13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βγάλουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά της για να εισβάλει στην Τουρκία» λέει ο Γιαϊτζί

Ημερομηνία:

Σενάρια συνομωσίας σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να παρασύρουν σε πόλεμο και σύγκρουση την Τουρκία και για αυτό εξοπλίζουν τα ελληνικά νησιά, υποστηρίζει ο αντιναύαρχος ε.α. και καθηγητής, Τζιχάτ Γιαϊτζί, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Sozcu. Στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε με τίτλο «Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βγάλουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να εισβάλουν», ο Γιαϊτζί αναφέρεται στην «στρατικοποίηση» των νησιών και το ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή.

«’Η Ελλάδα προσγειώθηκε σε ένα νησί; Έχουμε ανοίξει πυρ σε κάποιο από τα νησιά της; Οχι! Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά της για να εισβάλει στην Τουρκία. Στις 26 Σεπτεμβρίου είδαμε ότι η Ελλάδα συνέχισε να κλιμακώνει τις εντάσεις στο Αιγαίο. Τεθωρακισμένα οχήματα δωρεάς των ΗΠΑ απεστάλησαν στα νησιά Λέσβο και Σάμο. Τα drones της Τουρκίας συνέλαβαν την παράνομη αποστολή από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια πρόκληση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Γιαϊτζί.

Ο Γιαϊτζί σημειώνει – μεταξύ άλλων – ότι η Ελλάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για τον εαυτό της στο Αιγαίο, συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική του εξοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παρά τις αντίθετες διατάξεις των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων. Όπως είπε «μπορούμε πλέον πολύ ξεκάθαρα να πούμε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν μετατοπίσει το ανατολικό μέτωπο από την Τουρκία στην ανατολική Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα «οχήματα που αποστέλλονται στη Λέσβο και τη Σάμο» υποστηρίζει ότι «από μόνα τους παραβιάζουν το μη στρατιωτικό καθεστώς. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα δόθηκαν από τις ΗΠΑ δείχνει για ποιο σκοπό πήγαν και για τι προετοιμάζονται. Η Τουρκία δεν πρέπει πλέον να αυταπατάται. Θέλουν να παρασύρουν την Τουρκία σε πόλεμο και σύγκρουση».

Τα νησιά εξοπλίζονται για να εκδικηθούν για την αποτυχία της Μεγάλης Ιδέας του 1922

«Αυτά τα νησιά οπλίζονται για να εισβάλουν στην Τουρκία. Ως εκδίκηση την κατάλληλη στιγμή για την αποτυχία υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας του 1922. Ας θυμηθούμε ότι οι Ιταλοί εισέβαλαν στην περιοχή της Μεσογείου μας και οι Έλληνες εισέβαλαν στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας από αυτά τα νησιά. Σήμερα, μπορούν να επιτεθούν μέσω αυτών των νησιών! Γι’ αυτό ο Μέγας Ατατούρκ επέμενε ότι αυτά τα νησιά έπρεπε να έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς για να μην αντιμετωπίσουν ξανά μια τέτοια επιχείρηση εισβολής χρησιμοποιώντας αυτά τα νησιά και το πέτυχε. Στη ‘θάλασσα των νησιών’ (σσ Αιγαίο) δεν υπάρχει άλλο κράτος εκτός από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Τα οχήματα που αποστέλλονται στη Λέσβο και τη Σάμο από μόνα τους παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης. Η Τουρκία δεν πρέπει τώρα να εξαπατηθεί. Θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε πόλεμο και σύγκρουση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζει: «Οι ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά πολιορκήσει την Τουρκία, ειδικά στη ‘Θάλασσα των Νησιών’ (σσ Αιγαίο), το Ιράκ, τη Συρία και πρόσφατα με την ανακοίνωση ότι θα άρουν το εμπάργκο όπλων στην ‘Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου’ και ότι θα την εξοπλίσουν με δικό τους στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό. Ο σημαντικότερος πυλώνας αυτής της πολιορκίας είναι αναμφίβολα οι βάσεις των ΗΠΑ στη ‘Θάλασσα των Νησιών’ και στην Ελλάδα. Η αμυντική συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στις 8 Ιουλίου 1990, συνέχισε να ενισχύει την επιρροή, τη σημασία και την πρακτική της όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα στη ‘Θάλασσα των Νησιών’, και στις 14 Οκτωβρίου 2021, η «Συνθήκη Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας». υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Στο υπογεγραμμένο κείμενο υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα απειλήθηκε με casus belli’ όσον αφορά την Τουρκία».

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία και η τουρκική απειλή

Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί, σχετικά με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, «η δήλωση ότι η Τουρκία είναι απειλή μπήκε για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Ελλάδα έχει θέσει όλα τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα, ειδικά στη ‘Θάλασσα των Νησιών’, στη διακριτική ευχέρεια των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων δυνάμεων. Οι ΗΠΑ έχουν σοβαρή παρουσία τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στη ‘Θάλασσα των Νησιών’ και με τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχορηγήσεις που παρείχαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι επίσης ανάδοχος και διοργανωτής του εξοπλισμού των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς. Ωστόσο, η στρατικοποίηση αυτών των νησιών είναι ενάντια στην Τουρκία, καθώς ανατρέπει το καθεστώς τους. Σήμερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι ΗΠΑ εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, ενώ στη ‘Θάλασσα των Νησιών’, η βάση της Σούδας στην Κρήτη λειτουργεί ως κύριος κόμβος. Σύμφωνα με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου 2021, οι ΗΠΑ θα ανέπτυσσαν μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-15 στη βάση της Σούδας, ενώ 500 επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα θα σταθμεύανε στην Κρήτη».

Στόχος επίθεσης η Τουρκία

Όπως ισχυρίζεται ο Γιαϊτζί: «Η εντατικοποίηση της επιθετικής τους ικανότητας και της στρατιωτικής επιμελητείας των ΗΠΑ σε αυτές τις βάσεις σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Και αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρα ο στόχος και έχει επίκεντρο την προβολή αυτής της επίθεσης. Όλες αυτές οι βάσεις και η στρατιωτική συγκέντρωση επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα αυτήν την προσέγγιση στην πράξη. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία συνεργασίας, οι ΗΠΑ εγκατέστησαν αεροπορική βάση στο νησί Σκύρος στα βορειοδυτικά της ‘Θάλασσας των Νήσων’, ενισχύοντας τη στρατιωτική ισχύ που απέκτησαν με τη βάση της Σούδας στα νότια της ‘Θάλασσας των Νησιών’ . Οι ΗΠΑ, που έχουν ήδη τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο απέχει μόλις 60 μίλια (96 χλμ.) από τα Δαρδανέλια, μεγιστοποιούν και εδώ τη στρατιωτική τους ισχύ. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλες τις γεωγραφικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας στο σχέδιό τους να περικυκλώσουν την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα προσφέρει ευχαρίστως όλες τις δυνατότητές της στις ΗΠΑ, όπως έκανε και στις αντιτουρκικές μεγάλες δυνάμεις στο παρελθόν».

Ο τούρκος στρατιωτικός ε.α. ισχυρίζεται ότι «η Τουρκία περικυκλώνεται σε ένα δακτύλιο πυρός και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη στη ‘Θάλασσα των Νησιών’ έχει ήδη επιστρατευτεί και μετατραπεί πλέον σε βάση. Μπορούμε πλέον να πούμε πολύ ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετατοπίζουν το ανατολικό μέτωπο από την Τουρκία στην Ανατολική Ελλάδα. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο όπλων για το ‘Ε/Κ τμήμα της Νότιας Κύπρου’ και το ανακοίνωσαν στην ‘Ε/Κ’ επέτειο (1η Οκτωβρίου 2022) είναι απόδειξη ότι το ανατολικό μέτωπο σταδιακά μετατοπίζεται στην Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να φέρουν την Τουρκία σε σύγκρουση με την Ελλάδα και έτσι να μας διώξουν από το ΝΑΤΟ. Εάν αυτό το σχέδιο λειτουργήσει, θα εντάξουν τη ‘Νότια Κύπρο’ και το Ισραήλ στο ΝΑΤΟ και θα φέρουν την Τουρκία στο καθεστώς ενός κράτους κατοχής σε κ-μ του ΝΑΤΟ, την Κύπρο. Θα επέμβουν στην Τουρκία μέσω του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και θα εκτελέσουν τα κατοχικά τους σχέδια. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις κατά του PKK-YPG ως επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου».

Απειλή τα νησιά για την Τουρκία

Κατά τον Γιαϊτζί «ο παράνομος οπλισμός των νησιών, των οποίων η κυριαρχία έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα, όχι μόνο θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία αυτών των νησιών, αλλά παράλληλα αποτελεί ανοιχτή απειλή για την Τουρκία και οδηγεί στην έγερση του δικαιώματος αυτοάμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με το άρθρο 51 των Ηνωμένων Εθνών. Είναι απαράδεκτο ένα κράτος του ΝΑΤΟ να αποτελεί απειλή για ένα άλλο κράτος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πρέπει να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ».

"google ad"

Σύμφωνα δε με τον Γιαϊτζί «το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, που μπαίνει συνεχώς στην ημερήσια διάταξη με τις δηλώσεις που έγιναν τους τελευταίους 1-2 μήνες, θα πρέπει να παρακολουθείται πολύ στενά από την Τουρκία. Διότι από τη στιγμή που η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 7 μίλια, αυτό είναι casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου, σύμφωνα με την απόφαση της Τ/Εθνοσυνέλευσης του 1995».

Η αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας

Προσθέτει δε ότι «αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα κατά 1 μίλι, σημαίνει ότι θα χάσουμε το 13% του τμήματος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ μας στη ‘Θάλασσα των Νησιών’. Καλώ όλους σε εγρήγορση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα στη ‘Θάλασσα των Νησιών’, γιατί μπροστά μας υπάρχουν ελληνικά νησιά. Πρέπει να χαράξουμε μια γραμμή ανάμεσα στα ελληνικά νησιά. Η αύξηση του 1 μιλίου γύρω από τα ελληνικά νησιά σημαίνει αύξηση της ακτίνας του κύκλου κατά 1 μίλι. Μπορούμε να αυξήσουμε μόνο τη μία πλευρά ακόμα κι αν είναι το μέγιστο. Κερδίζουν 13% χωρικά ύδατα αυξάνοντας κατά 1 μίλι, ενώ εμείς κερδίζουμε 7‰  (επτά τοις χιλίοις) αυξάνοντας κατά 1 μίλι, κερδίζουμε».

Κατά τον Γιαϊτζί «η περικύκλωση της Τουρκίας από όλες τις πλευρές εξηγείται ως εξής: Οι εξελίξεις στην Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη, τη ‘Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ (σσ Κυπριακή Δημοκρατία), οι δηλώσεις της Nancy PelosI, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που πήγε στην Αρμενία για να κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν και να στηρίξει την Αρμενία και να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της υποτιθέμενης γενοκτονίας, την επίσκεψη Αμερικανών στρατηγών στο στρατόπεδο PKK-PYD στη Συρία και τη δήλωση ενός εκ των πολιτικών παραγόντων στην Ελλάδα πριν από αυτή την επίσκεψη ότι ‘το Kirkuk είναι κουρδικό και θα παραμείνει κουρδικό’ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Τουρκία σύρεται σε ένα παιχνίδι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα κράτη αλλάζουν τις μεθόδους τους, όχι τα σχέδιά τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού ήταν μετά τις 15 Ιουλίου 2016. Μετά τις 15 Ιουλίου, ξένες δυνάμεις άλλαξαν τις μεθόδους τους για τη διάλυση της Τουρκίας. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται σε αυτή τη μέθοδο.

… Προκειμένου να παρουσιαστεί η νομική διάσταση του θέματος, είναι δυνατόν να ταξινομηθεί το μη στρατιωτικό καθεστώς της ‘Θάλασσας των Νησιών’ σε τέσσερις ομάδες. Αυτά είναι:

– Νήσοι Βοσπόρου.

– Σύμφωνα με την απόφαση των Έξι Μεγάλων Δυνάμεων της 13ης Φεβρουαρίου 1914, τα νησιά (Άγιος Ευστράτιος, Θάσος και Ψαρά) δόθηκαν στην Ελλάδα επειδή ήταν υπό κατοχή.

– Δωδεκάνησα

– Νησιά Ανατολικού Αιγαίου».

Όπως υποστηρίζει «αυτά τα 23 νησιά, που κλείνουν τη δυτική Τουρκία σε μία σειρά από βορρά προς νότο, είναι εξαιρετικά σημαντικά από γεωπολιτική και γεωστρατηγική άποψη, ειδικά για τη στρατιωτική και εμπορική ασφάλεια της Τουρκίας. Τα έγγραφα που καθορίζουν το μη στρατιωτικό καθεστώς αυτών των νησιών είναι το Διάταγμα των Έξι Μεγάλων Δυνάμεων που κοινοποιήθηκε στη βασιλική ελληνική κυβέρνηση στις 13 Φεβρουαρίου 1914, τα άρθρα 12 και 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, το άρθρο 6 της Σύμβασης για τα Στενά της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...