12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Οι κάτοικοι της Γαύδου δεν χρειάζονται ούτε δεξιούς, ούτε αριστερούς σωτηρες – Χρειάζονται λύσεις στα προβλήματά τους

Ημερομηνία:

Η Γαύδος, το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης βρίσκει εδώ και δεκαετίες τρόπους να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Είναι ένας τόπος άγριας και παρθένας ομορφιάς όμως με τεράστια προβλήματα που κάνουν τη διαβίωση των λιγοστών κατοίκων εξαιρετικά δύσκολη.

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται ξανά διαρκώς στο επίκεντρο. Από τον θάνατο της Κορίνας επειδή δεν υπήρχαν πολύ βασικές υποδομές υγείας στο νησί έως τον αγώνα μίας γυναίκας να παραμείνει ανοιχτό το σχολείο ώστε να μη χρειαστεί να φύγει η οικογένειά της από το νησί, και από την αμφισβήτηση του καθεστώτος που διέπει το νησί από την Τουρκία και τις εξορύξεις δίπλα από τις ακτές της, η Γαύδος μας καλεί να στρέψουμε το βλέμμα της προς αυτή. Εκεί έστρεψε το βλέμμα του και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης που έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός μετά τον Κώστα Σημίτη το 1996 που επισκέπτεται το νησί, τη στιγμή που σχεδόν επίσημα έχουμε πλέον εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Και η επίσκεψη Μητσοτάκη έμοιαζε προεκλογική. Μεταφέρθηκε κόσμος με πλοιαράκια ώστε να φαίνονται πιο πολλοί οι παρευρισκόμενοι, βρέθηκε και η γιαγιά να τον αγκαλιάσει και να πει μπροστά στις κάμερες πόσο καλός κυβερνήτης είναι. Όλα τα πλάνα ήταν όμορφα μέχρι που αμαυρώθηκαν από την είδηση περί παρεμπόδισης της πρώην δημάρχου της Γαύδου να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Τελικώς αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε απαγόρευση αλλά σύσταση από την αστυνομία να μην προβεί σε βίαιες ενέργειες εις βάρος του πρωθυπουργού. Το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοινώσεις για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία απάντησε με νέες ανακοινώσεις που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία κλίματος τεχνητης πόλωσης και μέσα σε όλα αυτά ξεχάστηκε η Γαύδος. Η Γαύδος που έχει μεγάλες, πολύ μεγάλες ανάγκες. Εκφράστηκαν αυτές από ανθρώπους που βρέθηκαν στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο νησί όχι ως εκπρόσωποι κάποιου κόμματος, όχι για να χειροκροτήσουν τον Μητσοτάκη ή να τον γιουχάρουν αλλά για να επισημάνουν όλα αυτά που πρέπει να ακουστούν και πρέπει να γίνουν, όλα αυτά που έχουν ευθύνη οι πολιτικοί να κάνουν, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά.

Ο γιατρός κ. Αμβροσιάδης και η κ. Γεωργακα βρεθηκαν εκεί και μίλησαν για το τι χρειάζεται η Γαύδος για να μην κινδυνεύουν με το παραμικρό να πεθάνουν οι άνθρωποί της. Μίλησαν για την ανάγκη τα σχολεία να μένουν ανοιχτά έστω και με ελάχιστους μαθητές, για να μη φύγουν και οι λίγες οικογένειες που έχουν απομείνει από το νησι. Μίλησαν για την ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές. Μίλησαν για την ουσία. Ποιος τους άκουσε; Σίγουρα όχι η πλειοψηφία των ΜΜΕ που παρουσίασαν την επίσκεψη όπως θα την παρουσίαζε το γραφείο δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού ενώ μετά από ένα σημείο εστίασαν κυρίως στην κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμη την σύσταση που έλαβε από την αστυνομία η πρώην εκλεγμένη δημαρχος Γαύδου με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλλίνικου.

Όμως, τα προβληματα των κατοίκων της Γαύδου δεν έχουν χρώμα. Αυτό που χρειάζονται είναι λύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να ακούγονται οι φωνές αυτών των ανθρώπων που λένε αυτά που έχουν ουσία. Οφείλουν να τους ακούσουν οι πολιτικοί και να πράξουν τα αυτονόητα. Οι πολιτικοί και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι άραγε τόσο δύσκολο να ακουστούν; Μήπως δεν πρέπει να ακουστούν;

Φωτογραφία: Δημήτρης Παπαμήτσος

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ