17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Οι ψηφιακοί “νομάδες” θα αυξηθούν στη μετά COVID-19 εποχή

Ημερομηνία:

Μία νέα εποχή στον χώρο εργασίας είναι αυτή που φέρνει η πανδημία του COVID-19, επιταχύνοντας εξελίξεις, οι οποίες, ωστόσο, είχαν δρομολογηθεί ήδη πριν από την υγειονομική κρίση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το 2020 θα είναι μια καθοριστική χρονιά όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα της Forrester, η διεθνής αγορά εργασίας θα γίνει ακόμη πιο δυναμική και πιο ευέλικτη. Μεταξύ των αλλαγών που αναμένονται, είναι η αύξηση του αριθμού των λεγόμενων ψηφιακών “νομάδων” (Digital Nomads), δηλαδή των ανθρώπων που επιλέγουν να απασχολούνται εξ αποστάσεως, από τον υπολογιστή τους, αλλάζοντας συχνά τόπο κατοικίας.

Ο αριθμός των εργαζομένων, οι οποίοι υιοθετούν έναν ανεξάρτητο από την τοποθεσία, τεχνολογικό τρόπο, εργασιακής ζωής, που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν και να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο, αυξάνεται. Η Forrester εκτιμά ότι στα τέλη του 2020 υπήρχαν, παγκοσμίως, περίπου 5 εκατομμύρια ψηφιακοί νομάδες.

Στην αγορά εργασίας μετά τον COVID-19, οι Millennials – και όχι μόνο – αναμένεται να υιοθετήσουν ακόμη πιο έντονα αυτόν τον τρόπο εργασίας, καλλιεργώντας νέες πτυχές της ψηφιακής νομαδικής εργασιακής κουλτούρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Forrester, οι εργαζόμενοι στο πολύ κοντινό μέλλον θα εξαρτώνται όλο λιγότερο από ένα εταιρικό εργασιακό περιβάλλον.

Μέχρι το 2030, η κατ’ οίκον εργασία θα είναι ο κανόνας για τις περισσότερες θέσεις εργασίας, με την εργασία από το γραφείο να αποτελεί την εξαίρεση.

Στην Ε.Ε., το ποσοστό των εργαζομένων, που περιστασιακά εργάζονται από το σπίτι, αυξήθηκε – αργά – από 7,7% το 2008 σε 9,6% το 2017. Ο COVID-19 έχει επιταχύνει τη μετάβαση στην εργασία στο σπίτι σε ολόκληρη την Ευρώπη και η τάση αυτή θα συνεχίσει να ενισχύεται.

AI και blockchain

Άλλο χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας στη μετά COVID-19 εποχή θα είναι η ταχύτατη εισβολή των νέων τεχνολογιών, διαδικασία, η οποία ούτως ή άλλως, είχε ξεκινήσει και πριν από τον νέο κορωνοϊό. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το blockchain θα είναι κομβικές τεχνολογίες για μια σειρά από επαγγέλματα.

Ο αντίκτυπος των τεχνολογιών στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τη Forrester, θα είναι ένα μείγμα απώλειας θέσεων εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων και μετασχηματισμού των υφιστάμενων.

Σε γενικές γραμμές, ο αυτοματισμός αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για καινοτομία στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αυτοματισμός θα επηρεάσει ένα ποσοστό από 15% έως 50% των θέσεων εργασίας.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση δεν θα εξαφανιστούν: “ακόμη και να είναι τεχνολογικά εφικτό να αυτοματοποιηθεί μια ανθρώπινη θέση εργασίας, δεν θα ήταν πάντα οικονομικά συμφέρον να γίνει αυτό. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία των ψηφιακών, επιστημονικών και τεχνικών δεξιοτήτων για το μέλλον της αγοράς εργασίας της Ευρώπης. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αναζητούν επίσης άτομα με πρωτοβουλία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και πάθος”, καταλήγει η Forrester.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ