30.8 C
Chania
Tuesday, June 25, 2024

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου θα κρίνουν αν θα υπάρχει πρόοδος και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Ημερομηνία:

Του Λευτέρη Καρχιμάκη*

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν συμβολίζουν απλώς μία ακόμη διαδικασία ανάδειξης νέων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την αλλαγή της δυναμικής των πολιτικών κομμάτων στην εγχώρια σκηνή. Αυτή η εκλογική διαδικασία αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή υποδείγματος της πολιτικής, ειδικά για την γενιά μου, την γενιά που έζησε την κρίση στα φοιτητικά της χρόνια.

Οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου αφορούν το 60-70% της ετήσιας εθνικής νομοθεσίας η οποία νομοθετείται. Σκοπός των προοδευτικών δυνάμεων είναι το μέλλον μίας πιο δίκαιης κοινωνικά Ε.Ε. Από το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου θα κριθεί αν θα έχουμε μία ενοποιημένη Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ισονομίας και της προόδου όπως πιστεύουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ ή μία Ευρώπη του ατομικισμού, της συντήρησης και των υπέρμετρων βαρών προς τον μέσο πολίτη όπως έχουν διαμορφώσει με τις αποφάσεις τους οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες κυριαρχούν στην Ε.Ε τις τελευταίες δεκαετίες.

Θεωρώ αναγκαίο να ξεκαθαριστεί τι εννοούμε όταν κάνουμε αναφορά στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της προόδου. Προοδευτική πολιτική σημαίνει: διαπραγμάτευση με γνώμονα το περιβάλλον και τον μικρομεσαίο αγρότη στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κανένας δεν είναι ενάντια στην πράσινη μετάβαση. Αντιθέτως είναι αναγκαία αλλά το ερώτημα είναι πως γίνεται, με τι ρυθμούς θα συντελεστεί και πώς διασφαλίζεται η ζωή και η παραγωγική συνέχεια της περιοχής που πλήττεται.

Θα πρέπει η πολιτεία να διασφαλίσει την παραγωγική βάση των περιοχών για τις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να μην ερημώσουν οι περιοχές που έχουν «χτυπηθεί» από την πράσινη μετάβαση, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κοινότητες. Στους τόπους όπου κλείνουν οι παλιές παραγωγικές μονάδες, όπως αυτές του λιγνίτη, θα πρέπει να γίνονται εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τις τοπικές1 κοινωνίες ώστε να υπάρχει συναπόφαση.

Ουσιαστικά μιλάμε για έναν δημοκρατικό σχεδιασμό και μια συμμετοχική δημοκρατία, όπου θέση στο τραπέζι θα έχει και η αυτοδιοίκηση και οι ίδιοι οι πολίτες.

Προοδευτική πολιτική σημαίνει σπάσιμο των καρτέλ και αύξηση των ελέγχων στην αγορά. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει η δύναμη που θα εγγυάται την συνεργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε ένα παγκόσμιο στερέωμα συγκρούσεων και με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, καθώς και με τον αυξανόμενο αυταρχισμό που παρατηρείται σε κράτη μέλη της Ε.Ε, η Ευρώπη πρέπει να είναι εγγυητής της ειρήνης, να προάγει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις δίκαιες διεθνείς σχέσεις και να υπερασπιστεί τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνά της ενώ παράλληλα να αντιμετωπίσει τις ανισότητες εντός των συνόρων μας, την ακροδεξιά που αποτελεί απειλή για τους πολίτες ειδικότερα προς τις γυναίκες, όπου στρέφεται κατά των δικαιωμάτων τους, τις συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Στην Ευρώπη του μέλλοντος και της εισόδου των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας θα πρέπει να διατηρηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα πρέπει να ανεχθούμε να υπάρχουν θέσεις εργασίας του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα. Επομένως απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής μας. Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα προοδευτισμού και δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Για μια κοινωνία που ονειρευόμαστε, για μια κοινωνία που μας αξίζει!

* Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων, Παν. Leiden, Ολλανδία

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γλέντι και χορός στο Παλιό Λιμάνι με την “Παραδοσιακή Στράτα” | Φωτός

Η παραδοσιακή στράτα έχει καθιερωθεί τα καλοκαίρια να συντροφεύει...

Ρωσία: Μπλοκάρει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ – Ποια ελληνικά είναι στη «μαύρη λίστα»

Η πρόσβαση σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης από χώρες-μέλη της...

ΣΥΡΙΖΑ: Βράζει στο παρασκήνιο – Δεν σηκώνουν άμεσα το γάντι οι «διαφωνούντες», σε πρώτο πλάνο οι αντιδράσεις για το «μαύρο χρήμα»

Παγωμάρα και αμηχανία έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή ανάρτηση Κασσελάκη με...