Οι σκύλοι δακρύζουν από χαρά όταν ξαναβλέπουν τους ανθρώπους τους

Κανένα σχόλιο

Ερευνα από Ιάπωνες επιστήμονες απέδειξε ότι τα μάτια ενός σκύλου μπορεί να γεμίσουν από δάκρυα ευτυχίας όταν επανενωθούν με τον άνθρωπό τους έπειτα από μια περίοδο απουσίας.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι διαθέτουν δακρυϊκούς πόρους που γεμίζουν από δάκρυα για να διατηρούν τα μάτια τους καθαρά και υγιή. Ωστόσο, τα δάκρυα των σκυλιών (τα οποία δεν… πέφτουν όπως των ανθρώπων) δεν είχαν συνδεθεί μέχρι τώρα με το συναίσθημα.

Ο Takefumi Kikusui, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Azabu στην Ιαπωνία, παρακολούθησε ένα από τα δύο σκυλιά του όταν αυτό απέκτησε κουτάβια, πριν από έξι χρόνια. Παρατήρησε ότι τα μάτια της δάκρυσαν καθώς θήλαζε τα κουτάβια της.

"Sponsored links"

«Διαπιστώσαμε ότι τα σκυλιά βγάζουν δάκρυα που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Kikusui, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Current Biology.

«Ανακαλύψαμε επίσης την ωκυτοκίνη», είπε ο Kikusui, αναφερόμενος στην ορμόνη που είναι γνωστή ως «η ορμόνη της αγάπης» ή της «μητρικής ορμόνης».

Ο Kikusui και η ομάδα του μέτρησαν την ποσότητα δακρύων μεταξύ 18 σκύλων με ένα τυπικό τεστ γνωστό ως Schirmer Tear Test. Μια χάρτινη λωρίδα τοποθετήθηκε μέσα στα βλέφαρα των σκύλων για ένα λεπτό πριν και μετά την επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους, έπειτα από πέντε έως επτά ώρες χωρισμού.

«Ο όγκος δακρύων αξιολογήθηκε από το μήκος του υγρού τμήματος στο STT. Η βασική γραμμή ήταν περίπου 22 mm και η επανένωση με τον ιδιοκτήτη αυξήθηκε κατά 10%», εξήγησε ο Kikusui.

Στη συνέχεια, όπως λέει ο ίδιος, με τη βοήθεια 20 σκύλων, οι ερευνητές συνέκριναν την ποσότητα των δακρύων πριν και μετά την επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους και τους ανθρώπους με τους οποίους τα ζώα ήταν εξοικειωμένα. Μόνο η επανένωση με τον ιδιοκτήτη αύξησε τα δάκρυα.

φωτογραφία: depositphotos.com

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live