ΟΗΕ: Καλά νέα – Η τρύπα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει πλήρως τις επόμενες δεκαετίες

Κανένα σχόλιο

Το στρώμα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει μέσα σε λίγες δεκαετίες χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το BBC, η έκθεση δείχνει ότι η διεθνής συμφωνία του 1987 για την απαγόρευση της χρήσης βλαβερών χημικών ουσιών που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος ήταν επιτυχής.

Το 1985, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το πάχος του στρώματος του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας και μας προστατεύει από τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, μειωνόταν πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος είχε ως αποτέλεσμα την «τρύπα» στο στρώμα του όζοντος.

"Sponsored links"

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι χλωροφθοράνθρακες (CFC), που εκείνη την εποχή βρίσκονταν συνήθως σε δοχεία σπρέι, ψυγεία και κλιματιστικά, κατέστρεφαν το στρώμα του όζοντος. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ από 46 χώρες το 1987.

Παρά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 1987, η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική συνέχισε να μεγαλώνει μέχρι το 2000. Μετά από αυτό το σημείο, ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συρρικνωνόταν. Η νέα έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ έχει τις επιδιωκόμενες συνέπειες και η τρύπα του όζοντος πρόκειται να ανακάμψει πλήρως σε λίγες μόνο δεκαετίες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, το στρώμα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει πλήρως στην Ανταρκτική έως το 2066. Στις άλλες περιοχές είναι πιθανό να ανακάμψει πλήρως σε μόλις δύο δεκαετίες.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι πολιτικές του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ είχαν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι χημικές ουσίες που καταργήθηκαν σταδιακά ανήκουν στα αέρια του θερμοκηπίου. Η έκθεση εκτιμά ότι αν συνεχίζαμε να τα χρησιμοποιούμε, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα είχε αυξηθεί έως και κατά 1 βαθμό Κελσίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

"Sponsored links"

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι η διεθνής συνεργασία μπορεί να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον και τον πλανήτη. Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο ΟΗΕ έγραψε ότι πρόκειται για «ένα εμπνευσμένο παράδειγμα του πώς ο κόσμος μπορεί να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live