αρχών για τους νεκρούς στη Γάζα – Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «συλλογική τιμωρία» της Γάζας

Ημερομηνία:

Ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Philippe Lazzarini, ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων στη Γάζα και κατά πόσον οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς είναι αξιόπιστοι.

Όπως εξήγησε στο παρελθόν τα στοιχεία που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας θεωρούνταν αξιόπιστα και «κανείς δεν τα αμφισβήτησε ποτέ».

Τόνισε ακόμα ότι τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δείχνουν πάνω κάτω τους ίδιους αριθμούς για τους νεκρούς στη Γάζα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη» στα στοιχεία για τους νεκρούς που δημοσίευσαν οι αξιωματούχοι της Γάζας.

Καλεί το Ισραήλ να σταματήσει να τιμωρεί το πληθυσμό της Γάζας

Έκκληση απηύθυνε ο ΟΗΕ προς το Ισραήλ, ώστε να σταματήσει τη «συλλογική τιμωρία» ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας, ενώ προσθέτει ότι η συλλογική τιμωρία αποτελεί «έγκλημα πολέμου»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Shamdasani, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι «Μια ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται για τους 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη Γάζα και οι οποίοι τιμωρούνται συλλογικά.»

«Εγκλήματα πολέμου»

«Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου», προειδοποίησε η Shamdasani και δήλωσε: «Η συλλογική τιμωρία του Ισραήλ σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως.» Η χρήση «απάνθρωπης γλώσσας» κατά των Παλαιστινίων πρέπει επίσης να σταματήσει, υπογράμμισε η ίδια. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την εκκένωση των ανθρώπων στη Γάζα από το βορρά προς το νότο, λέγοντας ότι η εκκένωση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί «βίαιη μεταφορά».

«Παρά τις επανειλημμένες εντολές του προς τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν προς το νότο, υπονοώντας ότι είναι ασφαλές, τα χτυπήματα των ισραηλινών δυνάμεων’ προς τις νότιες επαρχίες και τη μεσαία Γάζα έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα βαριά πλήγματα στις βόρειες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας. Κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές στην περιοχή αυτή.»

«Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να εκκενώσουν υπό αυτές τις συνθήκες … ενώ βρίσκονται υπό πλήρη πολιορκία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για βίαιη μεταφορά, η οποία αποτελεί έγκλημα πολέμου», προειδοποίησε η Shamdasani.

Σχετικά με την χρήση εκρηκτικών

Όσον αφορά την ισραηλινή χρήση εκρηκτικών όπλων, η Shamdasani είπε ότι «η χρήση των όπλων που έχουν ευρύ πεδίο δράσης, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές και απώλειες ζωών αμάχων.»

Πρόσθεσε δε ότι «Αυτό από ό,τι φαίνεται είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Ανέφερε ότι «Ανησυχούμε ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου», προσθέτοντας ότι δεν ανησυχούν μόνο για τη συλλογική τιμωρία των κατοίκων της Γάζας, αλλά και για τις «αποτρόπαιες επιθέσεις» της Χαμάς, οι οποίες επίσης «ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ