20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι τρεις λόγοι που η «Όμικρον 5» προκαλεί μεγάλη ανησυχία

Ημερομηνία:

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιδημιολόγους η γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων» των δύο νέων υποπαραλλαγών του στελέχους Όμικρον, με το αποτύπωμα τους να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό και στην Ελλάδα.

Οι λόγοι που η επιστημονική κοινότητα είναι σε συναγερμό είναι τρείς.

  • Πρώτον υπάρχει μία υπέρμετρη αύξηση κρουσμάτων με αυτές τις δύο υποπαραλλαγές εν μέσω καλοκαιριού, γεγονός που δεν το είχαμε δει σε τέτοιο επίπεδο με τα υπόλοιπα στελέχη.
  • Δεύτερον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το αντίκτυπο που θα έχει η νέα αύξηση στους δείκτες σε θανάτους και διασωληνωμένους. Τα στοιχεία τουλάχιστον στην Ελλάδα δείχνουν πως υπάρχει ήδη μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει και στην αύξηση των υπόλοιπων σκληρών δεικτών. Ωστόσο κοινή παραδοχή αποτελεί πως η αύξηση θα είναι διαχειρίσιμη.
  • Τρίτον, οι συγκεκριμένες παραλλαγές αφενός διαφεύγουν των εμβολίων με τις μελέτες να δείχνουν πως η αναμνηστική δόση είναι αποτελεσματική κυρίως στους πολίτες άνω των 60 ετών, αφετέρου επαναμολύνουν με μεγάλη ευκολία άτομα που κόλλησαν Covid-19 το τελευταίο 6μηνο.

Για την Ελλάδα, όπως τόνισε την Πέμπτη 30 Ιουνίου ο κ. Καπραβέλος υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές κατά 600%.

Τα μοντέλα δείχνουν πάντως πως θα υπάρξει επιπλέον  αύξηση στις νοσηλείες στην Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει και στην αύξηση των σκληρών δεικτών.

Το ερώτημα είναι αν το σύστημα Υγείας θα μπορεί να διαχειριστεί αυτό τον αριθμό εν μέσω καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με CoViD έχουν φτάσει τις 231 (χτες, Τρίτη), έναντι μόλις 94 στις αρχές του μήνα, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα Απριλίου.

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 95, από 88 το Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέλη Μαΐου, οι διασωληνωμένοι κατέγραφαν σταθερή υποχώρηση, τάση που τείνει να αναστραφεί.

Οι θάνατοι παραμένουν στα επίπεδα των αρχών του μήνα, αλλά με τις εισαγωγές και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν την ίδια τάση και οι θάνατοι.

Το πισωγύρισμα των δεικτών της πανδημίας οφείλεται στη θεαματική αύξηση των νέων μολύνσεων από κοροναϊό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Ιουνίου τα κρούσματα είχαν περιοριστεί στις 4.000, ενώ σήμερα ξεπέρασαν τα 20.000.

Στις ΗΠΑ η παραλλαγή 5 είναι η χειρότερη

Στην Αμερική ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της δημόσιας Υγείας της Νέας Υόρκης, ο Δρ. Τζέι Βάρμα, τονίζει πως είμαστε αντιμέτωποι με τα χειρότερα υποστελέχη της Όμικρον.

«Ένα νέο κύμα COVID φαίνεται να ξεκινά στη Νέα Υόρκη, τροφοδοτούμενο από την ισχυρότερη υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κοροναϊού μέχρι σήμερα», δήλωσε.

Όπως τονίζει ο Δρ. Βάρμα, η υποπαραλλαγή BA.5, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια στην Πορτογαλία, θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως η «χειρότερη εκδοχή» της Όμικρον που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, δεδομένης της προφανούς ικανότητάς της να διαφεύγει από την προηγούμενη ανοσία και να μεταδίδεται ευκολότερα.

Ο ίδιος δηλώνει πως οι μολύνσεις φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο στη Νέα Υόρκη, χωρίς να μειωθούν. Ο ειδικός τονίζει πάντως μιλώντας στο NBC πως είναι ακόμη σαφές τι θα σήμαινε ένα κύμα με την Όμικρον 5 για τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Ευρώπη

"google ad"

Στην Ευρώπη φαίνεται δηλαδή πως η επέλασή της έχει αυξήσει τις εισαγωγές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Βρετανία.

Όπως βλέπουμε στα διαγράμματα των Financial Times, τα οποία αναδημοσίευσε ο επιδημιολόγος, Έρικ Φάιγκλ, στο Twitter οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σε δώδεκα χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους 8 ευρωπαϊκές.

Η Πορτογαλία χτύπησε πρόσφατα το 80-90% της παλιάς αιχμής των νοσηλειών της, ενώ τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει στα όριά τους.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...