Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Να απεμπλακεί το Πολυτεχνείο Κρήτης από τα σχέδια ξενοδοχοποήσης του ιστορικού Λόφου Καστέλι

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αναφέρεται στην ευκαιρία που αποτελεί για το Πολυτεχνείο Κρήτης η λήξη της σύμβασης ώστε να απεμπλακεί από τα σχέδια ξενοδοχοποίησης στο Λόφο Καστέλι:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί το Πολυτεχνείο Κρήτης να μην ανανεώσει τη σύμβαση της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία είχαν εκχωρηθεί τα ιστορικά μνημεία και η πλατεία του Λόφου Καστέλι. Η λήξη της σύμβασης είναι μια ευκαιρία για την άμεση απεμπλοκή του Πολυτεχνείου από τα σχέδια ξενοδοχοποίησης – ιδιωτικοποίησης του ιστορικού Λόφου Καστέλι.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων είχε καταθέσει ήδη από το 2017 πρόταση για δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα, την εκπαιδευτική κι όχι εμπορευματική χρήση προς όφελος των φοιτητών και της πόλης.

"Sponsored links"

Επισημαίνουμε ότι σε όποια πρόταση διεξόδου θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο «μπαλκόνι των Χανίων» (πλατεία Διοικητηρίου) και της δυνατότητας οργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικών, εκπαιδευτικών κλπ από φορείς της πόλης. Να μην αποκοπεί δηλαδή η πόλη, η νεολαία κι οι φορείς της από τη χρήση του χώρου.

Τονίζουμε αυτό που έχει ήδη διαφανεί εδώ και χρόνια ότι υπάρχει, μέσα από το δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε, μια ευρύτατη δημόσια σύγκλιση πολιτών και φορέων των Χανίων σε 5 σημεία για το Λόφο Καστέλι:

  1. Όχι στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και της πλατείας του Λόφου Καστελιού.
  2. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του χώρου.
  3. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών στο Λόφο Καστέλι χωρίς εισιτήρια.
  4. Δημόσια χρήση του χώρου για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες της νεολαίας και των φοιτητών.
  5. Δυνατότητα των φορέων της πόλης και της νεολαίας να χρησιμοποιούν δωρεάν το χώρο για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κι άλλες εκδηλώσεις..

Επισημαίνουμε ακόμη τη σημασία του χαρακτηρισμού από το Δήμο, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων ως «Αμιγής κατοικία» για το Λόφο Καστέλι και «Κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτήρια που επιτρέπει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές χρήσεις, όχι όμως και ξενοδοχεία πάνω στον αρχαιολογικό χώρο.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live