10.8 C
Chania
Sunday, January 5, 2025

Οι Γάλλοι θέλουν τα έργα και στην Κρήτη!

Ημερομηνία:

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε από…σπόντα η Κρήτη στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι, τη δεύτερη στο εξωτερικό που πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την Κύπρο. Οι γάλλοι έχουν πολλά συμφέροντα τόσο στην ενέργεια όσο και τις υποδομές που ήθελαν διακαώς το αεροδρόμιο Καστελίου, αλλά δεν τους δόθηκε στην πραγματικότητα να συμμετέχουν στον διαγωνισμό που μπήκε…μόνη της η ΤΕΡΝΑ με τους Ινδούς! Και κάποια στιγμή το είχαν θέσει ξανά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, αλλά ο κ.Τσίπρας δεν έλεγε να ακούσει…

Η Vinci είχε απειλήσει μέχρι να πάει και στην επιτροπή ανταγωνισμού, αλλά για κάποιο λόγο που δεν έχει ξεκαθαρίσει επαρκώς δεν το προχώρησαν. Τουναντίον με τις νέες καθυστερήσεις που υπάρχουν και την ΤΕΡΝΑ να μην βλέπει…φως σύντομα κανένας δεν ξέρει πως και τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Βέβαια στον τομέα των υποδομών, η Vinci έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, μέσω του σχετικού διαγωνισμού, για την απόκτηση του 30% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ” (ΔΑΑ). Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 30η Σεπτεμβρίου και αναμένεται με ενδιαφέρον ποιοι θα συμμετέχουν. Ο γαλλικός όμιλος θυμίζουμε ήδη έχει πλειοψηφική θέση στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου με ποσοστό 57,54%

Παράλληλα, η Vinci έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού., όπως και ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Egis που διαθέτει δραστηριότητα στη διαχείριση οδικών αξόνων και στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας και των μεταφορών.

Εκεί βέβαια που οι Γάλλοι έχουν μεγάλα συμφέροντα είναι η ενέργεια. Τόσο στους υδρογονάνθρακες όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην ενέργεια, άλλωστε έχουμε πρόσφατη επενδυτική κίνηση από τη μεγαλύτερη γαλλική επιχείρηση, τον πετρελαϊκό κολοσσό Total. Η γαλλική εταιρεία συμμετέχει ως επικεφαλής στην κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου και τελεί εν αναμονή της επικύρωσης δύο συμβάσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη. Το ΥΠΕΝ τρέχει με γοργό ρυθμό την υπόθεση και θέλει να στείλει το πρώτο θετικό μήνυμα προς το Παρίσι, με την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή πριν το τέλος του μήνα, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το θετικό αυτό μήνυμα θεωρείται κομβικό καθώς μπορεί να δημιουργήσει θετικό έδαφος και για τα Ελληνικά Πετρέλαια, την αποκρατικοποίηση των οποίων σχεδιάζει να τρέξει άμεσα η κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών στην ενέργεια δεν περιορίζεται μόνο στα πετρέλαια αλλά εκτείνεται και στον ηλεκτρισμό εκεί όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία Elpedison, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Edison η οποία ανήκει στον όμιλο της γαλλικής “ΔΕΗ” δηλαδή της EDF. Υπενθυμίζεται ότι η EDF είχε στο παρελθόν ενδιαφερθεί και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ενώ έχει ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Κρήτη , το υβριδικό στο Κράσι, το οποίο σταμάτησε επί της ουσίας λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν . Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι αναδιπλώνονται και θα πάνε σε άλλη…λύση που θα ξεπεράσει τις αντιδράσεις.

Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο.Επρόκειτο για επένδυση της τάξης των 450 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η ενέργεια που θα παράγετο από τα αιολικά κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης ρεύματος στο νησί θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού, το οποίο θα παρήγαγε ενέργεια στις περιόδους που υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών του νησιού. Το Υδροηλεκτρικό – Αντλητικό σύστημα επρόκειτο να κατασκευαστεί στη θέση «Κουτράλια – Άνω Λιμνιά» στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και θα περιλαμβάνε δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα. Τα αιολικά πάρκα χωροθετούντανστις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο Δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).

Με το νέο σχεδιασμό φαίνεται πως δεν χρειάζεται πλέον το υδροηλεκτρικό έργο, αλλά πάνε σε άλλες λύσεις.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο άνθρωπος που έβλεπε τα σκάνδαλα να περνούν…

Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες...

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της...