14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας, αλλά η Εφορία συνεχίζει τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς και στα Χανιά

Ημερομηνία:

Η οικονομική καταστροφή που βιώνουν χιλιάδες επιχειρηματίες στην Ελλάδα και πολλές εκατοντάδες και στα Χανιά δεν είναι μόνο πρωτόγνωρη αλλά και με άγνωστη ημερομηνία εξόδου. Βλέπετε, δίχως να έχει βρεθεί εμβόλιο, η πιθανότητα λήψης νέων μέτρων περιορισμού είναι πάντα υπαρκτός ενώ ακόμη και δίχως τη λήψη μέτρων, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει, οι πολίτες όχι μόνο καταναλώνουν διαφορετικά, αλλά καταναλώνουν και λιγότερο.

Στην Ελλάδα όπου την συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας παράγουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η επιβίωση των επιχειρήσεων είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα. Όμως, το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Και όταν λέμε κράτος, εννοούμε βεβαίως την Εφορία.

Οι κατασχέσεις πάνε σύννεφο, γιατί βλέπετε, παρά το αφήγημα περί “τέλους των μνημονίων”, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία και αγωνίζονται για να γλιτώσουν ότι μπορούν από τις κατασχέσεις. Είναι χρέη που δημιουργήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων στα οποία η πλειοψηφία των επιχειρηματιών δε μπορεί να ανταπεξέλθει. Δε μπορούσε να ανταπεξέλθει πριν την κρίση του κορωνοϊού, πόσο μάλλον τώρα με την κατάρρευση που υπάρχει.

Αλλά το κράτος εκεί. Κατασχέσεις στους λογαριασμούς…

Βεβαίως γλιτώνουν από τις κατασχέσεις αρκετοί. Γλιτώνουν οι οφειλέτες με χρέη έως 500 ευρώ , ενώ δεν κατάσχονται τραπεζικοί λογαριασμοί μισθωτών και συνταξιούχων, με υπόλοιπα έως και 1.500 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών προς την εφορία.

Οι οφειλέτες με χρέη έως 500 ευρώ, προς το δημόσιο, ανέρχονται στο τέλος του περασμένου Μαρτίου σε 2.167.644 ΑΦΜ, ενώ με τον συνυπολογισμό και των μισθωτών και συνταξιούχων, που λόγω μικρών καταθέσεων αποφεύγουν τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας, εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι που γλιτώνουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών υπερβαίνουν τα 2,5 εκατομμύρια ΑΦΜ.

Στον αντίποδα, όμως υπάρχουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, των οποίων κατασχέθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί ή χρήματα που επρόκειτο να λάβουν από τρίτους.

Όλα αυτά, όταν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα χρέη των φορολογουμένων προς την Εφορία αναμένεται να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας.

Εκτός από τους βεβαιωμένους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων που έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος Αυγούστου για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, θα έρθουν να προστεθούν ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, αφού πάγωσε το σχέδιο της νέας μείωσής του κατά 8% μεσοσταθμικά.

Πώς θα πληρωθούν όλα αυτά τα χρέη όταν και αυτά που υπάρχουν δε μπορούσαν να πληρωθούν ακόμη και πριν την πανδημία του κορωνοϊού;

Γίνεται να συνεχίζουν οι κατασχέσεις τη στιγμή όπου είναι αναπόφευκτη η έκρηξη των χρεών προς την εφορία λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αγορά;

Από πού θα εισπράττει το κράτος χρήματα αν οδηγηθεί στον θάνατο ο μικροεπιχειρηματίας;

Να σημειώσουμε ότι η κατάσταση και στα Χανιά είναι τραγική αφού άλλωστε και η τεράστια εξάρτηση του νομού από τον τουρισμό μεγιστοποιεί τις συνέπειες της κρίσης για κάθε τομέα της οικονομίας του τόπου.

Τα χρήματα λιγοστεύουν δραματικά, όμως οι απαιτήσεις του κράτους και των τραπεζών παραμένουν ίδιες. Αυτό, θα πρέπει άμεσα να αλλάξει, και να προσαρμοστούν όλοι στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

"google ad"

Για να μην δούμε άγριες καταστάσεις…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...