Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 6/9 και το Σάββατο 7/9 του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στα Χανιά. Παρά τις δυσκολίες που βιώνει στις μέρες μας ο χανιώτικος λαός και τα παιδιά του, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις ήταν αθρόα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΝΕ, γνωρίζοντας πως το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή είναι κορυφαίο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός για σχεδόν 40 χρόνια. Είναι κάλεσμα στράτευσης και αγώνα, μέσα από όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας γι’ αυτό και αγκαλιάστηκε μαζικά.
Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το πρόγραμμα και των δύο ημερών. Στην κεντρική σκηνή την Παρασκευή η βραδιά άρχισε με το αφιέρωμα ”Ο Μπρέχτ για τον πόλεμο και τον Φασισμό” και συνεχίστηκε με την Θεατρική παράσταση του Μπ.Μπέχτ : ”Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων” από την Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, που εντυπωσίασε. Το έργο αυτό επιλέχτηκε για την επικαιρότητα και διαχρονικότητά του, καθώς εξετάζει το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, το οποίο όσο θα ακόμα θα υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα θα επανέρχεται ανά τακτά διαστήματα στο προσκήνιο. Σε αυτό του το έργο, ο Μπρεχτ αναδεικνύει την γενετική παθογένεια του καπιταλισμού που εκφράζεται με το ξέσπασμα των οικονομικών κρίσεων. Παράλληλα φωτίζει τη δυνατότητα και την ευθύνη της εργατικής τάξης να ηγηθεί στον αγώνα για την ανατροπή του. Η Ιωάννα Νταρκ, η ηρωίδα του έργου, δεν έχει όλες τις απαντήσεις από την αρχή. Οι αυταπάτες που κουβαλά θα κάνουν επίπονο το δρόμο της προς την αλήθεια. Και όταν τέλος θα φτάσει σε αυτήν και οι λόγοι της θα γίνουν επικίνδυνοι για τους καπιταλιστές, αυτοί θα βρουν τον τρόπο να την ξανακάνουν ακίνδυνη επιλέγοντας να την αγιοποιήσουν. Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από τους ” The Halicuti Band ”.Στην μαθητική σκηνή παρουσιάστηκε επίδειξη πολεμικών τεχνών από την σχολή του Γιάννη Τσομπανάκη. Ακολούθησε βίντεο που παρουσίαζε την ζωή των μαθητών στο αστικό σχολείο, παραγωγής των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χανίων το οποίο είχε αποσπάσει ειδικό βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού μήκους και βίντεο της ΚΝΕ ”Χρυσή Αυγή, όπλο του συστήματος’‘. Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα ”Jammit” και ”Άνω Κάτω”.
Το Σάββατο το πρόγραμμα άρχισε με παρουσίαση κρητικών χορών από το συγκρότημα ”Πελασγοί”. Ακολούθησε αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ ”95 χρόνια ΚΚΕ-45χρόνια ΚΝΕ, κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε”. Αμέσως μετά ακολούθησε η πολιτική ομιλία. Χαιρέτισε το μέλος του ΓΠ Κρήτης της ΚΝΕ, Ορέστης Χαραλαμπάκος και η κεντρική πολιτική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Κώστα Παρασκευά μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.Ο Κώστας Παρασκευάς αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας. Απάντησε στα ιδεολογήματα που προπαγανδίζει η κυβέρνηση περί ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι αστοί και τα παπαγαλάκια τους θα έρθει στα αποκαΐδια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε επίσης και στην επικείμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, θυμίζοντας και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ που πριν σύντομο χρονικό διάστημα καλούσε την διεθνή κοινότητα να επέμβει στην Συρία, ενώ τώρα καλεί να επέμβει ο ΟΗΕ και με πολιτικά μέσα να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ. Πρόκειται για εμπαιγμό, όπως και το ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, τόνισε. Ο λαός μας πρέπει να απαιτήσει να μην εμπλακεί η χώρα μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται στην γειτονιά μας. Δεν αναγκάζεται η ελληνική κυβέρνηση να συμμετέχει στις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών, αντιθέτως είναι συνένοχη! Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να ενισχύσει με την συμμετοχή το ταξικό κίνημα. Να ριζώσει η ΚΝΕ στις λαϊκές γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος από την κρίση για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ, το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας σε σύγκρουση με την αστική τάξη και τα κόμματα της, με στόχο την έξοδο από την ΕΕ, την μονομερή διαγραφή του χρέους, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Μετά την ομιλία ακολούθησε παρουσίαση των μουσικών έργων ”Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν” του Ιάκωβου Καμπανέλη και ”Ρωμιοσύνη” του Γ. Ρίτσου. Παράλληλα στην μαθητική σκηνή παρουσιάστηκε συλλογική εργασία-αφιέρωμα για τα 85 χρόνια από την γέννηση του Che Guevara. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι από την Ευδοκία και το συγκρότημά της.