Οι Μαλδίβες απαγόρευσαν την είσοδο Ισραηλινών στη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και σε ένδειξη «αποφασιστικής αλληλεγγύης» προς τον παλαιστινιακό λαό.
Η απόφαση έρχεται μετά την επικύρωση της Τρίτης Τροπολογίας του Νόμου περί Μετανάστευσης των Μαλδίβων, η οποία ψηφίστηκε από το Λαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου.
Σε ανάρτηση στο Facebook, ο Πρόεδρος Μουίζου περιέγραψε την τροπολογία ως «σαφή αντανάκλαση της στάσης μας απέναντι στις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες στην Παλαιστίνη», προσθέτοντας ότι το έθνος του Ινδικού Ωκεανού «επιβεβαιώνει την ακλόνητη αλληλεγγύη του με τον παλαιστινιακό λαό».
Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου υπέγραψε τη νομοθεσία τη Δευτέρα, αφού εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο των Μαλδίβων.
Σύμφωνα με το middleeasteye.net, το υπουργικό συμβούλιο του Muizzu είχε αρχικά αποφασίσει να απαγορεύσει σε όλους τους κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων την είσοδο στο ειδυλλιακό νησιωτικό κράτος τον Ιούνιο του 2024 μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στην Παλαιστίνη, αλλά η αλλαγή στη νομοθεσία καθυστέρησε.
Τον Μάιο του 2024 κατατέθηκε στο κοινοβούλιο των Μαλδίβων νομοσχέδιο από τον Meekail Ahmed Naseem, νομοθέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων, το οποίο επεδίωκε την τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης της χώρας.
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε στη συνέχεια να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να απαγορεύσει τους κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων των διπλών υπηκόων. Μετά από αρκετές τροποποιήσεις, ο νόμος πέρασε αυτή την εβδομάδα..
«Η επικύρωση αντικατοπτρίζει τη σταθερή στάση της κυβέρνησης ως απάντηση στις συνεχιζόμενες θηριωδίες και τις συνεχιζόμενες πράξεις γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε το γραφείο του Muizzu σε ανακοίνωσή του.
Η απαγόρευση τίθεται σε άμεση ισχύ.
«Οι Μαλδίβες επαναβεβαιώνουν την αποφασιστική αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης τη μακροχρόνια υποστήριξή της για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα προ του 1967 σύνορα, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.
Πέρυσι, σε απάντηση στις συζητήσεις για απαγόρευση, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ συμβούλευσε τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη χώρα.
Οι Μαλδίβες είναι μια ισλαμική δημοκρατία που αποτελείται από 1.129 νησιά. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παραθαλάσσιων διακοπών στον κόσμο, γνωστός για τους κοραλλιογενείς υφάλους, τις λευκές αμμώδεις παραλίες και τις γραφικές λιμνοθάλασσες.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Μαλδίβες εκδίδουν ταξιδιωτική απαγόρευση για τους Ισραηλινούς. Οι Μαλδίβες αναγνώρισαν το Ισραήλ και δημιούργησαν διπλωματικές σχέσεις αφού το Ισραήλ έγινε το τρίτο κράτος που αναγνώρισε το νησιωτικό έθνος το 1965 – αλλά αυτές ανεστάλησαν το 1974.
Μια απαγόρευση για τους Ισραηλινούς τουρίστες από μια προηγούμενη εποχή καταργήθηκε τη δεκαετία του 1990 και το 2009, οι Μαλδίβες και το Ισραήλ υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες συνεργασίας για τη βελτίωση των σχέσεων.
Ωστόσο, το 2018, υπό νέα ηγεσία, οι συμφωνίες αυτές διακόπηκαν.
Το 2024, η χώρα δέχθηκε σχεδόν δύο εκατομμύρια τουρίστες, με τις πέντε πρώτες αφίξεις να προέρχονται από την Κίνα, την Ιταλία, την Ινδία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότερες αφίξεις τουριστών προέρχονται από την Ευρώπη (54%), ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 35% του συνόλου των αφίξεων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού των Μαλδίβων, 528 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν τη χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, ποσοστό μειωμένο κατά 89% από 4.644 το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, πάνω από 200.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τις Μαλδίβες τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, 59 εκ των οποίων ήταν Ισραηλινοί.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 1.613 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 18 Μαρτίου, όταν κατέρρευσε η εκεχειρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023 σε 50.983.