Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης συγκρούονται με την Επιτροπή Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση και δηλώνουν ότι στηρίζουν απόλυτα τη μετατροπή των ιστορικών κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχεία

Κανένα σχόλιο

Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεδρίασε έκτακτα και με πλήρη απαρτία, σύμφωνα με το Άρθρο 12 του Καταστατικού του Συλλόγου, με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης:

Αξιοποίηση των κτιρίων Πρώην Μεραρχίας Κρητών και Πρώην Φυλακών – Στρατώνων στον λόφο Καστέλι

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που επισυνάπτεται, στηρίζοντας την απόφαση της συγκλήτου για επένδυση στο σημείο και αξιοποίηση του χώρου μέσω της ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας.

"Sponsored links"

Αναλυτικά:

«Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και ως μέλη της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί στον τοπικό τύπο τα τελευταία τριάμισι χρόνια, για την αξιοποίηση των τριών κτιρίων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, στον λόφο Καστέλι.

Δημοσιεύματα τα οποία εμφανίστηκαν χρονικά μετά τη γνωστοποίηση των πρωτοβουλιών, τις οποίες το Πολυτεχνείο Κρήτης έλαβε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, με πλήρη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας το 2017, και με αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του το 2017 και το 2020. Θυμίζουμε όμως ότι μέχρι το 2017, και ενώ το ένα από τα τρία κτίρια τελούσε υπό κατάληψη ήδη από το καλοκαίρι του 2004, δεν είχε υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον για την τύχη του.

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι» στην οποία γίνεται λόγος για «μικρή ομάδα του Πολυτεχνείου που προώθησε την εκμίσθωση των κτηρίων-μνημείων», κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά ουσιαστικά υποτιμά την ακαδημαϊκή μας κοινότητα και τα συλλογικά όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία με αποφάσεις και ανακοινώσεις τους είχαν ενημερωθεί αναλυτικά και είχαν ταχθεί δημόσια υπέρ της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης, τονίζοντας τα σημαντικά οφέλη που θα έχει τόσο για το Ίδρυμα, όσο και για την τοπική κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης για τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση υπερψηφίστηκε από τη Σύγκλητο τον Αύγουστο του 2017, ενώ η απόφαση της σημερινής Διοίκησης για συνέχιση της αξιοποίησης υπερψηφίστηκε από τη Σύγκλητο τον Ιούλιο του 2020.

Υπέρ των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αξιοποίηση των κτιρίων τάχθηκε, εξ αρχής και δημόσια, από το 2017 και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης στις 22/5/2017. Στο ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση είχε αναφερθεί στα επιστημονικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη της αξιοποίησης, με άμεσους αποδέκτες τους φοιτητές του Ιδρύματος αλλά και την τοπική κοινωνία (ανάδειξη της συνοικίας Καστέλι, ανοιχτός προσπελάσιμος χώρος για τους δημότες των Χανίων και τους επισκέπτες της Πόλης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).

Σήμερα, δοθείσης της ευκαιρίας, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, επαναβεβαιώνουμε όσα αναφέρονταν στο ανωτέρω ψήφισμα, ήτοι:

• Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθεί η περιουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης στο σύνολό της.

• Kρίνουμε ότι η απόφαση των θεσμικών οργάνων του Ιδρύματος να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα ακίνητά του αποτελεί πλήρες δικαίωμα και υποχρέωσή τους.

"Sponsored links"

• Tονίζουμε το καθήκον του Ιδρύματος να συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού ρόλου των ακινήτων του στο κέντρο των Χανίων.

• Eκτιμάμε ότι το παρόν σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της επιτυχούς εκπαιδευτικής/ερευνητικής πορείας του.

• Στηρίζουμε τις ενέργειες της Διοίκησης και των θεσμικών οργάνων του Πολυτεχνείου Κρήτης για προσέλκυση πόρων προς όφελος του Ιδρύματος.»

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις