15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οικονόμου: Η μέση τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδεύει ο Μητσοτάκης. Η Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

«Ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας», δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στο OPEN, έκανε λόγο για υποκρισία από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού παρέλειψε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τον Αλέξη Τσίπρα

«Η Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται για περισυλλογή και αυτογνωσία και όχι για ψέματα και υποκρισία. Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68ευρώ/MWh, όντας χαμηλότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία.

Είναι υποκρισία το ότι παρέλειψε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh και ήταν χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε σε 0,255 ευρώ/ kWh, και από άλλες 13 χώρες. Μάλιστα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, είχαν υψηλότερες τιμές στην λιανική αγορά, με 0,384 ευρώ /kwh και 0,245 ευρώ/ kWh αντίστοιχα.

Η τραγωδία του κ. Τσίπρα είναι ότι, ύστερα από δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με μια αποτυχημένη κυβερνητική θητεία στην πλάτη του, γέρασε πολιτικά χωρίς να γίνει σοφός. Για αυτό και αντιμετωπίζει με αφέλεια και ελαφρότητα τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση εδώ και εβδομήντα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έχει μια άμεση εύκολη λύση για όλα τα τεράστια προβλήματα».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ο κ. Μητσοτάκης πουλάει φούμαρα

«Χθες νοικοκυριά και επιχειρήσεις άρχισαν να παίρνουν νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ που ξεπερνούν ακόμα και το μισθό τους και ο κ. Μητσοτάκης από τη Ρεβυθούσα πουλάει φούμαρα για τη διεθνή συγκυρία, μήπως και κρύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για τη στήριξη της αισχροκέρδειας.

Την ώρα που η Ελλάδα για πολλοστή φορά είναι σήμερα πάλι πρωταθλήτρια στο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την κοροϊδία.

Οι πολίτες έχουν καταλάβει: Μόνο η πολιτική αλλαγή και οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα μειώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σύντομα θα στείλουν το λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη και τα golden boys του», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Ο κρίσιμος παράγοντας που ξέφυγαν οι τιμές

«Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, με την κυβέρνηση να φέρει πολύ σημαντικές ευθύνες», ανέφερε («Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5») ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος και εξήγησε: «η βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε η ΝΔ ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας, που είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Δεύτερος παράγοντας ήταν το γεγονός ότι η ΔΕΗ απώλεσε το ρυθμιστικό της ρόλο στην αγορά ενέργειας και συμπεριφέρεται πλέον σαν ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης που το μόνο του “άγχος” είναι η μετοχή».

Ανέφερε ακόμα ότι η Κομισιόν έχει δώσει ήδη μια σειρά από εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ένα τέτοιο εργαλείο είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που έχουν κάνει περισσότερες από 15 χώρες», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Δεύτερο μέτρο είναι η φορολόγηση αυτών που ονομάζονται “ουρανοκατέβατα” κέρδη, τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγής με την τιμή χονδρικής πώλησης στο ρεύμα. Με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, για τους τελευταίους 7 με 8 μήνες οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας έχουν υπερκέρδη που προσεγγίζουν το 1,5 δισ.», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με τη ΡΑΕ για το αν υπάρχουν αυτά τα κέρδη, τη στιγμή που οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα».

Όπως πρόσφατα έγραφε η ΕΦ.ΣΥΝ., παρατηρητές της αγοράς ηλεκτρισμού, στην οποία ήδη δημιουργείται μια «νέα γενιά χρεών», προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να εντοπίσουν τα υπόβαθρα πάνω στα οποία πάτησε το ράλι των τιμών. Οι τελευταίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που συμπυκνώνουν την τετράμηνη κατανάλωση του χειμώνα δείχνουν υπέρογκες χρεώσεις πολύ πάνω από τα 1.000 ευρώ ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό νοικοκυριό με ένα μόνο μέλος μεγάλης ηλικίας που είχε το… θράσος να προσπαθεί να ζεστάνει το σπίτι του με ένα ατομικό αερόθερμο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...