12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

Οινοτουρισμός στην Κρήτη: Ενεργοποίηση διεθνών συμμαχιών μέσα από το έργο «WineManTour»

Ημερομηνία:

Οινοτουρισμός στην Κρήτη:

Ενεργοποίηση διεθνών συμμαχιών μέσα από το έργο «WineManTour»
με βασικό εταίρο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Σημαντικό μερίδιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού κατέχει ο οινοτουρισμός, το είδος δηλαδή του τουρισμού που έχει σκοπό την επαφή των ξένων επισκεπτών με την οινοπαραγωγή μιας περιοχής. Με στόχο να αποτυπωθούνοι απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα γύρω από τη σύγχρονη αυτή τουριστική τάση και με δεδομένη τη μακραίωνη ιστορία του κρασιού στην Κρήτη και το δυνατό όνομα που έχει δημιουργήσει το νησί ως προορισμός οινοπαραγωγής, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο έργο «WineManTour».

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD 2023-25) «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα». Εκτός από τα τρία πανεπιστήμια (GeisenheimUniversity, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ατττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) που αποτελούν τους βασικούς εταίρους του έργου, η συμμαχία «WineManTour» περιλαμβάνει ως συνδεδεμένους εταίρους ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα (ΙΝΑΓΡΟΚ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και το εξωτερικό (Sheffield ΗalamUniversity), τις καινοτόμους συμπράξεις Winetourism.com και  Winetourism.com/Greece, καθώς και εθνικές και περιφερειακές/τοπικές ενώσεις οινοπαραγωγών στην Ελλάδα και τη Γερμανία (WinesofGermany, WinesofGreece, Σύνδεσμος Γερμανών Αμπελουργών, Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας και Δίκτυο Ποιότητας «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ»).

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία regionalevents, στο Αίγιο (8/03), τη Νάουσα (17/03) και το Ηράκλειο (12/05), με τη συνδρομή των τοπικών δικτύων οινοπαραγωγών ως συνδεδεμένων εταίρων. Επίσης, η συμμαχία WineManTour παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών (Confédération européenne des vignerons indépendant – CEVI) που φιλοξένησε ο ΣΜΟΕ στη Θεσσαλονίκη (26/04), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι σύμπραξης μεταξύ των εταίρων του έργου και του εν λόγω δικτύου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Έρευνες και συνεντεύξεις σε βάθος με φοιτητές/φοιτήτριες και ενδιαφερόμενους/εταίρους από τον οινοτουριστικό κλάδο
  • Κλαδικά φόρουμ και συναντήσεις με συνδεδεμένους εταίρους
  • Αναλύσεις ανταγωνισμού, π.χ. διερεύνηση ανάλογων ή σχετικών προγραμμάτων σπουδών από άλλα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς φορείς
  • Συναντήσεις συντονισμού με ακαδημαϊκές ομάδες
  • Εντοπισμός νέων εταίρων και ευκαιριών χρηματοδότησης.

Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε πριν μερικές μέρες (Παρασκευή 12 Μαΐου 2023) στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είχε θέμα: «Εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό: Εντάσσοντας το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης σε διεθνείς συμμαχίες».Εκτός από τα θέματα που ανέπτυξαν οι εισηγητές, πραγματοποιήθηκε ένα διαδραστικό εργαστήρι, το οποίο ενίσχυσε την ανταλλαγή προβληματισμών μεταξύ διαφόρων δρώντων (φορείς του αμπελοινικού κλάδου, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κτλ.), αναφορικά με την εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό. Η παραπάνω διαδικασία ανέδειξε κρίσιμους παράγοντες και καθοριστικές αναγκαιότητες για το μέλλον του οινοτουρισμού στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iράν: Κίνδυνος για περιφερειακή «έκρηξη» μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα για «την πιθανότητα» να υπάρξει «μια ανεξέλεγκτη...

Die Linke: Διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τη διάσπαση – To μέλλον της Αριστεράς στη Γερμανία

Παύει να υπάρχει ως κοινοβουλευτική ομάδα στην Μπούντεσταγκ (γερμανική...

Συνέδριο 16-17 Δεκεμβρίου 2023: Υδρογονάνθρακες, ενεργειακή μετάβαση, υδρογόνο. Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Π. Τ.  Ανατολικής Κρήτης συνδριοργανώνει, με το Τεχνικό...