ΟΗΕ προς Ε.Ε.: «Δαπανήστε τώρα χρήματα κατά της πείνας ανά τον κόσμο, αλλιώς θα υποφέρουμε αργότερα από μεταναστευτική κρίση»

Κανένα σχόλιο

Έκκληση προς την Ευρώπη αλλά και γενικότερα τον δυτικό κόσμο κάνει ο ΟΗΕ, για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε ότι αφορά την επάρκεια σε τρόφιμα και τις μεταναστευτικές ροές.

«Δαπανήστε τώρα χρήματα κατά της πείνας ανά τον κόσμο, αλλιώς θα υποφέρουμε αργότερα από μεταναστευτική κρίση», προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (World Food Programme).

Ο Ντέιβιντ Μπίζλι δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα του παγκόσμιου λιμού με την προβληματική προμήθεια τροφίμων και την άνοδο των τιμών. Αυτά είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις φτωχότερες και πληττόμενες από πείνα περιοχές του πλανήτη σε πολιτικό χάος και στη δημιουργία μιας άνευ προηγουμένη μεταναστευτικής κρίσης, πρόσθεσε.

"Sponsored links"

Ο επικεφαλής του World Food Programme, που είναι παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση, διαφορετικά θα υποστεί τις συνέπειες της κατάρρευσης αυτών των περιοχών.

«Μας λείπουν δισεκατομμύρια δολάρια, και αν αποτύχουμε να προσφέρουμε κάποια από αυτά φέτος σημαίνει ότι θα έχουμε λιμό, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Μπίζλι.

Η παρέμβασή του αναμένεται να στρέψει στο θέμα το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ετοιμάζουν σχέδια αντιμετώπισης της διατροφικής κρίσης που προκαλεί ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, με συγκεκριμένες προτάσεις να αναμένονται ακόμη και την Τετάρτη.

Δεν είναι μόνο ότι Ρωσία και Ουκρανία συνιστούν δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο… Η Ρωσία είναι επίσης κορυφαία εξαγωγός χώρα φυτοφαρμάκων, που είναι απαραίτητα για περιοχές όπως η Αφρική. Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει αυτό το φθινόπωρο, εκτίμησε ο κ. Μπίζλι, όταν ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου θα γίνει αισθητός.

«Εάν νομίζετε ότι τώρα έχουμε την κόλαση επί γης, απλώς προετοιμαστείτε», προειδοποίησε γλαφυρά ο επικεφαλής του οργανισμού με έδρα τη Ρώμη: «Εάν αγνοήσουμε τη Βόρεια Αφρική, η Βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Εάν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη», προέβλεψε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια κινητοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντώντας την Τρίτη δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους. Προειδοποιεί μάλιστα ότι εάν η κρίση σίτισης ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο κόσμος αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, ακόμη και η πλούσια Δύση θα υποστεί πολιτική αναταραχή.

«Τι νομίζετε ότι πρόκειται να συμβεί στο Παρίσι, στο Σικάγο και τις Βρυξέλλες όταν δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα», δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα: «Είναι εύκολο να κάθεστε με την άνεσή σας στον πανάκριβο πύργο σας όταν δεν είστε αυτοί που λιμοκτονούν», είπε ο κ. Μπίζλι.

 

"Sponsored links"

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live