21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σε τριήμερη αποχή: Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας και οι δικαστές καταγγέλουν την κυβέρνηση για δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών στα ζητήματα των πλειστηριασμών

Ημερομηνία:

Σημαντικά προβλήματα σε πολίτες, δικηγόρους και δικαστές, αλλά και εύνοια αποκλειστικά στις τράπεζες διαβλέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνων (ΔΣΑ), πίσω απο τις γραμμές του νομοθετήματος ως προς τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλης Αλεξανδρής,παρουσία κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων δικαστικών ενώσεων – μεταξύ άλλων το “παρών” έδωσαν οι κύριες Βασιλική Θάνου, Ειρήνη Γιανναδάκη και ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας -, εκτοξεύθηκαν πυρά κατά των βασικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ διατυπώθηκαν καταγγελίες για άκρως «προσχηματική διαβούλευση» από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικά στο πεδίο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε σε ρύθμιση σχετική με τους πλειστηριασμούς η οποία «… ευνοεί αποκλειστικά τις τράπεζες σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Οι δε τράπεζες αποκτούν συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος, ακόμη και με την προσημείωση υποθήκης, χωρίς να είναι αναγκασμένες να την έχουν τρέψει σε υποθήκη».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ στάθηκε ιδιαίτερα σε σχετική «κυνική» δημόσια δήλωση των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία «δίνονται προνόμια σε τράπεζες, και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας».

Ο ίδιος προέβλεψε μάλιστα την αύξηση του αριθμού των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά την τακτική διαδικασία ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων ο κ. Αλεξανδρής επέμεινε στην καταρχήν κατάργηση της εξέτασης μαρτύρων στο ακροατήριο, τονίζοντας οτι «αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων η πληρεξουσίων δικηγόρων».

«Καταστρατηγείται η αρχή του φυσικού δικαστή», επεσήμανε και προσθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Αναιρούνται ουσιαστικά οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας, που διέπουν μέχρι σημερα την πολιτική δίκη».

Προσέδωσε μάλιστα αρνητικό πρόσημο ατο γεγονός ότι διατηρούνται στο νομοθέτημα τα υψηλά παράβολα και η καταβολή του δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, εμποδίζοντας εν πολλοίς την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Δικαστές:  καταλύεται το κράτος δικαίου

Στο πλευρό των δικηγόρων έχει ταχθεί το σύνολο των δικαστικών ενώσεων, καθώς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο ΔΣΑ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, την Ένωση Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις ενώσεις δικαστικών επιμελητών και συμβολαιογράφων καθώς επίσης και εκπρόσωποι από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

«Οι καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι πραγματικότητα αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να γίνεται το δικονομικό σύστημα αντικείμενο πειραματισμού και να καταλύεται το κράτος δικαίου» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν την ενδιαφέρει η ποιότητα των αποφάσεων αλλά μόνο η επιτάχυνση».

Τρίημερη αποχή δικηγόρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι με αφορμή τον νέο Κωδικα Πολιτικής Δικονομίας και σε έκτακτη συνεδρίασή της, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τριήμερη αποχή από την Τετάρτη 19/11/2014 έως και Παρασκευή 21/11/2014.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης,  χθες, Παρασκευή, στη Βουλή. Διαμαρτύρονται για την αιφνιδιαστική όπως την χαρακτηρίζουν κατάθεση του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αναλύουν τις ενστάσεις του σε ένα προς ένα τα άρθρα.

"google ad"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, «Από την ανάγνωση του εν λόγω νομοσχεδίου καθίσταται –δυστυχώς- σαφές ότι η εξαγγελία περί διαλόγου με τη νομική κοινότητα (δικαστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές) ήταν άκρως προσχηματική. Αγνοήθηκαν πλήρως οι εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις επί των άρθρων του σχεδίου του ΚΠΔ, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και γνωστοποιηθεί –ήδη τον Αύγουστο- από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Παραγνωρίστηκε η ομόφωνη σχεδόν απόφαση της Διοικητικής Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι –στην πλειονότητά τους- ατυχείς και σε κάθε περίπτωση απρόσφορες προς επίτευξη των σκοπών που τις συνοδεύουν. Δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάλογου περιεχομένου αποφάσεις των διοικητικών Ολομελειών των μεγάλων Δικαστηρίων της χώρας.

Είναι δε γνωστό ότι στο σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εισάγονται διατάξεις, με τις οποίες:

α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

Είναι ευνόητο ότι η κατά ως άνω αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστά απρόκλητη επίθεση όχι μόνον κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται. Ουσιαστική στόχευση των ρυθμίσεων δεν είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης , αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων των Τραπεζών.

Η νομική κοινότητα ομονοεί ότι εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της πολιτικής δίκης. Θα προκαλέσει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με απλά λόγια, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, μειώνονται σε δύο τα χρονικά στάδια για την άσκηση ανακοπής, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό. Συνεπώς η διαδικασία θα προχωρά ταχύτερα εις βάρος των οφειλετών, που έδιναν τη δικαστική μάχη με τη διαδικασία των ανακοπών μέχρι τέλους για να σώσουν τα ακίνητά τους. Στην πράξη πρόκειται για μέτρο που περιορίζει το νομικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης και τα μέσα δικαστικής προστασίας.

Προβλέπεται ακόμη ότι, τα ακίνητα θα βγαίνουν “στο σφυρί” ακόμα και στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας αν αποβαίνουν άκαρποι οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί, ενώ θα επιτρέπονται πλέον πολλαπλές κατασχέσεις στην κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, κάτι που δεν ίσχυε έως σήμερα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο οικονομικά αδύναμος οφειλέτης δεν θα έχει δικαστική προστασία απέναντι στις πολλαπλές κατασχέσεις, αφού θα πρέπει να στραφεί ξεχωριστά σε κάθε πιστωτή και το δικαστικό κόστος (παράβολα, αμοιβή δικηγόρου) είναι πολύ υψηλό.

Τέλος προβλέπεται η “απλοποίηση του συστήματος υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό” με την ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων του σχετικού ενδιαφέροντος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα “κοράκια” που θέλουν να χτυπήσουν ένα ακίνητο δεν θα υποχρεούνται σε αυτοπρόσωπη εμφάνιση τους στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.

tovima.gr, daneioliptes.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...