Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της απόφασης της κυβέρνησης να εφαρμόσει τηλεκπαίδευση στα σχολεία που έκλεισαν λόγω της σημερινής κακοκαιρίας, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «τηλε-απασχόληση» που εξυπηρετεί επικοινωνιακά κόλπα.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης. Όπως αναφέρει, την περίοδο της πανδημίας και της εγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για τα κλειστά σχολεία επί περίπου δύο χρόνια, οι εκπαιδευτικοί στάθηκαν δίπλα στους μαθητές και στις οικογένειές τους και αξιοποίησαν κάθε πρόσφορο μέσο για να διατηρηθεί η επαφή με τη σχολική ζωή. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΟΛΜΕ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τότε μέχρι σήμερα δεν δημιούργησε καμία προϋπόθεση για την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών στην τηλεκπαίδευση.
Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την τηλεκπαίδευση προκειμένου να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη διακοπή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι ευθύνες αυτές, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, αφορούν την ακαταλληλότητα των σχολικών κτηρίων, τις ελλείψεις στις υποδομές συνολικά, τις ελλείψεις σε προσωπικό —με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γαύδο— ακόμα και ως μέσο καταστολής των αγωνιζόμενων μαθητών και μαθητριών.
«Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αποδείχθηκε και την περίοδο της πανδημίας», τονίζει η ΟΛΜΕ, ενώ με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος σχολιάζει την τακτική του Υπουργείου να ενημερώνει με ένα email την προηγούμενη ημέρα το βράδυ εκπαιδευτικούς και μαθητές ότι την επόμενη ημέρα θα γίνει τηλεκπαίδευση. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει αυτή την πρακτική ότι «αγγίζει τα όρια της γελοιότητας», επισημαίνοντας ότι η προετοιμασία του εκπαιδευτικού υλικού και του σχεδίου μαθήματος προσαρμοσμένα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μέσα σε μια νύχτα.
Ιδιαίτερα κριτική είναι η ΟΛΜΕ για το γεγονός ότι καλούνται οι εκπαιδευτικοί να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, «πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειες των μαθητών έχουν χτυπηθεί από τα καιρικά φαινόμενα», με κατεστραμμένα σπίτια, διακοπές ρεύματος και προβλήματα σύνδεσης στο Internet. Η Ομοσπονδία θέτει επίσης το ερώτημα τι μπορεί να γίνει με τους συναδέλφους που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία και καλούνται τα ίδια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.
«Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται ούτε καν για τηλεκπαίδευση, απλά για τηλε-απασχόληση που ικανοποιεί τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης», καταλήγει η ΟΛΜΕ, προσθέτοντας ότι σε περίοδο κακοκαιρίας οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων δεν μπορούν να το κάνουν, αφού η πρόσβαση προς τα σχολεία μπορεί να είναι δύσκολη ή επικίνδυνη.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει συγκεκριμένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών:
- Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς αυτό δεν αποτελεί χώρο εργασίας. Δεν υποχρεούνται μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτός ωραρίου και από το σπίτι τους, να δοκιμάσουν οποιαδήποτε πλατφόρμα ή να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.
- Δεν υποχρεούνται να παρέχουν από το σπίτι τους τηλεκπαίδευση, εφόσον το σχολείο είναι κλειστό, ούτε να χρησιμοποιούν προσωπικά τεχνολογικά μέσα για εργασία από το σπίτι. Η πολιτεία οφείλει να παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και υποστήριξη στους εργαζόμενους.
- Η ασφάλεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους είναι προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε συνθήκες που καθιστούν επικίνδυνη τη μετάβαση στις σχολικές μονάδες.
Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ καταλήγει με αίτημα προς την κυβέρνηση «να σταματήσει τα επικοινωνιακά τρικ και να ασχοληθεί σοβαρά ώστε να αποκτήσουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, σύγχρονες υποδομές και επαρκές μόνιμο προσωπικό».



