21.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

Οι μελισσοκόμοι Χανίων ζητούν στήριξη πριν καταρρεύσουν – Αναδεικνύουν τη σημασία της μελισσοκομίας για το περιβάλλον

Ημερομηνία:

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία της μελισσοκομίας για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οι μελισσοκόμοι τονίζουν ότι η μέλισσα συμβάλλει καθοριστικά στην επικονίαση των φυτών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παρά την σημαντική αυτή συμβολή, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως η ξηρασία και η έλλειψη οικονομικής στήριξης.

Ο σύλλογος ζητά από την πολιτεία να αναγνωρίσει την αξία της μελισσοκομίας και να παρέχει στους μελισσοκόμους την απαραίτητη στήριξη. Επιπλέον, προτείνει ενδεικτικές τιμές χονδρικής πώλησης μελιού, ώστε να εξασφαλιστεί ένα δίκαιο εισόδημα για τους παραγωγούς. Οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει άμεση στήριξη, ο κλάδος κινδυνεύει να καταρρεύσει με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία.

Σε σχετικό κείμενο ναφέρει:

«Ο υπερπληθυσμός της μέλισσας, όχι μόνο δεν προκαλεί «ζημιά» στο περιβάλλον αλλά αντιθέτως το διαφυλάσσει και το προστατεύει, καθώς δρα συμβιωτικά με αυτό. Σε αντίθεση με την εντατική κτηνοτροφία των παραγωγικών ζώων, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της μελισσοκομίας είναι ελάχιστο, έως και μηδαμινό. Ιδιαίτερα, η πρακτική της μελισσοκομίας και η αύξηση του πληθυσμού της μέλισσας είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον, καθώς μέσω της επικονίασης συμβάλλει  στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Δηλαδή, η αύξηση των μελισσών συνεπάγεται αύξηση της επικονίασης των ανθών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών και την ταυτόχρονη διαφύλαξη των δασών και της τοπικής χλωρίδας των Χανίων.

Επίσης, τα προϊόντα της μέλισσας, αποδεδειγμένα και επιστημονικά, ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία και παρέχουν μοναδικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε μέσω της κατανάλωσης τους ως τροφής είτε με τη μορφή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Για αυτό το λόγο η τέχνη της μελισσοκομίας, δεν αποτελεί μόνο μια κοινή κτηνοτροφική πρακτική, αλλά ένα λειτούργημα και ο μελισσοκόμος με τη δουλειά του επιτελεί κοινωνικό έργο. Επομένως, είναι αναγκαία η στήριξη του μελισσοκόμου που προσφέρει διπλά, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία.

Δυστυχώς, σήμερα η μελισσοκομία καταρρέει και όσο συνεχίζει η κυβερνητική αδιαφορία τα χρόνια προβλήματα του κλάδου παραμένουν άλυτα, παρά τα συνεχή αιτήματά μας.

Ο κλάδος χρειάζεται άμεση οικονομική στήριξη, προκειμένου να μπορεί και ο μελισσοκόμος να είναι αυτάρκης ώστε με τη σειρά του να είναι παρόν και μέσω της εργασίας του να προσφέρει κοινωνικά, χωρίς την ανάγκη επαιτείας για την επιβίωση του από τρίτους και κρατικά κονδύλια!

Αίτημα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων «Η Μέλισσα» είναι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ κόστος για το έθνος!

Βοηθήστε μας ώστε να μην χρειαζόμαστε κρατική στήριξη, καθώς τα προβλήματα γιγαντώνονται, με κυριότερο τη φετινή ξηρασία που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον κλάδο. Χωρίς τη δικιά σας βοήθεια θα πρέπει να καταφύγουμε σε κρατικές αποζημιώσεις. Όμως, μέχρι τώρα αυτές οι απλές υπογραφές που χρειαζόμαστε και ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς, που δεν κοστίζουν ούτε ένα εύρω, αποτελούν απλώς υποσχέσεις.

Προτεινόμενες τιμές χονδρικής πώλησης μελιού

Για τους παραπάνω λόγους, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Χανίων «Η Μέλισσα» με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Χανιωτών μελισσοκόμων, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής του μελιού, ανακοινώνει τις προτεινόμενες τιμές χονδρικής πώλησης μελιού (οι παρακάτω τιμές δεν περιλαμβάνουν το Φ.Π.Α.).»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο μαθητές τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στο μικρό νησί της Γαύδου

Με μια συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στη...

Νέα άφιξη μεταναστών στην Κρήτη: 70 άτομα εντοπίστηκαν στην Τρυπητή

Μια νέα ομάδα 70 προσφύγων και μεταναστών εντοπίστηκαν το...

Έρχεται ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε φορολογούμενο

Στη δημιουργία ψηφιακού φορολογικού φακέλου για κάθε Έλληνα φορολογούμενο προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κάτοικοι Λενταριανών κινητοποιούνται ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οι κάτοικοι των Λενταριανών έχουν συστήσει επιτροπή αγώνα με...